Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Uniunea Europeană şi UNICEF vin în ajutorul copiilor

Uniunea Europeană şi UNICEF vin în ajutorul copiilor şi al tinerilor afectaţi de criza din Siria, prin intermediul unor serii de măsuri vizând educaţia şi protecţia acestora.

Uniunea Europeană şi UNICEF vin în ajutorul copiilor

Articol de Arina Petrovici, 21 Septembrie 2016, 10:55

Uniunea Europeană şi UNICEF vin în ajutorul copiilor şi al tinerilor afectaţi de criza din Siria, prin intermediul unor serii de măsuri vizând educaţia şi protecţia acestora.

Odată cu începerea noului an şcolar şi în Orientul Mijlociu, o infuzie majoră de capital din partea Uniunii Europene constituie un sprijin suplimentar în eforturile de a asigura oportunităţi de educaţie şi protecţie pentru sute de mii de copii şi tineri care au fugit din calea conflictului care devastează, din 2011, Siria.

AUDIO: Europa la zi. Euranet Plus.

În contextul conferinței donatorilor pentru Siria, organizată la Londra, la începutul anului, Fondul fiduciar Regional al Uniunii Europene de răspuns la criza siriană (sau “Fondul Madad”) a mobilizat 90 de milioane de euro în sprijinul activității UNICEF cu copiii și tinerii care şi-au părăsit ţara aflată în război, pentru a se refugia în Iordania, Liban și Turcia.

Copiii şi tinerii din comunităţile care îi găzduiesc şi care se confruntă ele însele cu un acces limitat la educaţie şi la serviciile de bază vor beneficia, la rândul lor, de ajutor din această sumă.

“Fondurile Uniunii Europene oferă o direcţie tinerilor, mulţi dintre ei fiind nevoiţi să-şi părăsească locuinţele şi să abandoneze şcoala, riscând să devină o generaţie pierdută” – apreciază directorul executiv al UNICEF, Anthony Lake. “Este necesar – a mai spus el – să investim în aceşti copii şi tineri, acum, pentru ca ei să poată deveni doctori, asistenţi, avocaţi ori profesori – meserii esenţiale pentru construirea unui viitor mai luminos în regiune.

În timp ce copiii s-au întors la şcoală, în această lună, aproape trei milioane de copii sirieni nu au unde merge, nici în interiorul ţării, nici în satele vecine şi continuă să se expună violenţelor sau abuzurilor.

“Fondul fiduciar al Uniunii Europene de răspuns la criza siriană este unul dintre instrumentele-cheie prin care se deblochează cele trei miliarde de euro promise în cadrul Conferinţei de la Londra” – a subliniat astăzi comisarul european pentru politică de vecinătate, Johannes Hahn.

El a mai spus că parteneriatul dintre acest Fond şi UNICEF este un element esenţial şi, totodată, cel mai amplu contract de acest tip semnat până acum. Contribuţia financiară a Uniunii Europene va ajuta la prevenirea apariţiei unei “generaţii pierdute” cu toate consecinţele negative care ar decurge din ea, în întreaga regiune – a apreciat Johannes Hahn.

22 de state membre, Turcia şi Uniunea Europeană au mobilizat pînă acum în Fondul Madad peste 736 de milioane de euro şi se aşteaptă ca, înainte de sfârşitul acestui an, să se strângă mai mult de un miliard de euro.

Fondul Madad a fost constituit în 2014 şi a devenit primul instrument al Uniunii Europene de răspuns la criza refugiaţilor sirieni în ţările vecine.