Ascultă Radio România Actualitaţi Live

UPDATE: Incendiu la secţia ATI a Spitalului Neamţ. Zece persoane au decedat

UPDATE ora 23. 20 - Președintele Klaus Iohannis, mesaj după tragedia de la spitalul din Piatra Neamț.

UPDATE: Incendiu la secţia ATI a Spitalului Neamţ. Zece persoane au decedat
Foto: Arhiva/ IGSU

Articol de Răzvan Stancu, 14 Noiembrie 2020, 21:08

UPDATE: Declaraţia premierului Ludovic Orban după şedinţa de la Ministerul de Interne

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (15 noiembrie, ora 3:00:13) - La sediul Ministerului de Interne s-a încheiat cu puţin timp în urmă şedinţa dintre premierul Ludovic Orban, şeful DSU, Raed Arafat, şi reprezentanţi ai IGSU.

Aceştia au evaluat situaţia creată în urma incendiului de aseară, de la Spitalul Judeţean Piatra Neamţ, soldat cu moartea a zece pacienţi cu COVID-19, internaţi la Secţia ATI. Premierul Ludovic Orban a declarat.


Ludovic Orban: Imediat ce am aflat, am luat legătura cu toţi conducătorii de instituţii implicaţi într-o astfel de situaţie, pentru a mă informa şi pentru a afla exact toate demersurile care s-au efectuat, cu domnul ministru Tătaru, cu domnul secretar de stat Arafat, domnul secretar de stat Despescu. De asemenea, am comunicat cu domnul ministru Ciucă şi m-am prezentat la, practic, Centrul de Comandă a intervenţiei, pentru a putea interveni alături de colegi, astfel încât să luăm toate deciziile care sunt necesare pentru a gestiona situaţia.

UPDATE: La Spitalul mobil de la Leţcani sunt în acest moment operaţionale 18 paturi de ATI, dintre care 10 libere

Ministrul sănătăţii, Nelu Tătaru s-a aflat în această noapte la Spitalul mobil de la Leţcani pentru a vedea modul în care a fost pregătită unitatea medicală să primească pacienţii de la Spitalul Judeţean din Piatra Neamţ. El a mers anterior şi la locul producerii incendiului. Nelu Tătaru a precizat că la Leţcani sunt în acest moment operaţionale 18 paturi de ATI, dintre care 10 libere. Spitalul mobil este construit din aproximativ 100 de containere de diverse dimensiuni, este amplasat în apropiere de Iaşi, pe Drumul European 585.


UPDATE: Echipajele SMURD au preluat de la Piatra Neamţ 7 pacienţi cu coronavirus, precum şi pe medicul care era de gardă, aflat în stare gravă

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (15 noiembrie, ora 1:00:07) - 10 persoane au decedat în urma incendiului izbuncnit aseară la Secţia ATI a Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ. 7 oameni sunt în stare critică, printre care şi medicul de gardă, cu arsuri pe 40% din suprafaţa corporală. Alte 3 persoane din aparatul medical au suferit arsuri. Forţele Aeriene au pus în desfăşurare o misiune de evacuare medicală. Medicul aflat în stare gravă a ajuns la Iaşi, după care ar urma să fie transportat la Spitalul Floreasca din Bucureşti. Suntem acum în direct cu Cristina Vartolomei, corespondenta noastră. Bună seara, Cristina!


Reporter: Cristina Vartolomei - Bună seara! Echipajele SMURD au preluat de la Piatra Neamţ 7 pacienţi cu coronavirus, precum şi pe medicul care era de gardă în secţia ATI, în care s-a produs incendiul, şi care a suferit arsuri.

Unul dintre pacienţi va fi internat în secţia de terapie intensivă a Spitalului Paşcani, iar ceilalţi 6 vor fi preluaţi la Spitalul mobil de la Leţcani, secţie exterioară a Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi.

Ministrul sănătăţii, Nelu Tătaru, a ţinut să facă o nouă evaluare a unităţii mobile, înainte să ajungă aici primul pacient, aşa că a venit direct de la Piatra Neamţ. Pentru că nu există personal suficient pentru unitatea modulară, într-o primă fază au fost chemaţi de acasă medici de la Spitalul de Boli Infecţioase, urmând ca de luni să se găsească şi alte soluţii, prin detaşare de personal din ţară.

Medicul care a suferit arsuri va fi preluat de pe aeroportul din Iaşi de un avion militar, care îl va transporta la Bucureşti. Va fi evaluat la Spitalul Floreasca, iar mâine dimineaţă va fi transferat la un spital din Belgia - după cum a precizat ministrul sănătăţii, Nelu Tătaru.


Realizator: Mulţumim, a fost în direct corespondenta noastră Cristina Vartolomei

FOTO: Incendiu la secția ATI a spitalului Neamț. Sursa: Facebook.com/Exploziv-TV-Neamt.

UPDATE ora 23. 20 - Președintele Klaus Iohannis, mesaj după tragedia de la spitalul din Piatra Neamț.

"Tragedia care a avut loc la Spitalul Județean Piatra Neamț a îndoliat întreaga țară. Sunt profund îndurerat de decesul pacienților de la Secția de Terapie Intensivă și transmit condoleanțe și multă putere familiilor în aceste momente grele. Urez însănătoșire grabnică victimelor aflate în stare foarte gravă! Sunt alături de toți cei care sunt afectați de acest accident îngrozitor".

UPDATE ora 23.10 - Zece pacienți care erau internați în secția ATI a Spitalului Județean din Piatra Neamț au murit în urma incendiului izbucnit sâmbătă seară.

Doctorul care era de gardă în secție și care a încercat să își salveze pacienții a suferit arsuri pe 80% din corp și este în stare gravă.

Ce se întâmplă acum la Piatra Neamț, aflăm în direct de la corespondenta RRA Geanina Buftea. Bună seara din nou, Geanina!


Reporter: Bună seara! A început transferul supraviețuitorilor către alte unități medicale din zonă. Deja ancheta a fost preluată de Parchetul General, iar cercetările continuă la fața locului. În curtea spitalului se află deja aparținătorii pacienților și decedaților, care așteaptă informații de la reprezentanții spitalului.

Pe lângă medicul de gardă, care a suferit arsuri majore și care va ajunge în această noapte la Spitalul Floreasca din București, celelalte trei cadre medicale, un medic și două asistente, primesc îngrijire medicală, dar nu necesită internare.

Ministrul sănătății, Nelu Tătaru, a declarat după scurta vizită efectuată la spital că unitatea va fi trecută sub coordonarea Ministerului Sănătății.

Acesta a vorbit cu personalul și managerul spitalului, care între timp a ajuns în Piatra Neamț.

Activitatea secției de terapie intensivă va fi transferată la etajul 3 al spitalului, iar spațiile de la etajul 2, unde a fost înregistrat incendiul, vor fi reabilitate în două săptămâni.


Realizator: Mulțumim. A fost în direct corespondenta RRA Geanina Buftea, cu detalii despre evoluția situației de la Spitalul Județean din Piatra Neamț.

UPDATE: ora 23.00 - 10 pacienţi care erau internaţi în Secţia ATI a Spitalului Judeţean din Piatra Neamţ şi-au pierdut viaţa, în urma incendiului izbucnit în această seară.

Medicul care era de gardă în secţie şi care a încercat să-şi salveze pacienţii a suferit arsuri grave pe 80% din corp şi este în stare gravă.

Care este situaţia acum la Piatra Neamţ aflăm în direct de la corespondenta Geanina Buftea. Bună seara, Geanina!


Reporter: Geanina Buftea - Bună seara! Din păcate, acum se numără răniţii. Pe lângă medicul de gardă, care a intervenit pentru salvarea vieţii pacienţilor şi care are într-adevăr arsuri pe 80% din suprafaţa corpului, alte 3 cadre medicale - un medic şi două asistente - au suferit arsuri şi primesc îngrijiri. În acest moment, la Spitalul Judeţean din Piatra Neamţ se află ministrul sănătăţii, Nelu Tătaru.

Acesta a ajuns în jurul orei 22:00, a intrat imediat în spital, fiind însoţit de prefectul judeţului Neamţ, George Lazăr. Poliţiştii nemţeni, împreună cu un procuror de caz şi reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă se află la faţa locului pentru cercetări.

Actualul manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ şi fost primar al municipiului Roman, Lucian Micu, nu se află în judeţul Neamţ, este undeva în Suceava.

De asemenea, nici preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, Ionel Arsene, nu a fost văzut în zonă.

Cea mai mare unitate spitalicească din judeţul Neamţ se află sub administrarea Consiliului Judeţean Neamţ, factor decizional care a schimbat în ultimele 11 luni nu mai puţin de 8 manageri.

Deja a început transferul supravieţuitorilor către alte unităţi medicale.


Realizator: Rămâneţi alături de Radio România Actualităţi, vom reveni cu amănunte.

UPDATE 22.40 - Ministerul Apărării Naţionale (MApN) anunţă că o aeronavă de transport C-27J Spartan va decola, în noaptea de sâmbătă spre duminică, spre Iaşi pentru o misiune evacuare medicală, ca urmare a incendiului izbucnit la Secţia ATI a Spitalului Judeţean din Piatra Neamţ.

"Referitor la situaţia de la Piatra Neamţ, putem confirma că Forţele Aeriene pregătesc o misiune de evacuare medicală de la Iaşi către Bucureşti, cu o aeronavă de transport C-27J Spartan. Aeronava va decola în această noapte către Iaşi, de pe Baza 90 Transport Otopeni", informează MApN.

VIDEO: Incendiu la spitalul județean din Piatra Neamț.

UPDATE 22.15. Pacienţii care au surpavieţuit incendiului vor fi duşi la Iaşi cu ambulanţe trimise din toate judeţele vecine Neamţului

Medicul din secţia ATI de la Piatra Neamţ care are arsuri grave pe 80% din corp, este transportat la Bucureşti, la Spitalul Floreasca.

Pacienţii care au surpavieţuit incendiului vor fi duşi la Iaşi cu ambulanţe trimise din toate judeţele vecine Neamţului. Cristina Vartolomei, corespondentul nostru la Iaşi, ne spune mai multe. Bună seara!


Reporter: Cristina Vartolomei - Bună seara! Trei maşini pentru victime multiple şi alte trei maşini pentru Terapie Intensivă au plecat la Piatra Neamţ. Au fost mobilizate echipaje SMURD de la Iaşi, dar şi de la Bacău - după cum ne-a declarat coorodnatorul SMURD pentru regiunea Moldovei, Diana Cimpoieşu.

La această oră se ştie că vor fi transferaţi la Iaşi 6 pacienţi cu coronavirus care sunt ventilaţi mecanic. Însă, echipajele medicale de la Iaşi care au ajuns la Piatra Neamţ vor evalua situaţia la faţa locului şi, dacă va fi necesar, vor prelua şi alţi bolnavi.

Pentru pacienţii COVID care erau în secţia ATI de acolo şi care au nevoie de Terapie Intensivă, vor fi puse la dispoziţie 6 paturi la Spitalul Mobil de la Leţcani.

Ca să-i poată prelua pe aceşti pacienţi, la spitalul modular au fost detaşată o echipă medicală suplimentară şi asta pentru că paturile care erau funcţionale aici erau deja ocupate, iar pentru suplimentarea locurilor era nevoie de personal.

Criza s-a rezolvat în regim de urgenţă cu angjaţi de la Spitalul de Boli Infecţioase.

Dacă va mai fi necesar, s-a pregătit şi o rezervă în clinica pentru marii arşi de la Spitalul "Sfântul Spiridon", una dintre cele 5 rezerve speciale în care pot fi trataţi pacineţi cu arsuri pe suprafeţe mari ale corpului. Sunt disponibile, de asemenea, şi 7 paturi pentru evenutalii pacienţi cu arsuri mai puţin grave.

După ce va evalua situaţia de la Piatra Neamţ, ministrul sănătăţii, Nelu Tătaru, este aşteptat să ajungă şi la Iaşi, în cursul acestei nopţi.


Realizator: Cristina Vartolomei, mulţumim pentru informaţii

UPDATE 22.10 - Şedinţă de urgenţă la sediul MAI, convocată după incendiul devastator de la Piatra Neamț

Premierul Ludovic Orban participă la sediul Ministerului de Interne la o ședință de urgență cu șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, și reprezentanți ai Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, convocată după incendiul devastator de la Piatra Neamț

UPDATE ora 22.00: Ministrul sănătăţii, Nelu Tătaru, se află la Spitalul Județean de Urgență din Piatra Neamț.

Zece oameni bolnavi de COVID-19 care erau internați în stare gravă la secția de Anestezie Terapie Intensivă a Spitalului Județean Piatra Neamț au murit în urma incendiului produs sâmbătă seară.

Alți șase pacienți de acolo au supraviețuit. Doctorul care era de gardă în secție și care a încercat să își salveze pacienții a suferit arsuri pe 80% din corp și este în stare gravă.

A fost declanșată o anchetă penală. Suntem din nou în direct cu corespondentul RRA Geanina Buftea. Bună seara!


Reporter: Bună seara! În acest moment, la Spitalul Județean de Urgență din Piatra Neamț se află ministrul sănătății, Nelu Tătaru. Acesta a ajuns în urmă cu aproximativ 15 minute.

A intrat imediat în spital, fiind însoțit de prefectul județului Neamț, George Lazăr. Polițiștii nemțeni, împreună cu procurorul de caz și reprezentanți ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență, se află la fața locului pentru cercetări.

Se ia în calcul un scurtcircuit și chiar explozia unei butelii cu oxigen. Ancheta urmează să fie preluată de Parchetul General.

Actualul manager al Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț și fost primar al municipiului Roman, Lucian Micu, nu se află în județ. El este la Suceava.

De asemenea, nici președintele Consiliului Județean Neamț, Ionel Arsene, nu a fost văzut în zonă.

Cea mai mare unitate spitalicească din județul Neamț se află sub administrarea Consiliului Județean Neamț, factor decizional care a schimbat în ultimele 11 luni nu mai puțin de opt manageri.

În acest moment a început și transferul supraviețuitorilor către alte unități medicale din țară.


Realizator: Mulțumim, Geanina Buftea.

UPDATE: ora 21.30 - Pacienţii din secţia ATI în care s-a produs incendiul (n.red - secţia ATI a Spitalului Judeţean Piatra Neamţ) care au supravieţuit vor fi transportaţi la Iaşi.

Tot acolo va fi dus și medicul care era de gardă şi a încercat să-şi salveze pacienţii, suferind răni pe 80% din corp. Cristina Vartolomei, corespondentul RRA la Iaşi ne spune mai multe. Bună seara, Cristina!


Reporter: Cristina Vartolomei - Bună seara! Două maşini pentru victime multiple de la ISU şi alte două maşini pentru Terapie Intensivă au plecat deja din Iaşi spre Piatra Neamţ, ca să-i preia pe pacienţii intubaţi şi pe cei cu arsuri.

Coordonatorul SMURD pentru regiunea Moldovei, Diana Cimpoieşu, a declarat că va mai fi trimisă încă o maşină de Terapie Intensivă şi o alta pentru victime multiple, care va veni de la Vaslui.

Pentru bolnavii COVID care erau în secţia ATI de acolo şi care au nevoie de Terapie Intensivă vor fi puse la dispoziţie şase paturi la Spitalul Mobil de la Leţcani.

Ca să-i poată prelua pe aceşti pacienţi, la spitalul modular a fost detaşată o echipă medicală suplimentară şi asta pentru că paturile care erau funcţionale aici erau deja ocupate, iar pentru suplimentarea locurilor era nevoie de personal. Criza s-a rezolvat în regim de urgenţă cu angajaţi de la Spitalul de Boli Infecţioase.

O persoană care a suferit arsuri în incendiul de la Piatra Neamţ va fi transferată la Secţia de Mari Arşi, de la Spitalul "Sfântul Spiridon".

Medicul Diana Cimpăieşu a declarat că din primele informaţii pe care le are, pe lângă pacientul cu arsuri, ar trebui transferaţi şase pacienţi cu coronavirus, care sunt ventilaţi mecanic, invaziv sau neinvaziv.

---Știrea inițială---

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (14 noiembrie, ora 21:00) - Reporter: Geanina Buftea


Realizator: Creşte numărul victimelor incendiului violent produs sâmbătă seară la Spitalul Județean Piatra Neamț. Sunt zece morți, toți pacienți cu COVID-19 internați în secția ATI.

Suntem din nou în direct cu corespondentul RRA Geanina Buftea. Bună seara, Geanina!

Reporter: Bună seara! Din păcate, numărul decedaților crește de la o oră la alta. Până acum, zece persoane și-au pierdut viața și alte șapte se află în stare critică, printre care și medicul de gardă, care prezintă arsuri de gradul 2 și 3 pe 80% din suprafața corpului.

Acum se fac demersuri pentru transportarea pacienților către alte spitale. Intervin cadre de la Inspectoratele pentru Situații de Urgență din Bacău și Suceava, care vor fi ajutate de personal medical de la Spitalul Județean Iași.

Vă reamintesc faptul că este activat planul roșu de intervenție. Incendiul a izbucnit la etajul 2 al clădirii, unde funcționa secția ATI. Deocamdată nu se cunoaște cauza incendiului.

Acum, la Piatra Neamț este așteptat și ministrul sănătății Nelu Tătaru.


Realizator: Mulţumim pentru informații, Geanina Buftea.

(RS)

Risc ridicat de avalanşă, evaluat la gradul 3 din 5, în Munţii Bucegi şi Făgăraş
România 19 Aprilie 2024, 23:38

Risc ridicat de avalanşă, evaluat la gradul 3 din 5, în Munţii Bucegi şi Făgăraş

La altitudini mai mici, pericolul este redus, de gradul întâi.

Risc ridicat de avalanşă, evaluat la gradul 3 din 5, în Munţii Bucegi şi Făgăraş
Angajaţii de la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului vor continua protestele
România 19 Aprilie 2024, 23:25

Angajaţii de la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului vor continua protestele

După greva japoneză de zilele acestea, săptămâna viitoare, oamenii vor picheta sediile Registrului Comerţului din ţară.

Angajaţii de la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului vor continua protestele
Ajutor din partea Guvernului pentru românii surprinşi de inundaţiile din Dubai
România 19 Aprilie 2024, 22:06

Ajutor din partea Guvernului pentru românii surprinşi de inundaţiile din Dubai

22 dintre românii surprinşi de inundaţiile din Dubai au fost preluaţi de reprezentanţii Consulatului General al României.

Ajutor din partea Guvernului pentru românii surprinşi de inundaţiile din Dubai
Cătălin Cîrstoiu susține că nimic din ce a făcut nu-l pune în stare de incompatibilitate
România 19 Aprilie 2024, 20:34

Cătălin Cîrstoiu susține că nimic din ce a făcut nu-l pune în stare de incompatibilitate

Liderii PSD și PNL au declarat că până când doctorul Cîrstoiu nu va explica toate aspectele apărute în spațiul public privind...

Cătălin Cîrstoiu susține că nimic din ce a făcut nu-l pune în stare de incompatibilitate
Reacție a ministrului Justiției la declaraţiile unui cunoscut preot
România 19 Aprilie 2024, 19:15

Reacție a ministrului Justiției la declaraţiile unui cunoscut preot

Într-o conferinţă susţinută acum două zile la Constanţa, preotul, cunoscut pentru actele de caritate, spunea că şi fetele ar...

Reacție a ministrului Justiției la declaraţiile unui cunoscut preot
Schimb de replici între oficiali de la Bucureşti şi Moscova
România 19 Aprilie 2024, 18:50

Schimb de replici între oficiali de la Bucureşti şi Moscova

Interzicerea de la difuzare în cinematografele publice din ţara noastră a două filme ruseşti a generat acest schimb de replici.

Schimb de replici între oficiali de la Bucureşti şi Moscova
Medicamentele expirate vor putea fi predate la spitalele
România 19 Aprilie 2024, 18:31

Medicamentele expirate vor putea fi predate la spitalele

Ministerul Sănătăţii a publicat recent instrucţiunile privind modalitate de gestionare a acestor deşeuri periculoase, precum...

Medicamentele expirate vor putea fi predate la spitalele
Încă trei avioane F-16,  la Câmpia Turzii
România 19 Aprilie 2024, 18:04

Încă trei avioane F-16, la Câmpia Turzii

Cele trei aeronave F-16 achiziţionate din Norvegia au aterizat la Baza 71 Aeriană de la Câmpia Turzii.

Încă trei avioane F-16, la Câmpia Turzii