Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Uniunea Europeană cheamă partidele politice din Macedonia la negocieri

Uniunea Europeană cheamă partidele politice din Macedonia la negocieri pentru a pune capăt crizei politice prin care trece această fostă republică iugoslavă.

Uniunea Europeană cheamă partidele politice din Macedonia la negocieri

Articol de Mihaela Mihai, 20 Aprilie 2016, 09:40

Uniunea Europeană cheamă partidele politice din Macedonia la negocieri pentru a pune capăt crizei politice prin care trece această fostă republică iugoslavă.

Discuţiile ar urma să aibă loc vineri la Viena în prezenţa comisarului European pentru negocieri în vederea extinderii, Johannes Hahn.

Un purtător de cuvânt al executivului comunitar a precizat pentru France Presse că reuniunea are ca obiectiv ieşirea din impasul politic în care se află Macedonia de mai bine de doi ani, dar care s-a acutizat în ultima săptămână.

AUDIO: Europa la zi.

Scânteia care a aprins disputele a fost acum decizia şefului statului de a opri procesul în care nu mai puţin de 50 politicieni, unii cu rang înalt, urmau să fie judecaţi pentru ascultarea ilegală a telefoanelor a mii de persoane, jurnaliști, oameni politici şi lideri religioși.

A echivalat cu o amnistie şi cu percepţia că preşedintele ţării nu vrea să se facă lumină în acest caz.

Mii de oameni au protestat în stradă cerând demisia preşedintelui. În plus, au fost convocate alegeri parlamentare anticipate pentru data de 5 iunie, dar opoziţia a anunţat că va boicota scrutinul.

Nici în privinţa discuţiilor de la Viena nu este pentru moment clar dacă opoziţia va participa.

Nu a fost oferit nici un răspuns oficial. În schimb, partidul aflat la putere la Skopje, de orientare conservatoare, a anunţat că îşi va trimite reprezentanţi.

Problemele cu care se confruntă Macedonia apar şi în cel mai recent raport privind progresele din procesul de extindere al forului comunitar, întocmit de Consiliul Uniunii Europene şi dat publicităţii la sfârşitul anului trecut.

Consiliul îşi exprimă în document profunda îngrijorare faţă de ceea ce numeşte mentalitate politică generatoare de diviziuni, de regresele în ceea ce priveşte libertatea de exprimare şi independenţa sistemului judiciar, precum şi faţă de încrederea tot mai mică în instituţiile publice.

Consiliul a cerut totodată o anchetă aprofundată și independent, fără ingerințe, în scandalul interceptărilor telefonice şi progrese în respectarea statului de drept.

Ţară candidată de aproape 11 ani la aderarea la Uniunea Europeană, fosta republică iugoslavă a Macedonia nu a început nici acum negocierile, în parte şi din cauza opoziției Atenei care consideră numele Macedonia ca aparţinând istoriei Greciei.