Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI (politice, economice, sociale, culturale * Meteo * Sport) Duminică, 29 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Daniela Coman, corespondent RRA în Franța

8 Ianuarie 2022
Vizualizari: 512
Comentează add

Franţa vrea să schimbe faţa Uniunii Europene în cele şase luni în care va deţine preşedinţia rotativă a forului comunitar.

„Un nou model de creștere” pentru Europa

daniela-coman-corespondent-rra-in-franta

  Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron.     

Realizator: Cătălin Gomboş - Corespondenţă din Paris - Reporter: Daniela Coman
Realizator: Franţa vrea să schimbe faţa Uniunii Europene în cele şase luni în care va deţine preşedinţia rotativă a forului comunitar. Este obiectivul formulat de preşedintele Emmanuel Macron, care a marcat momentul preluării preşedinţiei franceze în prezenţa şefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Corespondenta RRA la Paris, Daniela Coman, ne spune ce îşi propun autorităţile în acest sens:

Reporter: Unul dintre cele mai ambiţioase obiective ale preşedinţiei franceze este transformarea actualului model economic într-unul care să fie în acelaşi timp competitiv şi social, prin promovarea ramurilor industriale de înaltă tehnicitate, investiţii în sectorul digital şi în inovare, pregătirea pentru economia lui 2030, care nu va mai semăna cu cea de astăzi. Împreună, Comisia Europeană şi preşedinţia franceză a Uniunii vor să facă din acest semestru un moment util de realizări şi proiecte concrete benefice pentru europeni - a spus preşedintele Franţei.

Emmanuel Macron: Acest nou model de creştere, de producţie, de investiţii, de autonomie este un element-cheie al acestor şase luni, dar mai ales al următorilor 10 ani, prin numeroasele proiecte pe care deja am început să le finanţăm şi prin strategia pe care o dorim să o punem în practică. 

Reporter: Potrivit preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, este foarte important că o ţară cu puterea şi experienţa politică a Franţei îşi asumă preşedinţia semestrială a Uniunii într-un context general atât de delicat.

Ursula von der Leyen: Situaţia sanitară provocată de COVID-19 rămâne preocupantă, dar vom continua să acţionăm puternic pe frontul vaccinării, care ne-a permis deja să atingem o rată de imunizare de aproape 70% din ansamblul populaţiei Uniunii, respectiv 80% din adulţii europeni. De asemenea, susţinem masiv economia, prin programul european de relansare în valoare de 800 de miliarde de euro. Nu uităm însă şi celelalte probleme importante, ca de exemplu situaţia din imediata noastră vecinătate, marcată de tensiuni, precum presiunile militare ale Rusiei asupra Ucrainei sau intimidarea Republicii Moldova.


Etichete (ii)europafranta

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live