Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: VATRA LUMINOASĂ Sâmbătă, 19 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Elena Postelnicu, Roma

2 Noiembrie 2011
Vizualizari: 1987
Comentează add

O mare parte din pâinea comercializată în marile magazine din regiunile sudice italiene provine din România, susţin reprezentanţi ai federaţiilor din panificaţie italiene.

Un sfert din pâinea italienească, "produsă în România"

elena-postelnicu-roma

Peste 25%  din necesarul de pâine din Italia este importat din România.

Peste 25%  din necesarul de pâine din Italia este importat din România. Pâinea pusă în cuptor în Peninsulă este produsă însă după o reţetă care îi permite conservarea pentru doi ani, caz în care cu greu putem vorbi de pâine "proaspătă”, susţin reprezentanţi ai federaţiilor din panificaţie italiene.

Ea este adusă din România în formă congelată şi ulterior pusă în cuptor şi vândută ca pâine ”proaspată” caldă.

Mai mult de un sfert din pâinea comercializată în marile magazine din regiunile sudice italiene Campania şi Puglia provin din România, mai exact din zona Transilvaniei.

Aceeaşi situaţie există însă şi în nord. Un kilogram de pâine importat din România costă doi euro, în timp ce produsele de panificaţie locale sunt vândute cu patru - cinci euro la kilogram.

Potrivit preşedintelui Asociaţiei patronale Federpanificatori, Luca Vecchiato, ”multă lume mănâncă pâine care are chiar forma baghetei franţuzeşti, dar puţini ştiu că de fapt este pâine românească sau bulgărească”.

Luca Vecchiato dă ca exemplu provincia Padova, din nord, unde 20% din producţie provine din ţările de Est.

Numai în ultimul an Italia a importat 1,3 milioane de kilograme de pâine semipreparată importată din România. Importul a crescut cu 136% faţă de 6.733 kilograme de acum 10 ani. Asociaţia patronală naţională din agricultură, Coldiretti, confirmă cele 25 de procente la nivel naţional.

Eticheta pâinii nu conţine şi ţara de provenienţă

Situaţia îi nemulţumeşte pe producătorii naţionali, dar mai ales pe consumatorii care nu pot obţine mai multe informaţii despre condiţiile în care a fost pregătită pâinea.

Conform legii, importatorul nu este obligat să furnizeze eticheta cu descrierea produsului şi nici ţara de provenienţă.

Acest truc este folosit pentru că se ştie că în general italienii preferă producţia naţională.

Jurnaliştii din Peninsulă au realizat mai multe anchete intitulate: ”Când pâinea îţi face rău, deoarece vine din străinătate. Pâinea din România în magazinele noastre datorită conservanţilor” sau alt titlul: ”Pâinea? Vine din Transilvania. Invazie de franzele produse în România”.

Pâine cu garanţie pe doi ani

Potrivit acestor jurnalişti, secretul constă în tehnicile de congelare ale pâinii semipreparate. Practic, pâinea este scoasă din cuptor cu puţin timp înainte să fie gata, este congelată şi trimisă spre centre comerciale din Italia.

Acestea, pentru a obţine încrederea clienţilor asupra calităţii produselor, montează un cuptor în incintă şi de cel puţin două ori pe zi pun pe raft pâine caldă: de la baghete franţuzeşti până la sortimente tradiţionale italiene.

Pâinea pusă în cuptor este însă cea adusă din Bucureşti, Timişoara, Constanţa şi Cluj Napoca, produsă după o reţetă care îi permite conservarea pentru 24 de luni. Deci în nici un caz nu se poate vorbi de pâine ”proaspătă”.

Există însă şi mici cantităţi de astfel de pâine care ajung în Italia din Republica Moldova, Bulgaria şi Slovenia, piaţa de desfacere fiind în special în partea de nord a Peninsulei.

Cum comercianţii nu sunt obligaţi să precizeze pe etichete provenienţa, ei reuşesc cu uşurinţă să-i păcălească pe clienţi cu ”pâinea de la Est”, care în prezent, constituie o afacere de peste 500 de milioane de euro.


Etichete pâineItaliaimport

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live