Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Bună dimineaţa, România! Joi, 17 Iunie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Paul Poteraşi

2 Ianuarie 2013
Vizualizari: 8596
Comentează add

"The Economist" a realizat un clasament al ţărilor unde ar fi cel mai bine să te naşti în 2013. România ocupă locul 56 în acest top, după ţări precum Cuba, Columbia sau China.

Unde este cel mai bine să te naşti în 2013

paul-poterasi

Copil în Spania. Foto: Reuters.

Warren Buffett, probabil unul dintre cei mai de succes investitori din lume, a declarat că nimic bun din ceea ce i s-a întâmplat în viaţă nu ar fi avut aceeaşi direcţie dacă nu s-ar fi născut în ţara potrivită, SUA, la momentul oportun (1930).

Acum un sfert de secol, în 1988, când au fost clasate primele 50 de ţări unde ar fi cel mai bine să te naşti, SUA erau încă în top.

Jurnaliştii de la "The Economist" au vrut să afle însă care ar fi cel mai bun loc de a se naşte un copil în 2013.

O companie soră a celor de la The Economist, Economist Intelligence Unit (EIU), a încercat să determine în mod obiectiv ce ţară va oferi cele mai bune oportunităţi pentru o viaţă sănătoasă, sigură şi prosperă în următorii ani.

Aceştia susţin că indicele calităţii vieţii este legat de rezultatele subiective ale sondajelor privind satisfacţia vieţii - sau de cât de fericiţi spun oamenii ca sunt - şi că astfel se poate face o comparaţie între diferite ţări ale lumii.

EIU susţine că a fi bogat ajută mai mult ca orice, dar nu este determinant în a stabili asupra calităţii vieţii.

Lucruri precum criminalitatea, încrederea în instituţiile publice şi în valorile familiei contează de asemenea.

Ţinând cont de aceste aspecte, EIU a încercat să calculeze un index al calităţii vieţii în diferite ţări bazat pe 11 indicatori semnificativi.

Aceşti indicatori reprezintă un mixt între factori ficşi, cum ar fi geografia, factori care se modifică lent în timp (precum demografia, dar şi diverse caracteristici sociale şi culturale), dar şi între factori ce depind de politicile şi starea economiei mondiale.

De asemenea, trebuie ţinut cont şi de anumiţi factori de perspectivă cum ar fi  venitul pe cap de locuitor.

Cei de la The Economist au ales să folosească previziunile economice EIU pentru anul 2030, anul în care cei născuţi în 2013 vor ajunge la majorat.

În ciuda crizei economice mondiale şi deşi ratele creşterii economice sunt în scădere în întreaga lume, nivelurile veniturilor sunt aproape de maxime.

Speranţa de viaţă este în continuă creştere, iar libertăţile politice s-au răspândit în întreaga lume, cel mai recent în Africa de Nord şi Orientul Mijlociu.

Cu toate acestea, criza economică a lăsat o urmă serioasă în zona euro, dar şi în alte părţi ale lumii, afectând şomajul şi securitatea personală.

În acest sens, a fost erodată atât viaţa familiei cât şi cea a comunităţii.România, în urma Cubei comuniste

Tinând cont de toţi aceşti factori, EIU au stabilit că locul cel mai bun în care ar putea să se nască un copil în anul 2013 ar fi Elveţia.

Locul secund în clasament îi revine Australiei.

Primele zece locuri în clasamentul celor de la EIU este dominat de economiile mici, jumătate dintre acestea fiind europene, dar numai Olanda este singura ţară din zona euro care se află în acest top.

Ţările nordice strălucesc în acest top, întrucât criza economică nu le-a afectat aşa cum a făcut-o cu ţările din sudul Europei (Grecia, Portugalia şi Spania).

Cele mai mari economii europene, Germania, Franţa şi Marea Britanie nu o duc foarte bine ocupând poziţiile 16, 26 şi respectiv 27.

În ceea ce priveşte România, ţara noastră se află pe poziţia 56 în clasamet, aflându-se în urma unor ţări precum Costa Rica, Malaezia, Cuba, Columbia sau Republica Dominicană.

SUA, locul în care copiii vor moşteni cele mai mari datorii, a căzut până pe poziţia a 16-a, la egalitate cu Germania.

Dintre cele 80 de ţări incluse în clasament, locul cel mai prost pentru ca un copil să vină pe lume este, potrivit celor de la The Economist, Nigeria.

Cum arăta clasamentul acum un sfert de secol

Cu 25 de ani în urmă, topul era mult diferit faţă de cel din prezent.

Atunci cele mai bune ţări de a te naşte erau SUA, Franţa, Germania de Vest, Italia şi Canada.

România nici măcar nu apărea in topul din 1988.

Sursă foto: The Economist (Click pe poză pentru a mări).

Etichete Exclusiv OnlineţarăindiceclasamentThe EconomistSUARomânianivel de viaţăperspectiveElveţianaşterecopil

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live