Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: La minut (CONTINUARE) Vineri, 21 Februarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Iolanda Bădiliţă

15 Mai 2014
Vizualizari: 1152
Comentează add

De la aderarea sa, în 2007, România a avut un aport pozitiv la Uniunea Europeană, arată în raportul său, Bernd Fabritius, parlamentar german de origină română din Sibiu.

Uniunea Europeană "a avut de câştigat prin aderarea României"

iolanda-badilita

Bernd Fabritius. Foto: Facebook.com 

Bernd Fabritius, parlamentar german de origină română din Sibiu, şeful Comisiei Europei de Est din Bundestag, un parlamentar de centru-dreapta, membru al Uniunii Creştin Democrate, a prezentat un raport privind câştigurile şi provocările celor zece ani de la marea extindere, când au intrat în Uniunea Europeană cele zece satate din Centrul şi Estul Europei plus ţările baltice, dar şi a extinderii Uniunii Europene cu România şi Bulgaria.

În privinţa României, afirmaţia sa cea mai importantă e că, prin aderarea ei, Uniunea Europeană a avut mai mult de câştigat decât de dat ţării noastre.

"Această primă extindere către est este o poveste de succes. 1 mai 2004 a fost o zi bună pentru Europa, pentru Germania, dar şi pentru noii membri.

"Însă aş vrea să precizez că tot o istorie de succes a fost şi următoarea extindere, cea din 2007, când s-au alăturat Uniunii Europene şi România, şi Bulgaria", a spus Bernd Fabritius.

Poziţia Uniunii Europene ar fi fost atât politic, cât şi strategic şi economic mult mai slabă dacă aceste două runde de extindere nu ar fi avut loc, spune parlamentarul german de centru-dreapta Bernd Fabritius, care a prezentat cu această ocazie în Bundestag un raport care sintetizează plusurile şi minusurile extinderii, precum şi actualele provocări impuse de criza din Ucraina.

"Extinderea către Est a Uniunii Europene a adus prosperitate şi pace şi acelaşi lucru ne dorim şi de acum înainte. Am accentuat în prezentarea mea din parlamentul german că ţărilor cărora Uniunea Europeană le oferă perspectiva unui acord de asociere trebuie să aibă libertatea de a alege fie această variantă, fie aderarea la o uniune vamală, proiectul Rusiei, în funcţie de propriile interese aşadar.

"Aceasta este în opinia mea o politică europeană de vecinătate rezonabilă. Nu este admisibil ca alte ţări să folosească aceste politici în propriile interese hegemoniale",  a mai spus Bernd Fabritius.

În raportul său, Bernd Fabritius arată că de la aderarea sa, în 2007, România a avut un aport pozitiv la Uniunea Europeană, iar ideea că românii sunt cetăţeni europeni de categoria a doua este fără fundament.

"Atât partidul din care fac eu parte, Uniunea Creştin Socială, cât şi celelalte partide democrate din parlamentul german susţin Uniunea Europeană, inclusiv extinderea către est a acesteia.

"Susţinem libertăţile europene, inclusiv libertatea de mişcare a muncitorilor români şi bulgari. Cetăţenii români sau bulgari ştiu că nu sunt în niciun caz cetăţeni europeni de rangul doi.

"Acestea sunt complexe de inferioritate care sunt propagate de medii interesate pentru a obţine un capital politic", a mai declarat Bernd Fabritius.


Etichete Bernd Fabritius,parlamentar germanRomâniaUniunea EuropeanăConsiliul Europei

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live