Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Joi, 09 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Mădălin Iacob, Braşov

8 August 2015
Vizualizari: 2227
Comentează add

Reporterii Radio România Actualități vă propun destinaţii inedite pentru a vă petrece vacanţa aici, în România, locuri cu poveşti interesante şi mai puţin ştiute.

Unde mergem în vacanță: Hărman, judeţul Braşov

madalin-iacob-brasov

Foto: Asociaţia Culturală "Vatra Hărmanului".

De luni până vineri, în programul "OBIECTIV ROMÂNIA" şi sâmbăta în emisiunea "CA PE ROATE", după ştirile orei 17:00, reporterii RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI vă propun destinaţii inedite pentru a vă petrece vacanţa aici, în România, locuri cu poveşti interesante şi mai puţin ştiute.

Biserica fortificată și muzeul etnografic din Hărman

Localitatea Hărman este unul din satele cele mai reprezentative din Țara Bârsei. Situată la cca. 10 km spre est de municipiul Brașov, pe drumul spre Sf. Gheorghe, Hărman sau Honigberg (denumirea sa din germană) era înainte de anul 1990 un sat cu populație română, germană și maghiară, tipic pentru această zonă a Transilvaniei.

Localitatea este cunoscută în special pentru biserica fortificată impresionantă.

Prima atestare documentară a așezării datează însă de la 21 martie 1240, la 15 ani după alungarea Cavalerilor Teutoni din aceste teritorii. Într-un document redactat atunci, regele Béla al IV-lea spune ...”am hotărât să dăruim sfântului și venerabilului convent al mănăstirii Cisterciților, ca ajutor pentru cheltuielile sale, ce se vor face în fiecare an pentru folosul obștesc, al capitulului întregului ordin, unele biserici din Țara Bârsei în părțile Transilvaniei și anume cetatea Feldioara (Castrum Sanctae Mariae),Sânpetru (Sancti Petri), muntele Hărman (Mons Mellis) și Prejmer (Tartilleri) cu toate veniturile, drepturile și cele ce țin de ele…. ”.

Biserica a început să fie construită în secolul al XIII-lea, fiind apoi modificată succesiv, în secolele XVI, XVII și XVIII. Un element interesant îl constituie orologiul cu un singur arătător, care indică orele și care datează din secolul al XVI-lea. Turnulețele de la colțurile acoperișului semnificau, ca și în cazul altor biserici, autoritatea de ius gladii pe care o avea Hărmanul. Pitorescul exteriorului bisericii îl constituie cămările de provizii ridicate deasupra colateralelor și scările lor mobile. Fortificația care înconjoară biserica a fost ridicată în secolul al XV-lea. Este formată dintr-un triplu cordon de curtine concentrice, asemănător fortificației de la Sânpetru.

Muzeul Etnografic ”Vatra Hărmanului” a fost amenajat în anul 2009. Este construit ca o casă de gospodari, cu tindă sculptată și trei odăi unde sunt păstrate straie populare, lăzi de zestre, obiecte de mobilier și o impresionanta colecție de oua încondeiate. Toate obiectele expuse in noul muzeu au fost adunate in timp de profesorul Adrian Micu, initiatorul si sufletul noului muzeu, presedintele Asociatiei Culturale "Vatra Harmanului".
Aici se regăsesc exponate nu doar din zona Harmaului ori din Tara Birsei, ci din întreaga țară, adunate de prof Micu în deplasările pe care le-a făcut prin țară. ”Am încercat, prin acest muzeu, sa redam sufletul si tradițiile românilor prin aceste obiecte de mobilier si port popular care vin din istoria milenara a poporului nostru", obișnuiește să spună profesorul Adrian Micu.


Etichete Unde mergem in vacantaHărmanjudeţul Braşovbiserici fortificate

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live