Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MATINAL - continuare Joi, 21 Februarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

17 Ianuarie 2018
Vizualizari: 679
Comentează add

UPDATE: Până la această oră au fost la discuţii : reprezentanţii coaliţiei PSD - ALDE, cei ai PNL şi USR şi PMP şi tocmai a intrat delegaţia UDMR.

UPDATES: Consultările președintelui Iohannis cu partidele

radiojurnal

Arhivă foto.

UPDATE 15.00:  Până la această oră au fost la discuţii : reprezentanţii coaliţiei PSD - ALDE, cei ai PNL şi USR şi PMP şi tocmai a intrat delegaţia UDMR.

Redactorul nostru, Oana Bâlă urmăreşte consultările şi revine, în direct, cu noi informaţii: 

Reporter: Liderul USR, Dan Barna a susţinut la consultările cu şeful statului, varianta unui premier non PSD.

În opinia sa, o soluţie decentă pentru rezolvarea situaţiei actuale o reprezintă alegerile anticipatem, însă este dificil să se ajungă acolo.  

Dan Barna: Este o miză importantă pentru România numirea unui premier non PSD. Ne-am exprimat şi noi susţinerea pentru un astfel de guvern, cu cele patru condiţii pe care le-am anunţat de ieri: anularea legilor justiţiei, care au fost ciuntite în comisia Iordache; revenirea la reforma electorală cu revenirea la alegerea primarilor în două tururi, componenta legată de legislaţia fiscală, amendarea legislaţiei fiscale, datorită instabilităţii uriaşe care s-a întâmplat în ultimul an şi fără penali în funcţii publice, proiectul pe care Uniunea Salvaţi România îl promovează în aceste luni în România.  

Reporter: Şi reprezentanţii PNL s-au pronunţat în facvoarea alegerilor anticipate şi au anunţat că nu vor vota un guvern PSD. În schimb, coaliţia PSD - ALDE a venit cu propunerea a eurodeputata Viorica Dăncilă să fie noul prim-ministru al României şi speră ca aceasta să fie acceptată de către şeful statului.

La consultări se află acum UDMR şi va urma grupul minorităţilor naţionale. Consultările cu PMP s-au încheiat deja.

UPDATE: 14.05 -  Reprezentanții Uniunii Salvați România au ajuns la Cotroceni.

Delegația este alcătuită din președintele Dan Barna, Vlad Alexandru, Florina Presadă.

UPDATE 14.00: Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat că liberalii doresc alegeri anticipate, preşedintele Klaus Iohannis fiind informat că partidul îşi poate asuma răspunderea de a demara negocieri pentru formarea unei majorităţi parlamentare care să sprijine un guvern fără PSD.

UPDATE: Preşedintele PSD, Liviu Dragnea i-a prezentat în mod oficial şi direct şefului statului propunerea partidului său ca Viorica Dăncilă să ocupe funcţia de prim-ministru al României, în timp ce secretarul general al ALDE, Daniel Chiriţoiu, l-a informat că formaţiunea politică pe care o reprezintă susţine această propunere. Liderul PSD a mai prezentat la consultări procedura desemnării Vioricăi Dăncilă şi l-a asigurat pe preşedintele Klaus Iohannis că nu există nicio problemă în cadrul majorităţii parlamentare. El a enumerat şi motivele care au stat la baza nominalizării.

Liviu Dragnea: Şi ieri și astăzi am avut mai multe discuții cu doamna Viorica Dăncilă, atât în cadrul Comitetului Executiv, cât și în cadrul coaliției. De asemenea și direct despre angajamentul dumneaei de a-și asuma programul de guvernare. Mi-am prezentat argumentele care ne-au făcut pe noi să o propunem, și anume o experiență bogată în ceea ce privește Parlamentul European și o relaționare bună cu membrii Comisiei Europene si, de asemenea, calităţile umane pe care le are doamna Viorica Dăncilă, şi anume este o doamnă neconflictuală, o doamnă care în permanenţă a fost dedicată dialogului şi care a avut relaţii bune cu absolut toată lumea, atât cu colegii din partid, cât şi cu colegii din Parlamentul European, şi colegii din alte partide.

Reporter: Liviu Dragnea a mai spus că şeful statului a luat act de propunerea coaliţiei şi le-a transmis reprezentanţilor acesteia că nu doreşte prelungirea actualei situaţii, că vrea ca noul guvern să se instaleze cât mai repede şi că va lua o decizie după consultările cu toate partidele. La consultări se află acum delegaţia PNL, care va fi urmată de USR, PMP, UDMR si grupul minorităţilor naţionale, a transmis reporterul RRA, Oana Bâlă.

UPDATE: Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat miercuri, la Palatul Cotroceni, că i-a prezentat şefului statului Klaus Iohannis, "în mod oficial şi direct, propunerea social-democraţilor pentru funcţia de premier, Viorica Dăncilă".

La Palatul Cotroceni au început consultările preşedintelui Klaus Iohannis cu partidele parlamentare în urma cărora urmează să fie desemnat un nou premier, după demisia lui Mihai Tudose.

Primii care au intrat la discuţie cu şeful statului au fost reprezentanţii coaliţiei de guvernare PSD-ALDE.

Delegaţia PSD este condusă de preşedintele partidului, Liviu Dragnea, în timp ce din partea ALDE au venit la consultări Graţiela Gavrilescu şi Daniel Chiţoiu.

Social-democraţii au nominalizat-o ieri, în şedinţa Comitetului Executiv Naţional, pe Viorica Dăncilă pentru funcţia de prim-ministru, iar conducerea ALDE a votat astăzi în unanimitate susţinerea pentru această propunere.

Peste o oră sunt aşteptaţi la consultări reprezentanţii PNL, care vor fi urmaţi de USR, PMP, UDMR şi Grupul minorităţilor naţionale din Parlament.


Etichete palatul cotroceniklaus iohannispsdaldepnlvioroca dancilapremierudmrusrpmpminoritati

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live