Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Uniunea Europeană şi Marea Britanie "ar putea ajunge la un compromis"

Uniunea Europeană şi Marea Britanie ar putea ajunge la un compromis în baza tratatelor actuale şi exclude o renegociere a termenilor dorită de Londra.

Euranet Plus.

Articol de Alex Olaru, 21 Martie 2015, 09:24

Preşedintele Consiliului European Donald Tusk transmite că Uniunea Europeană şi Marea Britanie ar putea ajunge la un compromis în baza tratatelor actuale şi exclude o renegociere a termenilor dorită de Londra.

În plină campanie electorală, premierul britanic a reamintit, imediat după summit-ul de la Bruxelles, momentele în care - spune el - a apărat interesul naţional.

David Cameron s-a referit, printre altele, la facilităţile pe care le-a obţinut pentru mediul de afaceri britanic, la eliminarea unor propuneri europene considerate restrictive sau la felul în care s-au negociat clauze în favoarea districtului financiar londonez.

Audio: Europa la zi. (Euranet Plus)

Cameron a vorbit şi despre reducerea aşa-numitului "turism pentru beneficii sociale" şi a promis că cetăţenii britanici vor decide dacă rămân sau nu în Uniunea Europeană.

"Vreau să revin la masa discuţiilor pentru a negocia reformarea Uniunii şi a relaţiilor sale cu Marea Britanie. Lucrurile acestea au fost prea mult ascunse sub covor. Dacă voi fi în continuare prim-ministru voi lăsa decizia apartenenţei la Uniune în mâinile britanicilor printr-un referendum organizat până la sfârşitul lui 2017", a spus David Cameron.

Confruntat cu ascensiunea curentului eurosceptic şi cu alegeri parlamentare în luna mai, David Cameron a promis anterior rediscutarea unor principii de bază europene, precum cele referitoare la libera circulaţie.

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, răspunde şi transmite că Uniunea Europeană şi Marea Britanie ar putea ajunge la un compromis numai în baza tratatelor actuale.

Donald Tusk a explicat plastic că ceea ce-şi doreşte Marea Britanie nu se poate realiza.

"E ca în filmul "Misiune imposibilă", cu Tom Cruise, nu-i o simplă glumă, comparaţia merge până într-acolo încât, deşi misiunea pare aparent de netrecut, finalul este unul fericit. Vreau să ajut Marea Britanie şi să găsim o soluţie care să-i risipească îngrijorările, iar asta numai cu respectarea valorilor fundamentale europene. Sunt sigur că premierul Cameron m-a înţeles", a spus Donald Tusk.

În discuţiile viitoare, ar urma să fie implicat şi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Jüncker - a mai precizat Donald Tusk.