Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Tatal nostru * Imnul national Luni, 25 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cătălin Gomboş

21 Septembrie 2020
Vizualizari: 254
Comentează add

Unele dintre cele mai mari bănci din lume le-au permis infractorilor sau unor persoane din Federaţia Rusă, supuse sancţiunilor, să spele bani, potrivit unor documente.

Unele bănci internaţionale „au permis infractorilor spălarea de bani”

catalin-gombos

Foto: Arhivă Reuters.

Unele dintre cele mai mari bănci din lume le-au permis infractorilor sau unor persoane din Federaţia Rusă, supuse sancţiunilor, să spele bani, potrivit unor documente care au ajuns în posesia presei internaţionale.

Acestea conţin informaţii despre peste două trilioane de tranzacţii, care au avut loc între 2000 şi 2017. Scurgerea de documente a fost intitulată FinCEN.

Majoritatea documentelor din FinCEN conţin atenţionări pe care diverse bănci le-au trimis autorităţilor americane cu privire la tranzacţii suspecte.

Nici acestea, nici băncile nu au luat însă măsuri.

Printre băncile implicate sunt unele dintre cele mai mari din lume.

Dintre ele, J.P. Morgan i-a permis unei companii să treacă printr-un cont peste un miliard de dolari fără a şti proprietarul. Ulterior, s-a aflat că ar fi vorba de unul dintre infractorii cei mai căutaţi de FBI.

HSBC a permis transferul a milioane de dolari, deşi fusese informată de autorităţi că e vorba de o fraudă.

Barclays a fost folosită de Asociaţia lui Vladimir Putin pentru spălare de bani.

Deutsche Bank a fost implicată în transferarea fondurilor unor persoane şi grupări implicate în crimă organizată, trafic de droguri şi terorism.

Documentele au ajuns în posesia BASF News, care le-a pus la dispoziţia Consorţiului Internaţional al Jurnaliştilor de investigaţii o reţea din care fac parte 108 organizaţii media din 88 de ţări.

BBC notează că aceasta nu este prima scurgere amplă de informaţii cu privire la sistemul financiar global.

În 2014, LuxLeaks a conţinut documente care arătau că marile companii evitau să-şi plătească taxele în ţările în care operau, folosind facilităţi din Luxemburg. Un an mai târziu, Swiss Leaks a dezvăluit că banca eleveţiană HSBC i-a învăţat pe clienţi să folosească secretul bancar pentru a evita plata taxelor, iar în 2016, scandalul Panama Papers a arătat cum companii şi oameni bogaţi din întreaga lume utilizează pentru a-şi ascunde banii sistemul offshore.

Tot legat de folosirea conturilor offshore, de data aceasta de către politicieni, vedete şi oameni de afaceri importanţi a fost şi scandalul Paradise Papers din 2017.


Etichete (ii)bancispalare de banirusia

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live