Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România Vineri, 10 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia

20 Ianuarie 2015
Vizualizari: 3538
Comentează add

O echipă de medici de la Institutul de Oncologie din Milano a reuşit să salveze viaţa unui pacient cu tumoare la plămânul drept, prin intermediul celulelor stem.

Un plămân refăcut cu celule stem şi pacient cu tumoare, salvat

elena-postelnicu-corespondent-rra-in-italia

Foto: Arhivă

O echipă de medici de la Institutul de Oncologie din Milano a reuşit să salveze viaţa unui pacient cu tumoare la plămânul drept.

Performanța - unica in lume - a fost posibilă prin recrearea plămânului prin intermediul celulelor stem.
 
Echipa de medici a fost condusă de doctorul Francesco Petrella, care în faţa unei tumori care afecta întreaga parte a plămânului, a decis să extirpe un grup de celule stem din măduva osoasă a pacientului pentru a încerca să le “reeduce” în eprubeta pentru a avea aceleaşi functii deţinute de celulele bronhiale extirpate. 
 
Acesta este un mare succes care reprezintă un nou standard în domeniul chirugical pentru întreaga comunitate medicală la nivel mondial. 
Pacientul operat are 42 de ani şi a avut interventia chirugicala la plămânul drept în urmă cu opt luni, însă medicii Institutului de Oncologie de la Milano doar acum au vrut să anunţe şi să confirme performanţa.
 
Celulele stem joacă un rol cheie în regenerarea ţesuturilor pulmonare
 
Noua descoperire ofera pacientilor, care se confrunta cu boli cronice de plămani, o opţiune de tratament cu totul nouă, care regenerează sau repară părţile alterate ale acestui organ.
 
Celulele pulmonare se pot regenera şi pot forma integral, ulterior, structuri biologice complexe ale plămânilor, precum bronhiole, alveole si vase pulmonare. 
 
Primii care au ajuns la aceasta descoperire au fost oamenii de stiinta de la Universitatea din Boston, care au lucrat cu esantioane de tesuturi pulmonare prelevate in timpul unor interventii chirurgicale. 
 
Apoi au identificat si izolat celule stem ale plamanului si au testat functiile acestora in eprubete. 
 
Pentru a vedea daca celulele stem ajuta la regenerarea plamanilor, au injectat celulele stem unor cobai care aveau organele afectate. 
 
Asta s-a constatat că celulele se reproduceau, creând noi bronhiole, alveole şi vase pulmonare, apte să se integreze structural în ţesuturile existente.

Etichete Institutul de Oncologie din MilanoItaliaplămâncancercelule stem

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live