Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI (continuare) Marţi, 09 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Carmen Gavrilă

4 Iunie 2020
Vizualizari: 553
Comentează add

Uniunea Europeană, generația următoare - inițiativă a CE

carmen-gavrila

 Victor Negrescu.  Foto: negrescu.ro.

România are alocate 33 de miliarde de euro în fonduri nerambursabile și credite în condiții avantajoase, din cele 750 de miliarde ale inițiativei Comisiei Europene de relansare economică, numită 'Uniunea Europeană, generația următoare', destinate statelor, companiilor și sectoarelor care au fost cel mai greu lovite de criza generată de pandemie. Forma sub care vor fi accesați banii urmează să fie decisă prin negocieri care se anunță destul de complicate, a avertizat astăzi eurodeputatul Victor Negrescu, din grupul social-democraților din Parlamentul European.
 
Reporter: Carmen Gavrilă - Banii din instrumentul de redresare vor fi direcționați prin intermediul programelor bugetului comun și rambursați pe o perioadă lungă de timp în bugetele viitoare, nu înainte de 2028 și nu mai târziu de 2058; pentru ca acest lucru să se realizeze în mod echitabil și partajat, Comisia propune o serie de resurse proprii noi - de exemplu, dintr-o taxă digitală sau o taxă pe carbon la granițele Europei. 'Deocamdată, suntem în faza de negociere, mai ales între statele membre, inclusiv în ce privește programele prin care vor fi direcționați banii', a tras atenția eurodeputatul Victor Negrescu.
 
Victor Negrescu: Vedem foarte multe instrumente de finanțare, atât pentru statele membre, cât și pentru sprijinirea economiei, dar și pentru /.../. Aş menţiona aici, în mod special, alocarea pentru noul program EU Health pentru sănătate, 9,4 miliarde de euro, un instrument de mult timp solicitat de către reprezentanţii Parlamentului European. Vedem îmbunătățirea programului Rescue, de asemenea cu suplimentări financiare, dar, în același timp, vedem și programele noi, RIAC EU, un sprijin pentru dezvoltarea teritorială sau Recovery and Resilience Facility, un instrument, de asemenea, destinat sprijinirii în contextul acesta al relansării economice. Evident, fiecare este corelat cu anumite condiţionalităţi, în mod special grosul banilor este condiționat de reforme în ceea ce înseamnă cadrul semestrul european.
 
Reporter: Instrumentul numit 'Uniunea Europeană, generația viitoare' va colecta fonduri prin ridicarea temporară a plafonului care se aplică resurselor proprii la 2% din venitul național brut al Uniunii. Comisia Europeană urmează să se folosească de ratingul său puternic de credit pentru a împrumuta bani de pe piețele financiare și pe care îi va pune apoi la dispoziția statelor membre prin granturi și împrumuturi. Tocmai aici este un important punct nevralgic în negocierile dintre statele membre, a explicat eurodeputatul Victor Negrescu, iar raportul dintre granturi și împrumuturi s-ar putea schimba, lucru care ar afecta România.
 
Victor Negrescu: Tările care s-au declarat sceptice cu privire la această propunere își doresc să existe mai puține granturi și mai multe împrumuturi, adică acesta este primul lucru care se poate întâmpla. Din cele 33 de miliarde să nu avem 19 miliarde sub formă de granturi, și să avem puțini bani alocați sub formă de granturi, ceea ce va conduce la dificultăţi în a accesa aceşti bani, primul lucru. Al doilea lucru, evident, se vorbeşte şi de cuantumul total. Ar fi o sumă mult prea mare și că poate ar trebuie să fie diminuată sau reajustată și, evident, sunt state care contribuie mai mult decât primesc şi care poate vor solicita alocări financiare suplimentare. România este al șaselea stat ca dimensiune în UE și a primit a şasea sumă, dar trebui să spunem că acolo există indicatori măsuraţi pe mai mulți ani, ultimii trei ani în ceea ce înseamnă evoluția PIB, deci iată sunt state care contestă acest element, care a condus poate la anumite schimbări în ceea ce înseamnă clasificarea alocărilor financiare.
 
Reporter: Tările care se opun unui accent mai puternic pe granturi sunt Austria, Suedia, Danemarca și Tările de Jos. Mai trebuie spus că aproape toate statele membre sunt în favoarea condiționării pe viitor a fondurilor europene de situația statului de drept, atât că nu e niciun secret că țări ca Ungaria sau Polonia se vor opune, deci nu e exclus să obțină prin negociere o formulă mai flexibilă în această privință. Pentru a pune la dispoziție fonduri cât mai curând posibil, astfel încât să se răspundă celor mai urgente nevoi cauzate de efectele pandemiei, Comisia Europeană a mai propus modificarea actualului cadru financiar pentru 2014-2020, ca să poată fi disponibile deja de anul acesta fonduri suplimentare de 11,5 miliarde de euro.
 
(PH)

Etichete Uniunea Europeanăgenerația următoareComisia EuropeanaVictor Negrescu(PH)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live