Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRILE DIMINETII Miercuri, 13 Noiembrie

Cele mai citite

Articole recente

Arhiva Emisiuni

Autor

Ioana Stătescu

26 Ianuarie 2010
Vizualizari: 16124
Comentează add

Lecția de geografie

Unde este situată strâmtoarea Bosfor? Unde este situată strâmtoarea Bosfor? - Conține audio

ioana-statescu

Strâmtoarea Bosfor

Bosforul este o strâmtoare ce alcătuieşte graniţa dintre Rumelia, partea europeană a Turciei şi Anatolia partea asiatică. Aceasta este cea mai îngustă strâmtoare folosită pentru navigarea internaţională şi leagă Marea Neagră de Marea Marmara (care este legată de Marea Egee prin strâmtoarea Dardanele şi, prin intermediul acesteia, de Marea Mediterană). Are o lungime de aproximativ 30 km, cu o lăţime maximă de 3 700 metri la intrarea nordică. Adâncimea variază între 36 şi 124 de metri.

Pe malurile Bosforului. a înflorit capitala Imperiului Bizantin (Constantinopol) şi apoi a Imperiului Otoman (Istanbul). In prezent, peste Bosfor se arcuiesc două mari poduri rutiere suspendate, care facilitează legăturile Europei cu Orientul Apropiat. Metropola de pe malurile Bosforului a fost desemnată în 2006, capitală culturală europeană pentru 2010, alături de Pecs (Ungaria) şi Essen (Germania). La evenimentele pregătite pentru acest an, municipalitatea speră să atragă 10 milioane de vizitatori, comparativ cu cele 7,5 milioane de turişti care au vizitat anul trecut fosta capitală a Imperiului Roman de Răsărit, a Imperiului Bizantin şi a Imperiului Otoman.

Printre proiecte se numără deschiderea, în luna iulie, a "Muzeului inocenţei", conceput de laureatul premiului Nobel pentru literatură Orhan Pamuk, expoziţia "De la Bizanţ la Istanbul" (septembrie-noiembrie), Festivalul european de teatru universitar (mai) sau concertul U2 din septembrie.
 


Etichete Bosforstrâmtoarea Bosfor.

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live