Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Uniunea Europeană "are cele mai sigure drumuri din lume"

Din 2001, numărul accidentelor mortale a scăzut cu 54%, în UE.

Uniunea Europeană "are cele mai sigure drumuri din lume"

Articol de Arina Petrovici, 06 Februarie 2016, 11:49

Siguranţa rutieră a fost subiectul central al unei conferinţe găzduite de capitala slovenă Ljubljana, la care a participat şi comisarul european pentru Transporturi, Violeta Bulc.

Potrivit acesteia, în materie de siguranţă rutieră, a fost făcut mult, însă trebuie făcut şi mai mult.

Reţeaua de transporturi este o constantă zilnică a vieţii noastre, fie că suntem utilizatori ai transportului public, automobilişti, motociclişti, ciclişti ori pietoni.

Transportul este o chestiune personală şi, prin urmare, măsurile luate pentru îmbunătăţirea siguranţei rutiere au impact emoţional asupra oamenilor. Nu atât de intens ca atunci când se înregistrează eşecuri, precum în cazul accidentelor soldate cu morţi şi răniţi.

Audio: Europa la zi. Euranet Plus.

Comisarul european pentru Transporturi Violeta Bulc a apreciat că este necesar ca factorii de decizie şi politicienii să se asigure că se construieşte o infrastructură sigură şi că recurgem la tehnologii digitale pentru a compensa erorile umane şi pentru a ameliora mentenanţa.

Şi, încă ceva: autorităţile ar trebui să se asigure că ajută la îmbunătăţirea constantă a conduitei participanţilor la trafic, în special prin declararea consumului de alcool la volan drept “social inacceptabil”.

Potrivit dnei Bulc, siguranţa rutieră este o poveste de succes, Uniunea Europeană având cele mai sigure drumuri din lume: din 2001, numărul accidentelor mortale a scăzut cu 54%.

Totuşi, zilnic, 70 de oameni mor pe şoselele din Uniune. Statisticile pe 2015 – a mai spus comisarul – arată o stagnare în ce priveşte reducerea accidentelor mortale, mai ales în statele membre care au înregistrat, în ultimii ani, progrese substanţiale.

Este, prin urmare, necesară continuarea schimburilor de bune practici şi de informaţii.

La nivelul Uniunii Europene, investiţiile sunt esenţiale pentru o reţea sigură de drumuri, precum şi standardele care să se aplice şoferilor profesionişti.

O atenţie specială trebuie acordată categoriei vulnerabile de participanţi la trafic: cicliştii.

La finalul conferinţei de astăzi, de la Ljubljana, Violeta Bulc a subliniat că siguranţa trebuie să devină o prioritate politică. Digitalizarea şi Inovarea trebuie să joace un rol tot mai important.

Pe termen scurt, trebuie îmbunătăţite mijloacele de detectare a consumului de alcool, iar pe termen lung, investiţiile în Cercetare şi Inovare se vor materializa în vehicule capabile să elimine automat o astfel de variantă.

Practic, maşina nu va mai porni dacă va detecta alcool în aerul expirat de şofer.