Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI (CONTINUARE) Miercuri, 26 Februarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cătălin Purcaru

24 Februarie 2014
Vizualizari: 1175
Comentează add

Membrii Uniunii Social Democrate spun că nu doresc ruperea coaliţiei cu liberalii, însă sunt pregătiţi pentru formarea unei noi majorităţi parlamentare în cazul retragerii PNL.

USD, "pregătită pentru o nouă majoritate parlamentară"

catalin-purcaru

Liderii USL, Victor Ponta, Crin Antonescu şi Daniel Constantin (de la stânga la dreapta). Foto: Arhivă Agerpres.

Dacă liberalii decid să se retragă din guvern, premierul Victor Ponta are mandat din partea USD să formeze un nou cabinet până pe 8 martie.

Uniunea Social-Democrată nu are însă intenţia de a-l revoca pe Crin Antonescu din funcţia de preşedinte al Senatului.

Uniunea Social-Democrată, alianţă electorală formată între PSD, PC şi UNPR, în vederea alegerilor europarlamentare, ar putea deveni şi o alianţă pentru guvernare.

Liderii USD susţin că nu doresc ruperea coaliţiei cu liberalii, însă sunt pregătiţi pentru formarea unei noi majorităţi parlamentare.

Premierul Victor Ponta lansa astăzi un termen limită pentru păstrarea USL. În eventualitatea în care liberalii decid să îşi retragă miniştrii din guvern, o nouă structură guvernamentală va fi prezentată parlamentului, spunea Victor Ponta.

Mandat pentru formarea unui nou guvern "până pe 8 martie "

El preciza că termenul limită este, practic, 8 martie, data la care expiră cele 45 de zile de interimat la Interne, după demisia lui Radu Stroe.

"Facem un apel către colegii noştri de guvernare, PNL, să păstrăm guvernarea, sub formula Uniunii Social-Liberale.

"În măsura în care decizia PNL va fi de a retrage din guvern miniştrii PNL, voi nominaliza în locul acestora tot membri ai cabinetului, conform prevederilor constituţionale şi vom încerca încă, atâta timp cât ne permit termenele constituţionale, să găsim o soluţie politică pentru ca guvernarea să continue sub formula USL.

"8 martie este termenul la care expiră cele 45 de zile şi nu putem merge mai departe şi nici nu putem să avem un guvern fără ministru de interne", spune Victor Ponta.

Premierul afirma că dacă va fi nevoie, este îndreptăţit să încerce conturarea unei noi majorităţi parlamentare.

Totuşi, premierul a dat asigurări că nu va face acest lucru atâta timp cât speră ca liberalii să dea dovadă de înţelepciune şi să nu rupă alianţa.

Victor Ponta a ţinut să sublinieze că nimeni din USD nu va iniţia şi nu va sprijini revocarea lui Crin Antonescu din funcţia de preşedinte al Senatului.

UDMR "nu a fost invitată de PSD la guvernare"

UDMR nu a fost invitată de PSD să negocieze intrarea la guvernare şi nici nu doreşte să se amestece în conflictul din USL, a precizat preşedintele Uniunii, Kelemen Hunor.

El crede că Uniunea Social Liberală ar trebui să depăşească, totuşi, impansul în care se află.

"Eu nu am primit nicio invitaţie şi este mult prea devreme să discutăm despre aşa ceva, fiindcă există USL.

"Atâta timp cât există USL, pentru noi această întrebare nu există. Nu avem de ce să fim invitaţi în acest moment. Eu sper că foarte, foarte repede USL va găsi o soluţie pentru a merge mai departe şi interesul României este să aibă un guvern stabil.

"Din acest punct de vedere, eu nu mă bag în certurile lor", spune Kelemen Hunor.


Etichete USLUSDPNLPSDPCUNPRUDMRVictor PontaRadu StroeCrin AntonescuKelemen Hunor

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live