Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Uniunea Europeană îşi va intensifica implicarea în zona arctică

Executivul de la Bruxelles a adoptat o propunere de politică menită să ghideze acţiunile întreprinse de Uniunea Europeană în regiunea arctică.

Uniunea Europeană îşi va intensifica implicarea în zona arctică

Articol de Arina Petrovici, 30 Aprilie 2016, 09:47

Executivul de la Bruxelles a adoptat o propunere de politică menită să ghideze acţiunile întreprinse de Uniunea Europeană în regiunea arctică.

Uniunea Europeană îşi va intensifica implicarea în zona arctică prin intermediul a 39 de acţiuni, axate pe schimbările climatice, protecţia mediului, dezvoltarea durabilă şi cooperarea internaţională.

AUDIO: Europa la zi. Euranet Plus.

Aceste domenii prioritare reflectă importanţa deosebită acordată cercetării, ştiinţei şi inovării - subliniază Comisia Europeană.

Federica Mogherini, şefa diplomaţiei europene, a insistat că măsurile adoptate evidenţiază angajamentul Uniunii faţă de regiunea arctică şi intenţia Bruxellesului de a se asigura că zona să rămână un exemplu de cooperare internaţională constructivă, deoarce Arctica are un rol esenţial şi în securitatea regională şi globală şi reprezintă un element strategic al politicii externe europene.

La rândul său, comisarul pentru mediu, Karmenu Vella, a reafirmat, că deşi dezvoltarea umană este inevitabilă, depinde de noi ca acest lucru să se facă într-un mod durabil.

"Maniera în care trebuie să facem acest lucru este prin respectarea deplină a modurilor de viaţă a celor care locuiesc în regiune şi prin protejarea resursei sale cele mai valoroase - mediul" - a mai spus comisarul Vella. Regiunea arctică include partea centrală a Oceanului Arctic, mările regionale ale acestuia - Barents, Kara ?i Ciukotsk -, precum şi teritorii care aparţin Canadei, Danemarcei, Finlandei, Islandei, Norvegiei, Federaţiei Ruse, Suediei şi Statelor Unite.

Trei state membre ale Uniunii sunt, aşadar, state arctice, iar Islanda şi Norvegia sunt ţări membre ale Spaţiului Economic European.

În ultimii doi ani, rolul regiunii arctice în schimbările climatice a devenit mult mai pregnant, cu consecinţe de foarte mare amploare, întrucât regiunea acţionează ca un organism de reglare a sistemului climatic al planetei, inclusiv a condiţiilor meteorologice din Europa.

În deceniile trecute, rata de încălzire a zonei arctice a fost de aproape de două ori mai mare decât rata medie la nivel mondial.

Oamenii de ştiinţă au subliniat că şi Arctica are o contribuţie la schimbările climatice, din cauza eliberării treptate de metan, pe măsură ce regiunea se încălzeşte.

În plus, schimbările climatice produse în Arctica duc la creşterea activităţii economice în regiune, o serie de instituţii şi foruri internaţionale au fost create pentru a facilita cooperarea internaţională în ce priveşte gestionarea comună a regiunii arctice.