Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PET CLUB Duminică, 31 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

4 Noiembrie 2019
Vizualizari: 2019
Comentează add

UPDATE ora 14.30 - Premierul desemnat, Ludovic Orban, vorbește în plenul Parlamentului. Radio România Actualități transmite în direct discursul.

UPDATE: Plenul Parlamentului s-a reunit pentru învestirea Guvernului Orban UPDATE: Plenul Parlamentului s-a reunit pentru învestirea Guvernului Orban - Conține audio

radiojurnal

Foto Arhiva/ Agerpres

UPDATE: AUDIO: Discursul premierului desemnat, Ludovic Orban, transmis în direct de Radio România Actualități.

UPDATE ora 14.30 - Premierul desemnat, Ludovic Orban, vorbește în plenul Parlamentului. Radio România Actualități transmite în direct ședința Plenului.

Ședința Plenului Parlamentului poate fi urmărită în format video la acest link: www.cdep.ro

UPDATE: Şedinţa Plenului este condusă de vicepreşedintele Senatului, Alina Gorghiu (PNL).

Alina Gorghiu a anunţat că la şedinţă şi-au înregistrat prezenţa la vot 235 de parlamentari din totalul de 465.

Conform programului, premierul desemnat Ludovic Orban va prezenta programul de guvernare şi lista Guvernului.

Vor avea loc dezbateri urmate de votul asupra cererii de acordare a încrederii Parlamentului asupra Programului şi a întregii liste a Guvernului.

UPDATE: RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (4 noiembrie, ora 14:00) - Parlamentul se reuneşte la această oră în plen pentru votul de învestitură a echipei guvernamentale propuse de liberalul Ludovic Orban.

Pentru a primi votul de încredere, cabinetul are nevoie de cel puţin 233 de voturi, pe care liderul PNL s-a declarat încrezător că le va obţine.


Reporter: Alina Stănuţă - Şedința deocamdată nu a început. În sală sunt prezenți parlamentari de la PNL, USR, UDMR, ALDE şi PMP, dar și de la minoritățile naționale. De asemenea, se află în sală tot cabinetul, în frunte cu premierul desemnat Ludovic Orban. În schimb, aleşii PSD și PRO România nu sunt în sală pentru că nu susțin guvernul Orban. Liderul de grup al deputaților PSD, Alfred Simonis, nu a exclus însă faptul că ar putea exista și trădări în rândul social democraților.


Alfred Simonis: Există presiuni foarte mari pe toți membrii Partidului Social Democrat din Cameră şi din Senat. Premierul desemnat oferă funcții fiecărui parlamentar care votează aceasta învestire, așa se pare. Oferă fiecărui parlamentar care e dispus să negocieze cu dânsul, așa se explică poate și ultimele modificări, ultimele transferuri. Sunt aceiași care au trecut de la un partid la altul și atunci când a fost nevoie să fie /guvernul/ dat jos.


Reporter: Totodată, prim-vicepreședintele PRO România, Daniel Constantin, declara că din partea acestui partid este foarte posibil să vină opt voturi pentru cabinetul Orban, deși liderul formațiunii, Victor Ponta, s-a exprimat împotriva noului executiv. Cu informația că ședința va fi condusă de vicepreședintele Senatului, Alina Gorghiu, și vicepreședintele Camerei Deputaților, Gabriel Pirtea, ambii de la PNL.

----Știrea inițială----

Premierul desemnat, Ludovic Orban, merge astăzi în plenul reunit al Parlamentului pentru a cere un vot de încredere asupra programului și echipei sale guvernamentale.

El s-a declarat încrezător că va obține numărul necesar de voturi pentru învestire și i-a îndemnat pe parlamentari să participe la ședință și să își exprime opțiunea.

Reuniunea plenului este programată să înceapă în mai puțin de o oră, iar reporterul nostru Alina Stănuță ne oferă acum primele informații în direct. Bună ziua, Alina! Te ascultăm.


Reporter: Bună ziua! Premierul desemnat, Ludovic Orban, spunea că se bazează pe cel puțin 238 de voturi pentru ca guvernul său să primească votul de învestitură astăzi în Parlament. Voturile vin evident de la PNL, dar și de la UDMR, PMP, USR, ALDE și de la minoritățile naționale, cu care liberalii au încheiat acorduri politice.

Voturi ar putea veni însă și de la câțiva reprezentanți Pro România și PSD. Pe de altă parte, la nivel de partid s-a decis că în sală nu vor fi prezenți parlamentarii PSD și Pro România.

Liderii acestora, Viorica Dăncilă și Victor Ponta, au anunțat că senatorii și deputații lor nu vor participa la ședința de plen pentru că nu susțin guvernul Orban.

Premierul desemnat, Ludovic Orban, vine în fața Parlamentului cu un program de guvernare care vizează printre altele câteva măsuri urgente: rectificarea legii bugetului de stat și elaborarea legii bugetului pentru anul viitor sau nominalizarea candidatului pentru funcția de comisar european din partea României.

Ludovic Orban propune un guvern mai suplu, cu 16 miniştri, care au trecut săptămâna trecută prin comisiile de specialitate.

Trei dintre aceștia, Florin Cîțu de la finanțe, Violeta Alexandru de la Ministerul Muncii și Ion Ștefan propus pentru Ministerul Dezvoltării, au primit avize negative, dar acestea sunt consultative. Aici în parlament continuă negocierile, iar premierul desemnat, Ludovic Orban, declara în urmă cu puțin timp că este încrezător că guvernul său va primi voturile necesare.


Ludovic Orban: Aştept cu încredere ca un număr cât mai mare de parlamentari din afara parlamentarilor formațiunilor politice cu care am semnat acorduri de înțelegere și care au anunțat sprijinul Guvernului, inclusiv grupul minorităților, așteptăm cât mai mulți parlamentari să vină să-şi exercite dreptul de vot şi să dea României un guvern legitim, un guvern responsabil, pregătit să se apuce de treabă din prima zi.


Realizator:  Şedinţa de plen este programată să înceapă aici la Parlament în jurul orei 14:00.


Etichete parlamentvotinvestituraguvernpnlludovic orbanpsdpro romaniaudmraldeusr

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live