Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PROBLEME LA ZI (R) Marţi, 07 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radio România Actualităţi

16 Septembrie 2021
Vizualizari: 264
Comentează add

Şefa Comisiei Europene a avertizat asupra riscului unei pandemii a nevaccinaţilor, existând diferenţe îngrijorătoare în ceea ce privind ratele de vaccinare între statele membre.

Ursula von der Leyen - discursul anual privind starea Uniunii

radio-romania-actualitati

     Ursula von der Leyen             Foto: Arhivă.

Uniunea Europeană are la dispoziţie 1,8 miliarde de doze suplimentare de seruri pentru a treia vaccinare, a anunţat ieri preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a îndemnat cetăţenii să nu încetinească ritmul inoculărilor.

Şefa Comisiei Europene a avertizat inclusiv asupra riscului unei pandemii a nevaccinaţilor, în condiţiile în care între statele membre se menţin diferenţe îngrijorătoare în ceea ce priveşte ratele de vaccinare.

Redactorul RRA, Laurenţiu Văduva a realizat o sinteză pe această temă.  

Laurenţiu Văduva: Apărarea europeană comună, autonomia industrială, revizuirea guvernanţei economice, accesul tuturor la energie nepoluantă şi ieftină, partajarea vaccinurilor şi lupta împotriva violenţei la adresa femeilor au fost mesajele care au dominat discursul anual al preşedintei Comisiei despre starea Uniunii, rostit în faţa Parlamentului European, la Strasbourg. Astfel, un summit dedicat apărării şi nevoii de a avea decizii comune de apărare va fi organizat de preşedinţia semestrială franceză a Uniunii în primul semestru al anului 2022. Pe fondul penuriei de semiconductori, Bruxelles-ul va propune o legislaţie care să-i reducă dependenţa de aceste materiale strategice. Pe modelul Erasmus, Uniunea Europeană va lansa un nou program de învăţământ - ALMA, care va oferi tinerilor şomeri sau necalificaţi posibilitatea unor experienţe profesionale temporare într-un alt stat membru. În următoarele săptămâni va fi lansată şi o dezbatere pe tema simplificării regulamentelor bugetare europene. O atenţie deosebită va fi acordată luptei împotriva evaziunii fiscale.


Ursula von der Leyen: În economia noastră socială de piaţă este bine ca întreprinderile să obţină profit, dar să nu uităm că ele obţin profit datorită calităţii infrastructurii noastre şi a sistemelor noastre de securitate socială şi de învăţământ. Prin urmare, este de la sine înţeles că trebuie să se achite cum se cuvine de contribuţia care le revine. Vom propune un proiect de lege care să vizeze profiturile ascunse în spatele societăţilor de tip cutie poştală şi vom face tot ce ne stă în putinţă pentru parafarea acordului mondial istoric privind rata minimă a impozitului pe profit.


Laurențiu Văduva: În domeniul sănătăţii vom avea în curând autoritatea Uniunii Europene pentru pregătire şi răspuns în caz de urgenţă sanitară. De asemenea, până la mijlocul anului viitor, Uniunea va dubla practic numărul dozelor de vaccinuri donate statelor sărace. Şefa Comisiei Europene a vorbit de asemenea despre stabilirea unei noi agendei a relaţiilor cu Statele Unite, a criticat criza migranţilor generată de Belarus, a promis suplimentarea cu 100 de milioane de euro a fondurilor acordate organizaţiilor umanitare din Afganistan şi a îndemnat statele membre să adopte cât mai rapid reformele politicilor de acordare a azilului propuse de Comisie


Etichete uniunea europeanăUrsula von der Leyenpandemia nevaccinațilorpandemia covid-19

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live