Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: DIMINEŢI ... CU SOARE (Continuare) Duminică, 16 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Andreea Marin

11 Ianuarie 2014
Vizualizari: 2269
Comentează add

Un nou acoperiş a fost construit la biserica din Grânari, judeţul Braşov, monument istoric din secolul al XVII-lea, din zonă. Fără el, edificiul s-ar fi distrus definitiv.

Una dintre bijuteriile patrimoniului românesc, salvată

andreea-marin

Biserica din Grânari, judeţul Braşov. Foto: Mitropolia Ardealului

Când nimeni nu se mai aştepta să fie salvată, una dintre cele mai importante piese de patrimoniu românesc a fost „resuscitată”, cum îi place să spună vicepreşedintelui Ordinului Arhitecţilor din România, Şerban Sturdza.

Asociaţia Monumentum din Sibiu alături de reprezentanţi ai Pro Patrimonio şi o mână de localnici au reuşit la sfârşitul anului trecut să obţină din partea primarului din satul Grânari, comuna Jubert, judeţul Braşov o autorizaţie de urgenţă pentru construirea unui nou acoperiş la biserica monument istoric din secolul al XVII- lea, din zonă, care s-a constituit şi într-un ultim ajutor.

Fără el, edificiul s-ar fi distrus definitiv în această iarnă, pentru că era aproape o ruină, după cum mi-a mărturisit Şerban Sturdza.

Lăcaşul de cult, sub hramul „Cuvioasa Paraschiva”, se afla într-o stare avansată de degradare. Intervenții ample și urgente asupra acestui edificiu se anunţau de mult ca obligatorii.

Acest monument religios este unul reprezentativ pentru Transilvania de sud, numărându-se puținele construite din lemn şi păstrate în Țara Oltului.

Deși se află pe lista monumentelor istorice, ea este abandonată

Construcția datează din 1695 dar a suferit numeroase modificări ulterioare, păstrându-se doar câteva elemente originare într-o dispunere nouă.

În octombrie 2013, Asociația Monumentum a efectuat primele intervenții de urgență asupra monumentului în urma unor constatări care au dus la concluzia ca acoperișul bisericii riscă să se prăbușească în totalitate într-un timp foarte scurt, ceea ce ar fi pus în pericol structura bisericii.

S-a efectuat releveul bisericii, s-a demontat acoperișul și s-a făcut unul nou, provizoriu, care să pună la adăpost construcția până în martie 2013 când se va restaura efectiv biserica.

Fundația "Pro Patrimonio" și parohia Târnăvița au pus la dispoziție prelata de protecție. Lucrările de restaurare vor fi efectuate de specialiști ai Universității Lucian Blaga din Sibiu, ajutați de voluntari tineri și studenți din Sibiu.

O firmă din Sibiu a anunţat că va finanţa lucrările de restaurare

Banii strânşi până acum sunt puţini pentru întregul proces de restaurare, dar oamenii au credinţă, iar preoţii se roagă.

Până acum, cei implicaţi în restaurarea sa au reuşit să pună mână de la mână şi să strângă 3.000 de euro, nu foarte mulţi bani, dar un început pentru ceea ce au ei de făcut pe parcursul unui singur an, dacă toate vor merge după aşteptările lor.

Este adevărat că ar avea nevoie de aproape 10.000 de euro să-şi poată duce treaba la bun sfârşit, dar oamenii au credinţă, iar sfinţii părinţi se roagă.

Biserica este foarte valoroasă din pentru patrimoniul românesc în primul rând pentru că este veche şi în al doilea rând pentru că este construită numai din lemn.

Lucrul acesta reprezintă, însă şi un avantaj în munca de restaurare, întrucât după cum spun specialiştii întregul procedeu este mai uşor şi mai puţin costisitor.

Iar după încheierea restaurării, biserica ar putea aduce chiar faimă și bani comunității dacă ar fi introdusă într-un circuit turistic, ţinând cont desigur şi de pitorescul zonei.
 


Etichete Ştiri CentruBraşovGrânaribisericăpatrimoniumonument istoricrestaurarea

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live