Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: LA MINUT - continuare Joi, 22 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Florin Lepădatu

5 Martie 2019
Vizualizari: 4753
Comentează add

Un virus gigant descoperit recent în Japonia se comportă la fel ca Medusa, personaj celebru din mitologia greacă, fiind capabil să îşi transforme gazdele în pietre.

Un virus este capabil să îşi transforme gazdele în pietre

florin-lepadatu

 

Un virus gigant descoperit recent în Japonia se comportă aproape la fel ca Medusa, personaj celebru din mitologia greacă, întrucât este capabil să îşi transformă gazdele - amibe - în "pietre", informează livescience.com.

Amiba este una dintre cele mai simple animale unicelulare şi are aspectul unei mese gelatinoase incolore, cu forma corpului mereu schimbătoare.

Atunci când cercetătorii au infectat anumite amibe în laborator, ei au descoperit că virusul le-a determinat pe acestea să îşi dezvolte o "cochilie" externă foarte groasă şi să intre într-o stare latentă, denumită "închistare".

Amibele pot să intre în mod natural în această stare, ca reacţie la stresul provenind din mediul în care trăiesc, potrivit Agerpres.

Acest comportament le-a reamintit cercetătorilor de Medusa, care, potrivit mitologiei greceşti, era o femeie hidoasă cu şerpi în păr şi care putea să îi transforme în pietre pe oamenii care o priveau direct în ochi.

Deşi Medusavirus nu are un cap acoperit cu şerpi, autorii studiului au descoperit un element de pe suprafaţa externă a acestui virus care este la fel de uluitor: peste 2.600 de ţepi cu capete sferice.

Studiul a fost realizat de cercetători de la Universitatea Kyoto şi Universitatea de Ştiinţe Tokyo din Japonia.

Virusul este suficient de diferit faţă de alte virusuri gigant, iar oamenii de ştiinţă au propus clasificarea lui într-o nouă familie: Medusaviridae.

Un alt aspect interesant este acela că anumite gene din Medusavirus au fost găsite şi în gazdele sale, amibele.

Acest fapt sugerează că Medusavirus a infectat amibele din timpuri străvechi şi că cele două microorganisme au făcut schimb de gene între ele de-a lungul evoluţiei, au explicat cercetătorii niponi, care doresc să continue să studieze Medisavirus în speranţa de a descoperi şi alte aspecte interesante din istoria evolutivă a virusurilor şi a celulelor.


Etichete Exclusiv onlinestâncipietre

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live