Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PRIETENII DE LA 10 - continuare Joi, 13 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Florin Lepădatu

1 Martie 2018
Vizualizari: 2720
Comentează add

Un simplu test de urină ar putea dezvălui vârsta reală a corpului, rezultatul indicând ''anii'' biologici şi nu pe cei cronologici.

Un test de urină poate dezvălui adevărata vârstă biologică

florin-lepadatu

 

Un test de urină poate dezvălui adevărata vârstă biologică a corpului, potrivit unui studiu.

Un simplu test de urină ar putea dezvălui vârsta reală a corpului, rezultatul indicând ''anii'' biologici şi nu pe cei cronologici, informaţie ce poate contribui la evaluarea riscului de afecţiuni asociate vârstei şi chiar de deces, relatează UPI citând un studiu realizat în China.

Testul identifică prezenţa unei substanţe - numită marker sau indicator biologic - care dezvăluie nivelul leziunilor la nivel celular apărute în urma unui proces cunoscut drept stres oxidativ.

Odată cu înaintarea în vârstă nivelurile din urină ale acestei substanţe cresc.

''Pe măsură ce îmbătrânim, leziunile cauzate de stresul oxidativ se accentuează şi astfel nivelurile indicatorilor oxidativi cresc'', a explicat cercetătorul Jian-Ping Cai din cadrul Centrului Naţional de Gerontologie al Spitalului din Beijing, coautor al studiului.

Oamenii îmbătrânesc în ritmuri diferite, în funcţie de intensitatea leziunilor la nivel celular influenţate de factori diverşi precum genele moştenite, stilul de viaţă şi mediul înconjurător, conform oamenilor de ştiinţă.

În cadrul acestui studiu, cercetătorii s-au concentrat pe un biomarker al stresului oxidativ numit 8-oxo-7,8-dihydroguanosine (8-oxoGsn).

Ei au măsurat nivelurile acestuia în mostre de urină prelevate de la peste 1.200 de persoane din China, cu vârste între 2 şi 90 de ani, şi au descoperit o creştere dependentă de vârstă a acestui indicator la subiecţii de 21 de ani şi peste această vârstă.

''Prin urmare, 8-oxoGsn urinar este un nou indicator promiţător al (evaluării) vârstei", a adăugat Cai într-un comunicat de presă.

"8-oxoGsn urinar poate dezvălui starea reală a organismelor noastre, cu mai mare precizie decât vârsta cronologică, şi ne poate ajuta să prognozăm riscul de apariţie a afecţiunilor asociate vârstei'', a mai spus cercetătorul.

Studiul a fost publicat în jurnalul Frontiers in Aging Neuroscience, relatează Agerpres.


Etichete Exclusiv onlinetestanalize

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live