Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ARENA NAŢIONALĂ (Continuare) Sâmbătă, 25 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Beatrice Brăileanu

19 Aprilie 2012
Vizualizari: 1162
Comentează add

Iulia Timoşenko, condamnată în 2011 la 7 ani de închisoare, este acuzată de această dată de deturnare de fonduri publice şi de fraudă fiscală.

Un nou proces împotriva fostului premier ucrainean

beatrice-braileanu

Fostul premier ucrainean, Iulia Timoşenko. Foto: Reuters.

Un nou proces împotriva fostului premier ucrainean Iulia Timoşenko a început joi la Harkov, relatează AFP.

Iulia Timoşenko, care ispăşeşte o pedeapsă de şapte ani de închisoare pentru abuz de putere, este inculpată de această dată pentru deturnare de fonduri publice şi fraudă fiscală.
           
Judecătorul Kostantin Sadovski a declarat deschisă audierea preliminară în faţa celor peste 100 de persoane prezente în sala tribunalului, deşi inculpata era absentă din cauza stării sale de sănătate precare.

Printre acestea se află ambasadorul Franţei pentru drepturile omului, François Zimeray, deputaţi de opoziţie şi jurnalişti.

Iulia Timoşenko este acuzată de utilizarea frauduloasă de fonduri publice în anii 1997-1998, când conducea Sistemele energetice unite ale Ucrainei (SEUU), şi de fraudă fiscală.

Potrivit procurorilor, infracţiunile sunt pasibile de condamnarea la 12 ani de închisoare şi de despăgubirea statului cu 19,5 milioane de grivne (1,8 milioane de euro).
             
Judecătorul a dat citire unei declaraţii a Iuliei Timoşenko în care solicită ca audierea preliminară să aibă loc în absenţa sa, datorită faptului că este bolnavă.

Ea suferă de probleme la coloana vertebrală, se deplasează cu dificultate şi ar urma să fie internată în curând într-o clinică din afara sistemului penitenciar.

Conform avocaţilor săi, dna Iulia Timoşenko mai este vizată de trei anchete judiciare, dintre care una pentru "tentativă de deturnare" a 405 milioane de dolari.
               
În octombrie 2011 ea a fost găsită vinovată pentru semnarea, în 2009, pe când era premier, a unor acorduri în domeniul gazului cu Rusia, dezavantajoase pentru Ucraina şi a fost condamnată la şapte ani de închisoare pentru "abuz de putere".

Uniunea Europeană şi SUA au denunţat condamnarea fostului prim-ministru ucrainean, considerând-o motivată politic.


Etichete Iulia TimoşenkopremierUcrainaprocesfraudăabuz

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live