Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: SERVICIUL DE NOAPTE Vineri, 28 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Florin Lepădatu

14 Ianuarie 2022
Vizualizari: 150
Comentează add

”Uniunea Europeană este pregătită să răspundă imediat la orice agresiune, indiferent de natura ei, dar preferând, desigur, dialogul și negocierea.”

”Uniunea Europeană este pregătită să răspundă imediat la orice agresiune”

florin-lepadatu

 Josep Borell. Foto: europa.eu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Uniunea Europeană speră că îl va convinge prin dialog pe preşedintele rus, Vladimir Putin, să renunţe la intenţiile sale de a ataca Ucraina, dar pregăteşte şi sancţiuni severe pentru a descuraja Rusia.

Ministrul francez de exerne, Jean-Yves Le Drian, a cărui ţară asigură preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii, a declarat că europenii sunt uniţi şi au voinţa şi hotărârea de a-şi face auzită vocea.

Aflaţi la Brest, în Franţa, la o reuniune informală, miniştrii europeni de externe au început să pregătească sancţiunile la adresa Moscovei, iar o nouă discuţie asupra acestora este prevăzută pe 24 ianuarie, la Bruxelles.


Corespondenţă din Paris - Reporter: Daniela Coman: ”În cazul în care nu se va ajunge la o formulă de discuție între europeni și ruşi, Uniunea Europeană este hotărâtă să susțină în continuare Ucraina și alte țări care s-ar simți amenințate şi totodată, să aplice sancțiuni care să descurajeze Moscova, a declarat Înaltul oficial pentru politică externă, Josef Borell.


Josef Borell: ”Uniunea Europeană este pregătită să răspundă imediat la orice agresiune, indiferent de natura ei, dar preferând, desigur, dialogul și negocierea. Date fiind circumstanțele actuale, este foarte important să fim uniți. Iată ce am convenit: respingem categoric tentativele Rusiei de a construi noi sfere de influență în Europa, respectând principiile referitoare la securitatea europeană, definite de tratatele în vigoare, reafirmăm solidaritatea noastră cu Ucraina şi celelalte țări din estul Europei care sunt partenerii noștrii. Nu în ultimul rând, lansăm un apel puternic la adresa Rusiei în favoarea reducerii tensiunilor de la granița cu Ucraina.”

În cele trei zile ale reuniunilor desfășurate la Brest, în vestul Franței, miniștrii europene de externe și ai apărării au avansat în definitivarea Busolei Strategice, document esențial pentru securitatea Europei și pe care Franța l-a pus pe lista de priorități a președinției sale la Consiliul Uniunii Europene. Ministrul francez de externe, Jean-Yves Le Drian, și-a exprimat din nou speranța că Busola Strategică va fi aprobată la summit-ul european din martie.

Jean-Yves Le Drian: ”Eu cred că schimbul de opinie a fost major și ne-a permis să fixăm prioritățile pentru politica de securitate și de apărare până în 2030. La discuțiile din ultimele zile am avut sentimentul că deja aplicăm principiile Busole Strategice chiar înainte de o fi aprobat. Am angajat discuții serioase pe subiecte sensibile, am făcut progrese și totul s-a petrecut așa cum am anticipat.”


Etichete Josep Borell

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live