Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: M3 - MUZICA DE LA 3 Luni, 08 August

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

George Popescu

30 Octombrie 2017
Vizualizari: 2382
Comentează add

Invitaţi : dl. dr. Ernest Latham Jr. - istoric şi diplomat, d-na Ioana Ieronim – scriitoare, eseistă şi traducătoare, dl. dr. Vadim Guzun – istoric şi diplomat

„Un diplomat american la Bucureşti. 1978 – 1987”  „Un diplomat american la Bucureşti. 1978 – 1987” - Conține audio

george-popescu

  Bucureşti. Aeroportul Otopeni. Diplomaţii americani Ernest H. Latham Jr. (marcat cu X) şi William Edwards (stânga) preluând o delegaţie din SUA. Credit: dr. Vadim Guzun.

Steaua preşedintelui RSR după anul 1979 începea să apună.

 

În ciuda acestei contra-performanţe, România ca stat al Blocului de Est continuua să rămână un partener viabil pentru super-puterea reprezentată de SUA în timpul Războiului Rece.

 

După Helsinki 1975 şi Polonia 1979, România părea o soluţie de spargere a coeziunii Blocului comunist mai puţin practică, dar nu şi de abandonat.

 

În aceste condiţii, în 1983 soseşte la post ca ataşat cultural dl. dr. Ernest Latham, un diplomat american cu stagii avansate în serviciu în trei puncte fierbinţi din epocă : Berlinul occidental, Viena şi Nicosia, Cipru.

 

Serviciile de informaţii româneşti au intrat în alertă odată cu sosirea sa. Prezumţia că noul trimis al Washingtonului aparţinea Agenţiei de Informaţii a SUA (CIA) a fost o constantă în cele trei mii de pagini de rapoarte, note şi informări de diferite niveluri ale atenţiei.

 

Acestea se regăsesc într-o formulă restrânsă în volumul „Dosarul de Securitate al unui diplomat american Ernest Latham Jr. 1978-1987” publicat de Editura Militară prin îngrijirea d-lui Vadim Guzun, istoric şi diplomat, 564 pagini, 2017.

 

Supravegherea informativă a diplomatului american s-a intensificat odată cu încordarea relaţiilor bilaterale, după ascensiunea lui Mihail Gorbaciov la putere, în URSS. Şi metodele de decriptare ale comunicării diplomaţiilor americani de la Bucureşti a avansat, fiind posibilă chiar supravegherea de tip video prin camere miniaturizate de performanţă.

 

Conducerii politice de la Bucureşti i se reproşa din ce în ce mai des şi intens încălcările flagrante ale drepturilor omului, inclusiv de degradarea vieţii cetăţenilor şi ideologizarea masivă a majorităţii aspectelor vieţii cotidiene din România.

 

Disidenţa românească a fost cultivată pe timpul misiunii d-lui Latham Jr. însă rezultatele au fost mai degrabă simbolice, de protecţia americană bucurându-se şi fostul lider ţărănist, Corneliu Coposu.

 

Dl. dr. Ernest Latham în calitatea sa oficială a fost şi unul dintre membrii corpului diplomatic străin din România cu cea mai laborioasă muncă de cunoaştere şi prezentare a imaginii Americii în ţara noastră, călătoriile sale în ţară fiind de ordinul zecilor, chiar sutelor în răstimpul misiunii sale diplomatice.

 

Contactul cu elitele intelectuale s-a amplificat pe timpul misiunii sale, în încercarea de a suplimenta într-o reciprocitate convenabilă accesul la studii aprofundate, atât al petenţilor români în SUA, cât şi a celor americani la universităţi din România. Bursele Fulbright rămân cele mai cunoscute formule pentru evoluţia profesională a cercetătorilor şi intelectualilor români.

 

Organizarea expoziţiilor itinerante, a cursurilor de iniţiere în mediul cultural american prin Biblioteca omonimă, colectarea de lucrări de artă şi bibliofilie au fost alte subiecte de interes ale diplomatului american la Bucureşti.

 

 

AUDIO : emisiunea "ISTORICA", ediţia din 30 octombrie 2017

 

 

Regia de montaj : Mădălina Coman

Regia de emisie : Dana Burcea şi Victor Mihăescu

Galerie foto :

coperta volumului anunţat. Credit : dr. Vadim Guzun.

 

 

 

Emisiunea "Istorica" se difuzează şi în reluare pe frecvenţele postului Radio România Actualităţi, marţi dimineaţa, între orele 02.30 – 03.00.

Fişierul audio poate fi descărcat cu titlu personal şi gratuit din secţiunea PODCAST (colţul din dreapta).

Fişierele din această secţiune pot fi consultate timp de maximum zece săptămâni de la data publicării.

Ne puteţi scrie la: istorica@radioromania.ro şi ne puteţi asculta în direct şi în reluare de la: www.romania-actualităţi.ro 


Etichete diplomatSUAURSSRăzboiul ReceSecuritatesupravegheredosarinterceptarefilajurmărireanticariateexpoziţiiburse Fulbrightdisidenţădrepturile omuluistandardul de viaţăideologizare

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live