Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: DIMINETI ... CU SOARE - continuare Sâmbătă, 21 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Marilena Frâncu

20 Martie 2017
Vizualizari: 322
Comentează add

Unele asociaţii de pacienţi se opun înlocuirii cardului de sănătate cu noua carte electronică de identitate.

Unele asociaţii de pacienţi se opun înlocuirii cardului de sănătate

marilena-francu

 

Unele asociaţii de pacienţi se opun înlocuirii cardului de sănătate cu noua carte electronică de identitate, aşa cum intenţionează Ministerul de Interne potrivit unui proiect de lege pus în dezbatere publică.

Reprezentanţii pacienţilor se tem că noul sistem nu va face decât să bulverseze bolnavii.

Eliminarea cardului de săntătate va bulversa pacienţii după doi ani de la implementarea acestora, este de părere preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor cu Cancer, Cezar Irimia.  

Cezar Irimia: "Cardul de sănătate a adus economii la buget, a eliminat frauda, pur şi simplu a uşurat viaţa pacientului. Mulţi vor confunda lucrurile, vor fi puşi din nou pe drumuri. Deocamdată, pacienţii s-au învăţat cu acest sistem şi, în loc să upgradăm acest soft, al cardului de sănătate, şi să asigurăm o mentenanţă, noi bulversăm din nou sistemul de sănătate cu o altă investiţie majoră, tot pe spatele românilor".

Purtătorul de cuvânt al Casei Naţionale, Augustus Costache, a explicat pentru postul nostru de radio că preluarea datelor conţinute de cardul de sănătate pe cărţile de identitate nu este o noutate.  

Augustus Costache: "Cumularea cardului de sănătate cu cardul de identitate era prevăzută încă din legea 95/2006, ca o etapă ulterioară introducerii cardului; practic, creşte eficienţa, pentru că nu vom mai tipări două carduri. Pacientul nu se mai duce cu două carduri, se duce cu un singur card, iar în ceea ce priveşte banii cheltuiţi, au fost investiţi în primul rând în sistemul informatic care rămâne şi sigur că cele două sisteme vor circula în paralel".

Pentru persoanele care din motive religioase sau de conştiinţă refuză obţinerea unei cărţi electronice de identitate, proiectul de lege prevede posibilitatea obţinerii unei cărţi de identitate simple.  

Potrivit proiectului ministerul de Interne, actualele documente de identitate ar urma să fie înlocuite cu un card electronic ce va putea fi folosit şi pentru autentificări online pentru servicii bancare, fiscale, medicale, sau de educaţie.

Viitorul card va putea fi emis, la cererea unuia dintre părinţi, încă de la naşterea copilului.


Etichete asociaţii de pacienţicardul de sănătatenoua carte electronică de identitate

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live