Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal Luni, 25 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Sorin Croitorescu, Bruxelles

6 Noiembrie 2013
Vizualizari: 3571
Comentează add

Până acum doar două soiuri de plante modificate genetic pot fi cultivate pe teritoriul Uniunii. Pentru alte 51 de soiuri există autorizaţia de a fi importate de ţările membre.

Un nou soi de porumb modificat genetic s-ar putea cultiva în UE

sorin-croitorescu-bruxelles

Foto: Arhivă Agerpres.

Comisia Europeană a trimis Consiliului miniştrilor mediului o propunere de cultivare a unui nou soi de porumb modificat genetic.

Solicitarea a fost făcută iniţial de un producător care a câştigat apoi la Curtea de justiţie a Uniunii Europene un proces în care acuză Comisia că a răspuns prea lent la demersurile de autorizare început acum 13 ani.

Autoritatea europeană pentru securitatea alimentară a dat deja de şase ori aviz favorabil cererii începând din 2005, a precizat comisarul pentru sănătate Tonio Borg.

În plus Comisia a cerut ca în autorizaţie să fie menţionat şi obligaţia de a urmări eventualele efecte nocive produse de cultivarea sau utilizarea noului soi de porumb.

"Am inclus aplicarea noului plan de monitorizare ca pe o condiţie pentru acordarea autorizaţiei. Aşadar, cererea de autorizare merge la consiliu după şase avize favorabile şi cu condiţia indicată de autoritate a existenţei unui plan de monitorizare", spune Tonio Borg.

Decizie pe 13 decembrie

Miniştrii mediului se vor reuni în consiliu la 13 decembrie, când vor examina această cerere alături de o altă propunere a comisiei.

"Respingerea de către comisie a unei cereri de autorizare să însemne interzicerea cultivării pe tot teritoriul Uniunii, dar în cazul în care comisia  aprobă cererea, statele membre să aibă dreptul de a interzice cultivarea pe teritoriul lor, chiar dacă invocă alte motive decât cele legate de sănătate sau protecţia mediului", spune Tonio Borg.

Folosirea soiului de porumb modificat genetic TC 1507 este deja autorizată în Uniunea Euroepană dar nu şi cultivarea sa.

Până acum doar două soiuri de plante modificate genetic pot fi cultivate pe teritoriul Uniunii. O varietate de porumb cultivată în cinci ţări, între care şi România şi una de cartof pentru uz industrial, la care s-a renunţat însă acum doi ani.

Pentru alte 51 de soiuri există autorizaţia de a fi importate de ţările membre.


Etichete porumbmodificatgeneticcomisarsănătateTonio BorgComisia EuropeanăCurtea de justiţie a Uniunii Europene

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live