Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Universităţi europene premiate în cadrul programului Erasmus

Medalia de aur merge la Universitatea Jyväskylä – acolo 70% din personal participă, în fiecare an la programele de instruire profesională organizate în alte ţări prin Erasmus.

Euranet Plus.

Articol de Alex Olaru, 22 Noiembrie 2013, 10:36

O Universitate de Ştiinţe Aplicate din Finlanda, Institutul Tehnic din Creta, Grecia şi Universitatea Politehnică din Valencia sunt instituţiile de învăţământ superior premiate pentru felul în care au înţeles să acceseze programul Erasmus.

Medalia de aur merge la Universitatea Jyväskylä – acolo 70% din personal participă, în fiecare an la programele de instruire profesională organizate în alte ţări prin Erasmus.

Coordonatorii privesc schimburile de experienţă ca metoda ideală de a îmbunătăţi calitatea actului educaţional - de alfel acesta este şi scopul declarat al programului.

Argintul merge la Institutul Tehnologic din insula Creta, Grecia.

Institutul are peste 15 mii de studenţi în şase oraşe din insulă şi a reuşit să creeze o platformă de legătură cu mediul de afaceri local, dar şi cu instituţii mari de învăşământ, precum Oxford sau Colegiul Imperial din Londra.

Audio: Universităţi europene premiate în cadrul programului Erasmus.

Elenii au finanţat din banii oferiţi de Erasmus 22 de programe intensive.

În fine, Universitatea Politehnică din Valencia a fost premiată pentru eforturile de a deveni o instituţie de învăţământ cu adevărat internaţională: personalul academic a participat la peste 190 de programe, iar universitatea oferă diplome cu recunoaştere în alte ţări cursanţilor care vin să studieze la Valencia prin Programul Erasmus.

Cele trei universităţi premiate exemplifică cel mai bine beneficiile pe care le aduce strategia de mobilitate în îmbunătăţirea calităţii actului educaţional, a punctat Comisarul European Androulla Vassiliou.

Parlamentul European a aprobat, odată cu bugetul multianual al Uniunii pentru perioada 2014-2020 şi ERASMUS PLUS, noul program pentru educație, formare, tineret și sport.

Acesta va începe în ianuarie 2014 şi are ca scop, în următorii şapte ani, să vină în ajutorul a peste 4 milioane de tineri, fie pentru studii, fie pentru formare profesională sau voluntariat.

Bugetul total este de 14,7 miliarde de euro, cu peste 40% mai mult comparative cu exerciţiul financiar anterior.

În jur de 80 de mii de tineri români au beneficiat de programul Erasmus, în perioada 2007-2013.