Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: SERVICIUL DE NOAPTE Vineri, 29 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Ioana Dogaru

29 Martie 2012
Vizualizari: 1346
Comentează add

Expunerea albinelor la acest pesticid determină reducerea numărului lor până la niveluri care nu mai permit refacerea populaţiei, potrivit unui studiu publicat în Science.

Un pesticid utilizat frecvent "ucide albinele"

ioana-dogaru

Foto: arhivă.

Un pesticid utilizat frecvent la nivel mondial este dăunător albinelor şi bondarilor, potrivit a două studii, unul francez şi unul britanic, publicate joi de revista americană Science şi preluate de AFP.

În Europa şi SUA populaţia albinelor a scăzut considerabil în ultimii ani iar cercetătorii susţin că printre alte cauze se numără şi utilizarea acestor pesticide.

Echipa care a realizat studiul francez a plasat un cip electronic pe albine pentru a monitoriza deplasările lor.

Ulterior, le-a dat unora dintre ele o doză de pesticid din familia neonicotinoidelor şi a constatat că acestea nu-şi mai pot găsi stupul, deoarece pesticidul interfera cu sistemul lor cerebral de geolocalizare.

Aceasta este şi cauza care a determinat moartea multora dintre ele.

Expunerea albinelor la acest pesticid determină reducerea numărului lor până la niveluri care nu mai permit refacerea populaţiei, potrivit autorilor francezi ai studiului.

În cadrul studiului britanic, coloniile de bondari au fost expuse unor doze slabe dintr-un alt pesticid din familia neonicotinoidelor.

Dozele utilizate în studiu sunt comparabile celor care se găsesc în natură.

Bondarii au fost plasaţi timp de şase săptămâni pe un teren închis, unde au putut să se hrănească în condiţii normale.

La începutul şi la sfârşitul experimentului, cuiburile au fost cântărite şi s-a constatat că greutatea coloniilor expuse la imidacloprid era mai mică decât greutatea celorlalte colonii, de unde rezultă că bondarii expuşi la pesticid erau mai slab hrăniţi.

De asemenea, coloniile expuse la pesticid erau de 8 până la 12 ori mai mici decât celelalte şi numărul de regine produse era cu 85% mai mic decât al coloniilor neexpuse la imidacloprid, ceea ce implică reducerea în acelaşi procent şi a numărului de colonii din anul următor.
 


Etichete albinepesticidecercetătoristudiu

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live