Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: VATRA LUMINOASĂ Duminică, 29 Noiembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radu Dobrițoiu

9 Martie 2016
Vizualizari: 3067
Comentează add

Eforturi pentru a recuceri orasul Mosul. În liniai întâi, la mai puțin de 1 km de pozițiile ISIS, un bucureștean este peshmerga.

Un român luptă alături de Peshmerga în Irak Un român luptă alături de Peshmerga în Irak - Conține video

radu-dobritoiu

Foto: Facebook.

După ce au ocupat marele baraj din apropierea orașului Mosul, milițiile peshmerga ale Regiunii Autonome Kurde din nordul Irakului au avansat treptat spre oraș. O localitate de importanță majoră ocupată de jihadiștii din Statul Islamic. Teroriști care, în iunie 2014, prin atacuri concentrate, inclusiv cu mașini capcană, au reușit în termen scurt să preia contrul bazei diviziei irakiene din Mosul, să alunge trupele Bagdadului care practic au dezertat, să pună mâna pe tehnica de luptă a acestei mari unități: mașini blindate de luptă HUMWEE primite de la Armata SUA, tancuri Abrams, armanent individual și muniții. La scurt timp, Abu Bakr al-Baghdadi, a proclamat in marea moschee din Mosul, Califatul Statului Islamic, ceea ce, potrivit perceptelor islamice, îi permite lansarea jihadului.

După Mosul, ISIS (Daesh) a preluat controlul localităților Fallujah și Ramadi. Armata irakiana, cu sprijin militar din Iran, a reușit să recucerească Ramadi dar cu mari sacrificii. Într-o corespondență recentă, transmisă din Ramadi, The Washington Post scrie despre un oraș Ramadi în ruină. O localitate despre care e greu să se creadă că va fi reconstruită.
Un rol important în războiul cu Daesh îl au milițiile kurde, luptătorii pehmerga din nordul Irakului dar și din regiunea Rojava (Noprd-Estul Siriei). Peshmerga (în kurdă پێشمەرگە Peşmerge) sunt în princiapal forțele militare ale Regiunii Autonome a Kurdistanului Irakian. Peșmerga înseamnă în traducere mot-a-mot cel care înfruntă moartea sau cel care stă în față în față cu moartea. Milițiile peshmerga au avut un rol important când trupele SUA au deschis, în 2003, frontul de nord în Irak. Aceste forțe sunt considerate armata regulată a Regiunii Autonome Kurde din Nordul Irakului. Foarte important: de disting de forțele similare peshmerga (Peșmerge) din Rojava, din Siria, care reprezintă într-o mare măsură aripa militară a PKK. Strategii americani susțin că orașul Mosul, al doilea ca mărime din Irak, nu poate fi recucerit de Bagdad de la Daesh fără sprijinul Peshmerga.

În iunie se împlinesc doi ani de cand Armata Irakiana a fugit din Mosul și a cedat orașul fără luptă. Între timp, autoproclamatul Califat, autoproclamatul Stat Islamic din Irak și Siria, Daesh este nevoit să își apere pozițiile fiind atacat pe mai multe flancuri atât în Siria cât și în Irak. În ultimele două luni, trupele peshmerga au reușit să avanseze până în apropiere de Mosul, pe direcția Vest - Nord-Vest spre oraș, impunând poziții de asediu pe arcul apărat de ISIS (Daesh) pe linia Est-Nord-Est a Mosulului. În fotografia alăturată aveți imaginea obținută de un sistem de ochire al trupelor peshmerga îndreptat spre pozițiile Daesh, aflate la aproximativ 800 de metri distanță. Fotografie pusă la dispoziția RRA de "bucureșteanul peshmerga" care așteaptă alături de luptătorii kurzi asaltul coordonat cu trupele irakiene pentru recucerirea orașului Mosul de la ISIS.

Wallat roman MosulAstăzi am vorbit din nou cu unul dintre cei doi români care luptă împotriva ISIS (foto dreapta), cu numele de luptă Wallat Hajee (m-a rugat din motive de securitate să nu îi dezvălui numele real). În acest moment se află cu trupele peshmerga pe o poziție înaltă de unde kurzii domină liniile de apărare Daesh din jurul orașului Mosul, mai exact in zona localității Bashiqa (N-E de Mosul). Zilnic au loc ciocniri, atacuri reciproce cu mortiere, atacuri ale lunetiștilor, atacuri cu mitraliere grele de 14,5 , de 23 mm (Duska - Doshka ). "Nimic special", așa cum caracterizează Wallat aceste tachinări de luptă.

"Sunt în prima linie dar momentan frontul este înghețat , se zvonește ca în luna iunie vom pleca spre Mosul , deși cred ca îi vom da drumul (ofensivei - n.r.) mai repede" - a declarat Wallat pentru Radio România Actualități. Avem însă nevoie de măști de gaze pentru că, periodic, ISIS atacă cu arme chimice (cloramină - n.r.) - a mai spus bucureșteanul cu nume peshmerga Wallat Hajee.

Armata Irakiană planifică de asemenea o ofensivă pentru a recupera orașul Mosul. Dar pierderile suferite pentru a recuceri Ramadi nu îi încurajează pe militarii unei armate care și-a dovedit deja spaima în fața luptătorilor jihadiști. Wallat vorbește deja kurda și se descurcă bine în arabă, cunoscut foarte bine limba engleză. Abilități necesare în procesul de comunicare cu ofițerii săi superior din Peshmerga.

Roman Ruben anti Daesh

Un alt român, pe numele său de luptă Rebaz Qahraman (unul dintre cei din foto sus), cunoscut și sub cognomenul de luptă Ruben (Rubin - porecla primita de la americani și britanici), tot bucureștean, a înfruntat ISIS în Siria. El a luptat în zona Rojava, în nord-estul Siriei, unde luptătorii kurzi afiliați PKK se confruntă cu atrocitățile Statului Islamic. Tot bucureștean, Ruben a fost integrat în Brigada internațională comandată de americanul Jordan Matson, veteran al Armatei SUA. El și-a desăvârșit pregătirea militară în Legiunea Străină Franceză, unde a primit instruirea militară necesară. Acum Ruben este în Europa revenit din Siria dar, potrivit discuției pe care am avut-o cu el, se pregătește să revină în Rojava pentru a lupta cu jihadiștii din Daesh.

Luna trecută, după lupte puternice, forțele peshmerga ale Kurdistanului irakian au recucerit orașul strategic  Makhmur din nordul Irakului. După două zile de ciocniri din zonă, trupele Peshmerga, susținute de forțele tribale locale, au pututrecuceri și Koudellah în vestul Makhmur de unde au expulzat luptatorii din ISIS. Koudellah - Makhmur - Bashiqa reprezinta principala linie de unde se va declanșa ofensiva pentru recucerirea orașului Mosul de la ISIS, o campanie militară în care trupele peshmerga sunt nevoite să coopereze cu Armata Irakiană, cu milițiile tribale din zonă dar mai ales cu forțele iraniene care sunt angajate în sprijinul milițiilor șiite care au eliberat Ramadi. Teroristii Daesh au inceput deja sa isi evacueze familiile din Mosul.

Putem anticipa că anul 2016 va fi unul important în lupta împotriva ISIS, cu doi români implicați în linia întîi a luptei cu acești teroriști din autoproclamatul Califat.


Etichete romani in lupta cu ISISroman peshmergabucuresteni in lupta cu ISIScampanie recucerire Mosul2016 ISIS2016 lupta cu Statul Islamicrecucerire Mosul peshmergarecucerire Mosulroman impotriva Daeshroman peshmergaexclusiv online

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live