Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Uniunea Economică şi Monetară şi evoluţiile sale în UE

Uniunea Bancară este esenţială pentru a împiedica procesul de fragmentare financiară în Europa şi pentru a păstra integritatea pieţei unice, spune vicepreşedintele CE, Olli Rehn.

EuranetPlus.

Articol de Arina Petrovici, 20 Iunie 2013, 14:18

Ediţia din acest an a Forumului Economic de la Bruxelles s-a concentrat asupra Uniunii Economice şi Monetare şi a evoluţiilor sale în Uniunea Europeană.

Personalităţi cu putere de decizie şi legiferare şi lideri de opinie au examinat miercuri, în cadrul unor dezbateri consistente, problemele economice actuale.

Astăzi, mai mult decât oricând, viitorul Uniunii Economice şi Monetare a fost în centru dezbaterilor.

În timp ce ieşirea din criza datoriilor prin revenirea la sustenabilitate fiscală şi consolidarea competitivităţii rămâne prioritatea-cheie, Uniunea Europeană trebie să răspundă şi altor provocări.

Audio: Forumul Economic de la Bruxelles.

Cum se poate, de exemplu, securiza competitivitatea susţinută a Europei în mediul economic global? Care sunt condiţiile necesare pentru ca o Uniune Economică şi Monetară autentică şi robustă să avanseze şi cum se poate ajunge acolo? Sau - care este rolul uniunii bancare, fiscale si economice ca parte a hărţii Uniunii Economice şi Monetare?

Miercuri, în cadrul celei de a 14-a ediţii a Forumului Economic de la Bruxelles, participanţii au avut prilejul să asculte decidenţi-cheie şi să întâlnească înalţi oficiali ai guvernelor naţionale, ai Uniunii Europene şi ai instituţiilor internaţionale, precum şi personalităţi din mediul academic şi de afaceri.

În discursul susţinut la Forum, vicepreşedintele Comisiei Europene, Olli Rehn, a subliniat că Europa are nevoie de o uniune bancară şi a explicat care sunt beneficiile Uniunii Economice şi Monetare în actualul context economic.

Olli Rehn a arătat că, dacă în urmă cu un an, se vorbea despre riscurile dezintegrării zonei euro şi a monedei europene, astăzi, aceste riscuri nu mai există.

Olli Rehn: “Europa nu se mai află la terapie intensivă, chiar dacă pacientul încă mai are nevoie de supraveghere şi medicaţie pentru încă ceva vreme.

"Uniunea Bancară este esenţială pentru a împiedica procesul de fragmentare financiară în Europa şi pentru a păstra integritatea pieţei unice.

"Posibilitatea recapitalizării directe a băncilor, de către Mecanismul de Stabilitate Europeană este un alt aspect important al uniunii bancare, pe care o construim în prezent.”, a spus Olli Rehn.

Vicepreşedintele Comisiei Europene, Olli Rehn, a insistat asupra continuării reformelor în întreg spaţiul european, însă un pas semnificativ - a spus el - ar trebui să facă ţări precum Franţa, Belgia, Italia şi Spania.