Ascultă Radio România Actualitaţi Live

UPDATES: Ședință a PSD despre o posibilă remaniere a guvernului

UPDATE: ora 22.00 - Surse: Patru miniştri din cabinetul Mihai Tudose, Rovana Plumb, Sevil Shhaideh, Răzvan Cuc şi Ilan Laufer, sunt pregătiţi să demisioneze din funcţii

Articol de Radiojurnal, 12 Octombrie 2017, 16:16

UPDATE: ora 22.00 - Patru miniştri din cabinetul Mihai Tudose, Rovana Plumb, Sevil Shhaideh, Răzvan Cuc şi Ilan Laufer, sunt pregătiţi să demisioneze din funcţii, este informaţia momentului, venită pe surse, din interiorul PSD.

Social-democraţii au discutat, astăzi, ore în şir, la sediul central al partidului, în Comitetul Executiv Naţional, propunerile de remaniere făcute de premier.

UPDATE: ora 20.30 - Patru miniştri din cabinetul Mihai Tudose sunt pregătiţi să demisioneze, i-au precizat surse din interiorul PSD colegului nostru, Cătălin Purcaru.

El se află, acum, la sediul partidului, unde de aproape trei ore, Comitetul Executiv Naţional discută pe marginea remanierii guvernamentale propuse de premier.

UPDATE: ora 19.00 - Conducerea PSD discută de mai bine de o oră în cadrul CEx al partidului subiectul remanierii guvernamentale aduse în discuţie de premierul Mihai Tudose.

Înainte de începerea şedinţei, liderul social-democrat, Liviu Dragnea, şi şeful executivului au avut o discuţie separată.

Reporter - Cătălin Purcaru: Unii dintre liderii organizaţiilor judeţene au criticat faptul că premierul Mihai Tudose şi-a expus în mod public nemulţumirile înainte de a discuta în cadrul partidului. A

lţi social-democraţi au afirmat că decizia de înlocuire a unor membri ai executivului aparţine premierului, dar aceasta trebuie analizată în forurile de conducere ale PSD.

Însă mesajul transmis de liderii din filiale a fost că PSD nu va ieşi de la guvernare, iar prin calm şi responsabilitate se va depăşi situaţia înregistrată în prezent.

În şedinţa de astăzi ar putea fi aduse în discuţie şi alte propuneri de înlocuire a unor membri din cabinet, despre care şeful executivului afirma recent că au scăzut ritmul în implementarea programului de guvernare.

Nu în ultimul rând, se vor aduce în discuţie raporturile dintre guvern şi partid, dar şi modul în care se face comunicarea între membrii partidului, cei ai executivului şi parlamentarii formaţiunii politice.

Aşadar, şedinţa este plină desfăşurare, o şedinţă care s-ar putea prelungi până târziu.

UPDATE: Ora 18.00 - La sediul PSD are loc şedinţa CEx al PSD, în care se discută remanierea guvernamentală adusă în discuţie de premierul Mihai Tudose.

Reporter - Cătăln Purcaru: Cu puţn timp în urmă a început şedinţa CEx al PSD. Liderul social-democrat Liviu Dragnea a venit la sedul central al partidului împreună cu premierul Mihai Tudose, după ce anterior cei doi au avut o întâlnire într-un cadru restrâns. Cei doi nu au dorit să facă declaraţii înainte de şedinţă, însă şeful executivului, răspunzând la o întrebare dacă este dispus să demisioneze în cazul în care nu este acceptată remanierea miniştrilor propuşi de el, a afirmat că oricând va demisiona dacă partidul îi va cere. Mesajul liderilor din filiale este unul ferm: PSD nu va ieşi de la guvernare. Mai mult, ei au făcut apel la calm şi responsabilitate pentru a se putea depăşi situaţia înregistrată în prezent. Preşedintele CEx al PSD, Mihai Fifor, a subliniat că se va găsi o soluţie în cadrul CEx.

Mihai Fifor: Discutăm despre un guvern politic şi discutăm despre nominalizări politice, care au fost făcute în CEx şi care s-au făcut prin votul colegilor din CEx, aşa că în CEx discutăm orice fel de soluţie.

Reporter: Preşedintele Organizaţiei Bucureşti, Gabriela Firea, a exclus ieşirea de la guvernare, precizând însă că nu este o abordare corectă ca un membru al partidului să îşi exprime nemulţumirea în spaţiul public înainte de a discuta în cadrul forurilor de conducere ale formaţiunii politice din care face parte.

Gabriela Firea: Toate aceste nemulţumiri, posibile frustrări trebuie să fie întâi anunţate în forumuri de conducere şi nu în spaţiul public, pentru că ele până la urmă nu fac altceva decât să întărească opoziţia, să dea apă la moară criticilor noştri şi să slăbească partidul.

Reporter: Aşadar, în cadrul reuniunii urmează să fie dezbătute eventualele remanieri în Cabinetul Tudose. Nu în ultimul rând, discuţiile vizează inclusv clarificarea raporturilor dintre guvern şi partid.

UPDATE: ora 17.30 - Comitetul Executiv Naţional al PSD se reuneşte, de la această oră, pentru a discuta remanierea guvernamentală adusă în discuţie de premierul Mihai Tudose.

Cătălin Purcaru este, acum, în direct, de la sediul central al PSD. Bună ziua, Cătălin, care este atmosfera?

Reporter: Bun găsit! Este nevoie de calm şi de responsabilitate pentru a depăşi această situaţie. Este mesajul liderilor PSD în momentul în care au ajuns aici, la sediul central al PSD.

Potrivit informaţiilor apărute, două variante ar putea fi dezbătute în Comitetul Executiv Naţional al PSD.

Una dintre acestea este ca vicepremierul şi ministrul dezvoltării regionale, Sevil Shhaideh, dar şi ministrul fondurilor europene, Rovana Plumb, să îşi înainteze demisiile din executiv în cadrul reuniunii.

O altă variantă este ca premierul Mihai Tudose să propună Comitetului Executiv remanierea celor doi miniştri care au probleme în justiţie, prezentând toate argumentele necesare. În acest caz, ar urma ca liderii filialelor PSD să se pronunţe prin vot asupra fiecărei propuneri.

Ieri, Sevil Shhaideh spunea că a luat decizie, dar că o va prezenta în Comitetul Executiv Naţional al PSD.

Acelaşi lucru a fost spus şi de Rovana Plumb cu puţin timp în urmă, referindu-se mai mult la activitatea sa de la Ministerul Fondurilor Europene.

Rovana Plumb: Toate demersurile care au fost făcute la Bruxelles au avut succes şi acest lucru se vede clar în rezultatele obţinute în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene. Mai mult decât atât, cred că aţi văzut cu toţii că am avut în această săptămână întâlnire cu Comisia Europeană, cu reprezentanţii Comisiei Europene, de la nivel de comisar până la nivelul serviciilor de specialitate ale Comisiei Europene. Am făcut paşi înainte, fapt pentru care am primit şi felicitări din partea Comisiei Europene.

Reporter: Nu este exclus să existe şi alte propuneri de înlocuire din funcţie, în contextul în care premierul Mihai Tudose se arăta recent nemulţumit de faptul că unii dintre membrii cabinetului pe care îl conduce au încetinit ritmul în implementarea măsurilor prevăzute în programul de guvernare cu care PSD a câştigat alegerile. Premierul Mihai Tudose a ameninţat cu demisia dacă miniştrii cu probleme în justiţie nu vor fi înlocuiţi, însă între aceştia se află în Viorel Ilie, ministrul însărcinat cu relaţia cu Parlamentul, membru ALDE care se bucură în continuare de susţinerea formaţiunii sale. În scurt timp, va începe şedinţa aici, la sediul central al PSD. Revenim.

Știrea inițială

Liderii Partidului Social Democrat se vor reuni de la ora 17:00 pentru a lua o decizie în privinţa solicitării premierului Mihai Tudose de a schimba o parte din membrii executivului.

Şeful guvernului cere înlocuirea a cele puţin trei miniştri, pe motiv că aceştia au probleme de imagine şi de credibilitate la Bruxelles.

El s-a referit la vicepremierul Sevil Shhaideh şi la ministrul delegat pentru fonduri europene, Rovana Plumb, vizate de aşa-numitul "Dosar Belina".

Mihai Tudose a discutat şi astăzi despre remaniere cu preşedintele Klaus Iohannis, după cum a declarat chiar şeful statului la Craiova, unde ambii au asistat la lansarea unui nou model auto al companiei Ford:

Klaus Iohannis: Eu am discutat cu premierul şi mi-a prezentat opţiunile domniei sale. Eu cred că premierul e de bună credinţă şi doreşte să aibă o echipă performantă. Pe de altă parte, şi românii, şi eu, după aproape un an de la câştigarea alegerilor, aşteptăm ca PSD să vină cu nişte rezultate tangibile. Trebuie să fim foarte serioşi aici. Dacă şi acest guvern ar cădea, atunci cu siguranţă ar trebui să îmi pun întrebarea la modul extrem de serios dacă PSD ar mai avea capacitatea să guverneze. Deocamdată, nu suntem în această situaţie.

Între timp, ALDE anunţă că îşi menţine susţinerea pentru Viorel Ilie, ministrul pentru relaţia cu Parlamentul şi consideră că acesta trebuie să facă parte în continuare din guvern. În urmă cu puţin timp, liderul formaţiunii, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, la finalul unei reuniuni în care s-a discutat despre posibila remaniere a Cabinetului Tudose, că demersurile DNA nu trebuie să influenţeze deciziile referitoare la componenţa guvernului:


Călin Popescu Tăriceanu: Toate acuzaţiile pe care DNA le face în momentul de faţă noi considerăm că trebuie să fie analizate cu foarte mare atenţie şi în niciun caz nu putem accepta ca DNA să facă Guvernul României aşa cum îi convine. Noi am luat o decizie în urmă cu două săptămâni, prin care sprijinul politic pentruj ministrul nostru, Viorel Ilie, este menţinut. Deci nu suntem de acord cu vreo propunere de demisie proprie, de a lua în considerare un act de demisie, pentru că noi i-am acordat sprijinul politic. Aşadar, ne menţinem poziţia pe care am adoptat-o şi pe care sigur că i-o voi comunica şi domnului prim ministru şi nu rămâne în continuare decât să vedem ce facem mai departe.

Ministrul pentru relaţia cu Parlamentul, Viorel Ilie, ar fi unul dintre cei vizaţi de remaniere. Senatul a respins cererea DNA de începere a urmării penale pe numele său într-un caz privind organizarea unui concurs la minister.

USR a depus o moţiune simplă împotriva ministrului agriculturii, Florin Barbu
Politică 19 Martie 2024, 07:53

USR a depus o moţiune simplă împotriva ministrului agriculturii, Florin Barbu

USR a depus o moţiune simplă împotriva ministrului agriculturii, Florin Barbu.

USR a depus o moţiune simplă împotriva ministrului agriculturii, Florin Barbu
PNL și PSD ar putea anunța azi candidatul comun la primăria capitalei
Politică 18 Martie 2024, 13:29

PNL și PSD ar putea anunța azi candidatul comun la primăria capitalei

Medicul Cătălin Cîrstoiu, directorul Spitalului Universitar, se pare că ar fi principala opţiune, dar decizia nu a fost încă...

PNL și PSD ar putea anunța azi candidatul comun la primăria capitalei
PSD şi PNL nu îl vor susţine pe Cristian Popescu Piedone în cursa electorală pentru Primăria Capitalei
Politică 18 Martie 2024, 08:14

PSD şi PNL nu îl vor susţine pe Cristian Popescu Piedone în cursa electorală pentru Primăria Capitalei

PSD şi PNL nu îl vor susţine pe Cristian Popescu Piedone în cursa electorală pentru Primăria Capitalei, a anunţat premierul...

PSD şi PNL nu îl vor susţine pe Cristian Popescu Piedone în cursa electorală pentru Primăria Capitalei
OUG privind comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale intră în dezbaterea Parlamentului
Politică 18 Martie 2024, 07:45

OUG privind comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale intră în dezbaterea Parlamentului

Ordonanţa de urgenţă privind comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale la 9 iunie intră în dezbaterea Parlamentului.

OUG privind comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale intră în dezbaterea Parlamentului
Alianța Dreapta Unită va contesta decizia BEC privind respingerea înregistrării ei ca alianță electorală
Politică 17 Martie 2024, 16:49

Alianța Dreapta Unită va contesta decizia BEC privind respingerea înregistrării ei ca alianță electorală

Președintele Partidului Forța Dreptei, Ludovic Orban, anunță că Alianța va contesta la instanța supremă decizia Biroului...

Alianța Dreapta Unită va contesta decizia BEC privind respingerea înregistrării ei ca alianță electorală
„Durată minimă de şapte ani” pentru contractele de arendă
Politică 15 Martie 2024, 21:15

„Durată minimă de şapte ani” pentru contractele de arendă

La Senat sunt programate săptămâna viitoare dezbateri asupra proiectului de lege care propune modificarea şi completarea...

„Durată minimă de şapte ani” pentru contractele de arendă
Vasile Bîcu, judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a fost ales Preşedinte al Biroului Electoral Central
Politică 15 Martie 2024, 21:10

Vasile Bîcu, judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a fost ales Preşedinte al Biroului Electoral Central

Judecătorul Gheorghe Liviu Zidaru, de la Secţia I Civilă, a fost ales locţiitor al preşedintelui BEC.

Vasile Bîcu, judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a fost ales Preşedinte al Biroului Electoral Central
Măsuri împotriva ştirilor false în perspectiva alegerilor din acest an
Politică 15 Martie 2024, 18:42

Măsuri împotriva ştirilor false în perspectiva alegerilor din acest an

Ministrul Cercetării, Bogdan Ivan, anunţă că instrumentele de limitare a distribuţiei de ştiri false în mediul online sau a...

Măsuri împotriva ştirilor false în perspectiva alegerilor din acest an