Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: IN ZORI Duminică, 05 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Annamaria Damian, corespondent RRA în Spania

6 Noiembrie 2015
Vizualizari: 823
Comentează add

Tribunalul Constituţional al Spaniei a respins o cerere de suspendare a dezbaterilor privind independenţă Cataloniei, anunţată de secesionişti pentru 9 noiembrie.

Undă verde pentru dezbaterile privind independenţa Cataloniei

annamaria-damian-corespondent-rra-in-spania

Foto: captură video.

Tribunalul Constituţional al Spaniei a respins o cerere de suspendare a dezbaterilor privind independenţă Cataloniei, anunţată de secesionişti pentru 9 noiembrie.

Cererea a fost înaintată de partidele unioniste din Parlamentul catalan, o acţiune care dorea să oprească rezoluţia privind o declaraţie unilaterală de independenţă a regiunii.

Documentul menţionat va fi votat luni, însă executivul conservator din Spania a anunţat deja că a pregătit un răspuns.

Motivele sunt, aşa cum se arată în decizia instituţiei, că parlamentul este unul din fundamentele sistemului democratic, este mediul natural al dezbaterii politice şi că posibilul rezultat al votului nu trebuie să condiţioneze anticipat viabilitatea în sine a dezbaterii.

Tribunalul constituţional mai afirmă în hotărârea aşteptată de toate partidele şi de opinia publică din Spania că membrii săi sunt conştienţi de riscul dezbaterilor de luni din Catalunia, dar că această situaţie nu trebuie să altereze ordinea constituţională pentru exercitarea competenţelor.

În consecinţă, se mai afirmă în document, Tribunalul constituţional se va pronunţa conform competenţelor în momentul corespunzător cu prudenţă şi fermitate.

Aşa cum era de aşteptat, Partidul Popular şi Partidul Ciudadanos au recunoscut imediat că decizia de a permite dezbaterile unei rezoluţii de independenţă nu este una care să convină în niciun caz, însă au precizat că respectă hotărârea în numele democraţiei.

Guvernul de la Madrid anunţase înainte de hotărârea de azi că pregăteşte recursul pentru a bloca rezoluţia catalană dacă aceasta va fi votată cu majoritate, aşa cum indică toate datele. Odată cu înaintarea recursului, suspendarea declaraţiei privind independenţa este automată, deoarece acesta va fi depus de executivul central.

În ultima săptămână, premierul Mariano Rajoy i-a chemat la consultări pe liderii principalelor formaţiuni politice şi marţi, 10 noiembrie, va convoca o şedinţă extraordinară de guvern pentru a adopta textul recursului.

Nu este pentru prima dată când tendinţele secesioniste catalane ajung obiectul deciziilor în justiţie.

În martie 2014 Tribunalul Constituţional a mai suspendat o declaraţie de independenţă a parlamentului catalan, adoptată în ianuarie 2013.

La fel s-a întâmplat şi cu referendumul organizat în 9 noiembrie anul trecut.

Problema catalană este de altfel, împreună cu situaţia economică, principalul filon al campaniei electorale pentru alegerile generale din 20 decembrie. 


Etichete SpaniaCataloniasecesiuneindependenţăTribunalul ConstituţionalMadriddezbateripartide politiceParlament

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live