Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România Vineri, 27 Noiembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Marilena Frâncu

1 Martie 2012
Vizualizari: 1953
Comentează add

Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România a lansat campania "Nu lăsa hepatita să-ţi distrugă viaţa", prin care va promova efectuarea de teste şi analize în vederea depistării virusului.

Una din trei familii din România, "afectată de hepatită"

marilena-francu

Foto: Arhivă Agerpres.

Aproximativ un milion de oameni mor în fiecare an din cauza hepatitelor de tip B şi C, care sunt şi cele mai grave forme ale acestei afecţiuni, potrivit datelor prezentate la Conferinţa Naţională a Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România.

În România, una din trei familii este afectată de hepatită, înregistrându-se una din cele mai înalte rate de răspândire din Europa.

Simptomele acestei boli sunt de cele mai multe ori absente, hepatita fiind diagnosticată mult mai târziu faţă de momentul infectării şi abia atunci când ficatul este deja afectat într-un grad avansat.

Specialiştii în boli ale ficatului pledează pentru campanii de depistare timpurii, dar şi de informare la nivel naţional, în condiţiile în care pacienţii se plâng nu de puţine ori că sunt discriminaţi la locurile de muncă, în societate şi chiar în familie de către cei neinformaţi.

Acesta este doar unul dintre motivele pentru care medicii spun că cea mai bună cale de prevenţie, în cazul hepatitelor B şi C, este un regim de viaţă cumpătat.

"Cumpătat ce înseamnă? Să nu ne facem tatuaje, sa nu ne facem piercing-uri. Dacă avem contacte sexuale întâmpltoare, să folosim prezervativul. Să nu folosim droguri de administrare intravenoasă.

"Asta nu înseamnă că putem folosi alte droguri, pentru că cei care se droghează, în proporţie de circa 80% sunt deja infectaţi cu virusul hepatitei C", a declarat secretarul de stat în ministerul sănătăţii, profesor doctor Adrian Streinu Cercel.

Oficialul a adăugat că lucrurile de uz personal, cum ar fi periuţa de dinţi, aparatul de ras sau trusa de manichiură trebuie să fie de folosinţă personală şi nu în comun.

Tripla terapie, o şansă în plus pentru bolnavi

O şansă în plus pentru bolnavii care nu mai răspund la tratatmentul clasic este recenta triplă terapie, aplicată şi la noi pentru circa o sută de pacienţi.

Costul este de aproape patru ori mai mare decăt tratamentul standard, dar şansele de vindecare pentru hepatita C cresc cu peste 80%.

"Noi am demarat în urmă cu circa două săptâmâni o serie de discuţii de modificare a protocolului terapeutic de la nivelul Casei Naţionale de Asigurări, astfel încât să dăm posibilitate celor care sunt non responder la terapiile anterioare sau au recăzut să fie înrolaţi într-o altă manieră pe o altă listă de aşteptare, şi nu cea comună anterioară.

"Sunt discuţii în momentul de faţă şi urmează ca în următoarele două-trei săptămâni să ratificăm acest nou protocol şi să-l suspunem dezbaterii publice", a spus Adrian Streinu Cercel.

În ceea ce priveşte virusul hepatitei B, acesta este de 120 de ori mai infecţios decât virusul HIV, dar vaccinarea previne apariţia formei acute care poate duce către cronicizare cu complicaţii deseori mortale.

În România vaccinarea este obligatorie pentru nou-născuţi, iar pentru grupele de risc se poate face la cerere.

Preşedintele Asociaţiei pacienţilor cu afecţiuni cronice, Marinela Debu, spune că era necesară demararea unei noi campanii de informare, deoarece tot mai mulţi tineri află că au hepatită odată cu diagnosticarea unei ciroze.

"Este durerors pentru noi, ca şi pacienţi deja descoperiţi, să vedem că tineri, persoane de 30 - 40 de ani, află că au hepatită când au ciroză. Numărul acestor cazuri am văzut că a crescut şi vrem să facem un apel şi la femeile care îşi doresc un copil să se testeze pentru hepatită", a declarat Marinela Debu.


Etichete hepatităRomâniaNu lăsa hepatita să-ţi distrugă viaţacampanie

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live