Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Un prânz de weekend cu Marlene Dietrich

O carte, fie ea şi biografia în cheie gastronomică a unei vedete de cinema, ne poate oricând da o idee despre ce să mai gătim.

Articol de Anca Șurian Caproş, 08 Mai 2016, 12:33

Astăzi e ceva normal ca un mare bucătar, dacă a avut norocul să fie gazdă a unei emisiuni culinare, să devină la fel de cunoscut precum actorii de cinema.

Mai mult, divele de la Hollywood nu se dau în lături să pozeze în bucătărese excelente, când nu scot chiar cărţi de bucate precum Gwyneth Paltrow care a recidivat anul acesta cu încă o carte de bucate uşor de gătit care să devină o alternativă sănătoasă la semipreparate.

Pe divele de altădată cu greu ni le putem închipui însă cu şorţ, trebăluind prin bucătărie. Deşi dacă o carte ne pune imaginaţia la contribuţie putem găti în stilul lor, chiar dacă pe Marlene Dietrich nu ne-o închipuim neapărat cu şorţ, la tigaie.

O imagine de pe Wikipedia ne dovedeşte însă că în vremea războiului nu s-a dat în lături de a le servi soldaţilor o masă caldă împreună cu Rita Hayworth.

Foto: Marlene Dietrich şi Rita Hayworth, 1942. Sursa: Wikipedia.

Aşa că „îngerul albastru” de pe ecran era un înger şi la cantină, şi în bucătărie, gătind celor dragi reţete dintre cele mai sofisticate. Iar o recentă carte citată pe site-ul publicaţiei Le Figaro, numită „La cină cu Marlene”, dezvăluie că nu numai cea de-a şaptea artă a slujit-o diva cu succes, ci şi arta culinară. Şi ajunsă la Hollywood, nu vrea să o îmbogăţească doar pe prima, considerând că deşertul gastronomic de peste Ocean, populat doar de „hamburgerii cu gust oribil” trebuie animat de oaze de sofisticată bucătărie continentală.

Aşa ca invitaţilor la cină le propune nu hamburger, ci „cordon bleu”, numit aşa pentru că era preparatul demn doar de un maestru decorat simbolic de „un cordon bleu”. Pronunţia şi pe alocuri chiar scrierea „gordon bleu” de birt autohton sunt deci doar un accident ce trebuie evitat.

E adevărat că, dacă ne luăm după nutriţionişti, şi reţeta în sine ar trebui evitată, dar, de dragul artei cinematografice şi în cinstea uneia dintre reprezentantele ei legendare, din când în când, la câte un prânz de week-end puteţi să scoateţi ciocanul de şniţele… la bătaie. Căci pe el trebuie să se fi bazat şi madame Dietrich pentru a aduce nişte bucăţi de piept de pui la o grosime de doar câţiva milimetri. Vedetele bucătăriei din zilele noastre ne recomandă chiar să punem carnea într-o pungă şi apoi să o batem, ca să nu sufere daune prea mari.

Să detaliez însă şi ingredientele. Pentru patru porţii aţi avea nevoie de:

8 bucăţi piept de pui

felii subţiri de şuncă, jambon, prosciutto

bucăţele de caşcaval şi/sau ceva brânzeturi cu mucegai

8 felii subţiri de dovlecei

2, 3 ouă

făină şi pesmet pentru crustă

ulei pentru prăjit

După ce aţi sărat şi piperat carnea, combinaţi toate ingredientele în "pacheţele" pe care le tăvăliţi mai întâi prin făină, le îmbăiaţi apoi în ou şi le îmbrăcaţi la final în pesmet. De prăjit, le prăjiţi bineînţeles într-o cantitate generoasă de ulei bine încins.

Iar când le veţi mânca alături de o salată şi poate şi nişte cartofi pentru a cinsti originea germană a celei ce ne-a dat ideea, veţi observa că nu numai numele, dar nici gustul nu prea ar avea nimic de-a face cu ce vând unii pe post de „gordon bleu”.

Pachețelul pentru școală
La dispoziția dumneavoastră 02 Februarie 2016, 11:49

Pachețelul pentru școală

Rubrica "Rețete pentru copii mofturoși" se difuzează în fiecare luni de la ora 20.40 în cadrul emisiunii "La dispoziția...

Pachețelul pentru școală
Regulament concurs "Deschis în weekend"
Deschis în weekend 05 Aprilie 2019, 10:44

Regulament concurs "Deschis în weekend"

REGULAMENTUL CONCURSULUI din cadrul emisiunii ”Deschis în week-end”.

Regulament concurs "Deschis în weekend"
Român, câștigător al unui campionat de preparat cocktailuri din cafea
Deschis în weekend 11 Februarie 2018, 14:01

Român, câștigător al unui campionat de preparat cocktailuri din cafea

Învingător la competiţia Coffee in Good Spirits Championship 2018, desfăşurată la Rimini, cu un cocktail inspirat din...

Român, câștigător al unui campionat de preparat cocktailuri din cafea
Ziua Mondială a Îmbrăţisărilor, un prilej de a fi mai buni
Deschis în weekend 20 Ianuarie 2018, 19:58

Ziua Mondială a Îmbrăţisărilor, un prilej de a fi mai buni

De ce ar trebui să ne facem timp pentru acest gest aflam dintr-un interviu cu psihologul Ligia Moise.

Ziua Mondială a Îmbrăţisărilor, un prilej de a fi mai buni
Misiune românească în premieră, în Patagonia
Deschis în weekend 19 Ianuarie 2018, 18:48

Misiune românească în premieră, în Patagonia

Exclusiv RRA - Doi alpinişti experimentaţi, Vlad Capusan şi Szolt Torok, despre încercarea de a descoperi o rută nouă de...

Misiune românească în premieră, în Patagonia
Deschis în weekend 19 Noiembrie 2017, 13:49

640 de ani de la prima atestare documentară a Castelului Bran

Pentru a marca așa cum se cuvine acest eveniment, Castelul Bran va găzdui o serie de ateliere de meșteșuguri medievale...

640 de ani de la prima atestare documentară a Castelului Bran
Se pregătesc noi reguli pentru pescuitul recreativ în Delta Dunării
Deschis în weekend 12 Noiembrie 2017, 10:08

Se pregătesc noi reguli pentru pescuitul recreativ în Delta Dunării

Războiul dintre pescarii comerciali şi cei recreativi pare să fie câştigat de primii, dar cu o grea lovitură dată turismului.

Se pregătesc noi reguli pentru pescuitul recreativ în Delta Dunării
Un supravieţuitor de la Colectiv revine pe scena muzicală: Marian Leuştean
Deschis în weekend 29 Octombrie 2017, 12:31

Un supravieţuitor de la Colectiv revine pe scena muzicală: Marian Leuştean

Marian Leușteanu, basistul trupei Monarchy și supraviețuitor al tragediei revine pe scena muzicală, după o lungă perioadă de...

Un supravieţuitor de la Colectiv revine pe scena muzicală: Marian Leuştean