Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: 100% MUZICĂ Marţi, 26 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Mihaela Enache

14 Iulie 2014
Vizualizari: 1450
Comentează add

Statisticile arată că procentul copiiilor obezi s-a triplat în anul 2010 faţă de 1980, cele mai frecvente afecţiuni fiind boli cardiovasculare, diabet sau probleme ortopedice.

"Un sfert din copiii români", supraponderali sau obezi

mihaela-enache

Foto: Arhivă.

Două treimi dintre copiii români au greutatea corporală normală, dar un sfert dintre ei sunt supraponderali sau obezi - arată datele studiului derulat anul trecut de autorităţile sanitare române în cadrul unui proiect coordonat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

În România, studiul s-a desfăşurat pentru grupa de vârstă 8 ani, iar rezultatele au arătat că băieţii sunt mai afectaţi de problemele de greutate decât fetele, iar în oraşe, situaţia este mai frecventă decât în mediul rural.

Statisticile arată că procentul copiiilor obezi s-a triplat în anul 2010 faţă de 1980, cu efecte importante asupra stării de sănătate: boli cardiovasculare, diabet sau probleme ortopedice.

Specialiştii atrag din nou atenţia cu privire la acest fenomen, în creştere.

Doctorul Luiza Pârvu, consultant în nutriţie, spune că în România trendul obezităţii este ascendent.

Dacă ne raportăm la alte tări europene, România nu stă foarte rău, comparativ, să zicem, cu Italia sau Anglia. Dar, ţinând cont de trendul crescător şi, aş spune eu, alarmant de crescător din ultimii ani, nu este o cifră care să ne bucure.

Reporter: Care este cea mai mare greşeală şi cea mai frecventă greşeală care se face şi care are aceste consecinţe?

Luiza Pârvu: Trebuie să duci această luptă, dacă putem să spunem aşa, contra excesului ponderal, atât cu părinţii sau cu bunicii, sau cei care au grină de copil, cât şi cu copilul însuşi, pentru că, din păcate, există o foarte mare lipsă de educaţie alimentară. Părinţii spun că este lipsă acută de timp să gătescă acasă, să se ocupe de pacheţelul copilului. Măsurile sunt simple: puţină atenţie la meniul copilului şi la modul în care acesta are sau nu are mese regulate, consumă sau nu consumă fructe, are ceva zeci de minute de activitate fizică în fiecare zi.

Reporter: Ce este cel mai simplu de făcut?

Luiza Pârvu: Este foarte dificil să supui un copil unei diete, cu atât mai mult unei diete stricte. Cel mai simplu este să-i corectezi activitatea fizică, pentru că ştim că, din păcate, copii din mediul urban au tot mai multe ore de sedentarism şi tot mai puţine minute de mişcare în aer liber.


Etichete obezcopilsupraponderalOMSmedicLuiza Pârvunutriţie

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live