Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CONTRACRONOMETRU Vineri, 19 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Constanţa Comănici

12 August 2013
Vizualizari: 1749
Comentează add

Preşedintele Traian Băsescu a avertizat că este ultimul an în care politicienii ungari "au putut să se plimbe atât de relaxat în România".

Ungaria, "focar de instabilitate" privind tratarea minorităţilor Ungaria, "focar de instabilitate" privind tratarea minorităţilor - Conține audio

constanta-comanici

Preşedintele Traian Băsescu. Foto: presidency.ro.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, respinge declaraţiile politicianului extremist maghiar Gabor Vona, despre care spune că nu au loc într-o lume a dialogului şi cooperării politice.

Kelemen Hunor a subliniat că UDMR nu colaborează cu partidul extremist maghiar Jobbik şi cu niciun alt partid extremist din Europa.

Liderul UDMR consideră că declaraţiile lui Gabor Vona dovedesc că acesta nu este un lider politic responsabil şi, din acest motiv, reacţiile autorităţilor române nu trebuie să fie exagerate. Kelemen Hunor crede că şi reacţia preşedintelui Traian Băsescu nu este cea a unui şef de stat. 

"Când şeful statului face o astfel de declaraţie, ceea ce astăzi am auzit la Izvorul Mureşului, înseamnă că lucrurile se încurcă şi nu avem nevoie de aşa ceva, şi mai ales când este vorba despre România şi Ungaria, despre relaţiile interstatale, despre relaţiile româno-maghiare, dar trebuie condamnată orice ieşire gen Vona sau alte astfel de afirmaţii", a mai spus Kelemen Hunor.

Preşedintele Partidului Jobbik, Vona Gábor, încearcă să motiveze afirmaţiile făcute recent în tabăra de vară de la Borzond, judeţul Harghita.

Într-o scrisoare deschisă adresată politicienilor români, politicianul ungur susţine că presa a denaturat conţinutul discursului său, manipulând opinia publică.
Liderul partidului extremist Jobbik spune în scrisoarea citată de RADOR, că ministerul român de externe nu a dorit să afle adevărul, ci a dorit numai declanşarea unui scandal şi să prezinte lumii întregi imaginea falsă despre cât de mult a fost deranjată politica paşnică a României de politica agresivă a Ungariei.

La sfârştiul săptămânii trecute, Vona Gábor a răspuns la întrebarea unui ziarist privind reprezentarea maghiarilor că, în cazul în care promovarea acestor interese ar însemna intrarea în conflict cu statul român, şi-ar asuma conflictul.

Ungaria, "focar de instabilitate" privind tratarea minorităţilor

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat că Ungaria a devenit în momentul de faţă "un focar de instabilitate din punct de vedere al tratării minorităţilor în regiune" şi că politica Budapestei a început să creeze "dificultăţi". 

Şeful statului a avertizat, luni, la Izvorul Mureşului, în judeţul Harghita, unde are loc cea de-a unsprezecea ediţie a Universităţii de Vară, că 2013 e "ultimul an în care politicienii ungari au putut să se plimbe atât de relaxat în România".

Traian Băsescu a mai spus că politica Budapestei pe tema minorităţilor a început să creeze "dificultăţi" şi a subliniat că în România nu va exista o regiune autonomă.

Corespondentul nostru, Angela Bârsan, aminteşte că ieri, la Joseni, judeţul Harghita, politicienii maghiari au făcut declaraţii care, potrivit MAE de la Bucureşti, "nu respectă suveranitatea statului român".

"Ministerul de Externe condamnă cu fermitate şi respinge declaraţiile făcute în cadrul Taberei de vară de la Joseni, de către politicieni ungari privind înfiinţarea unui protectorat in aşa numitul Ţinut Secuiesc", se arată într-o declaraţie MAE.

Timp de trei zile, membri ai Parlamentelor de la Bucureşti şi Chişinău, jurnalişti, studenţi, cercetători, profesori, dar şi români din diaspora participă la Universitatea de Vară de la Izvorul Mureşului. 

Audio: Declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu privind politica externă a Ungariei.


Etichete UngariapoliticăTraian BăsescuHarghitaminorităţifocarinstabilitate

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live