Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Un dig de pe Jiu s-a spart şi a inundat 500 ha de teren agricol

Precipitaţiile abundente din ultimele zile au afectat 125 de localităţi din 15 judeţe, 4 persoane au fost evacuate din cauza alunecărilor de teren. Pe Dunăre este cod portocaliu.

Inundaţii în judeţul Buzău. Foto: Cristina Moise.

Articol de Sorin Solomon, 05 Aprilie 2013, 14:55

Aproximativ 500 de hectare de teren agricol, o fermă de porci şi o casă nelocuită au fost inundate, vineri, din cauza unei breşe într-un dig pe Jiu, aflat în judeţul Dolj, sub avertizare cod roşu, informează Administraţia Naţională "Apele Române".

"Pe secţiunea Beharca-Tatomiresti, aval de secţiunea Răcari, pe râul Jiu (zonă aflată sub avertizare cod roşu), în dreptul localităţii Coţofenii din Faţă, digul a fost deversat în doua amplasamente pe lungimi de cca 20 ml. În timpul lucrărilor de supraînălţare cu saci de nisip de către formaţia de intervenţie a Administraţiei Bazinale de Apă Jiu, din cauza erodării taluzului aval, într-una din zone s-a produs o breşă cu o lungime de cca 7 ml.

"Având în vedere nivelele ridicate ale apei pe zona îndiguită şi stabilitatea afectată a sectorului de dig este imposibilă intervenţia cu utilaje şi oameni pentru închiderea acestei breşe. În continuare, se acţionează pe dig în aval de breşă, pentru stabilizarea acesteia - supraînălţare locală", se arată într-un comunicat.

Animalele din ferma inundată au fost evacuate prin intervenţia Inspectoratului Judeţean de Situaţii de Urgenţă Dolj.

Din evaluările Administraţiei Naţionale "Apele Române", reiese că nu vor fi afectate zonele locuite, însă, preventiv, sunt avertizate localităţile Coţofenii din Faţă şi Beharca din Dolj, se mai arată în comunicat.

Cod portocaliu de inundaţii şi pe Prut

Autorităţile din judeţul Botoşani au intrat în alertă după ce hidrologii au emis o avertizare de inundaţii pe râul Prut în sectorul amonte acumularea Stânca Costeşti, transmite corespondentul Radio România, Gina Poenaru.

Localităţile care ar putea fi afectate sunt Rădăuţi Prut, Coţuşca, Mitoc, Ripiceni şi Manoleasa.

“Am cerut să îşi revizuiască stocurile de materiale. Cei de la ISU au pregătit pompe şi echipaje în cazul în care se impune să intervenim, dar sperăm să nu fie necesar", a declarat prefectul judeţului Costică Macaleţi.

“Totul este sub control. În ultimele trei ore nivelul apei a crescut cu trei centimetri, dar la Oroftiana este în scădere. Noi suntem pregătiţi să intervenim, avem buldoexcavatoarele pregătite, dar deocamdată nu sunt probleme", a declarat Viorel Nichiteanu, primarul comunei Rădăuţi Prut.

2300 de hectare de teren agricol inundate de Jiu

Oameni şi animale au fost salvaţi de furia apelor cu bărci pneumatice, dar culturile din gospodării au fost compromise transmite din judeţul Dolj, unul din cele mai afectate de inundaţii, corespondentul România Actualităţi, Florin Firu:

22 de gospodării, patru podeţe şi peste 2300 de hectare de teren agricol au fost inundate în urma reversării apelor Jiului.

Tot din această cauză, două drumuri judeţene rămân închise. Este vorba de Filiaşi - Bâlta şi Braloştiţa - Răcari.

O situaţie deosebită s-a înregistrat în localitatea Ostroveni, acolo unde angajaţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă au folosit o barcă pneumatică cu motor pentru evacuarea a două persoane şi a 17 animale izolate la cantonul din Pădurea Zăval.

Zeci de alte persoane au fost mobilizate pentru înălţarea unor diguri din saci de nisip şi pentru evacuarea apei cu ajutorul unor motopompe, Raznic şi Sfârcea fiind două dintre localităţile unde s-a intervenit cu prioritate.

Râul Jiu la staţia Răcari va ieşi peste câteva ore de sub avertizare de cod roşu.

125 de localităţi, "afectate"

Vicepremierul Gabriel Oprea a anunţat, în cadrul comandamentului convocat în urma avertizărilor emise de Institutul Naţional de Hidrologie, că precipitaţiile abundente din ultimele zile au afectat 125 de localităţi din 15 judeţe, nu au existat victime, însă patru persoane au fost evacuate din cauza alunecărilor de teren.

Vicepremierul a menţionat că cele 125 de localităţi afectate se află în judeţele Arad, Argeş, Bihor, Bistriţa Năsăud, Buzău, Dolj, Giurgiu, Gorj, Hunedoara, Mehedinţi, Mureş, Olt, Suceva, Vâlcea şi Vrancea.

Patru persoane au fost evacuate din localitatea Aninoasa, judeţul Hunedoara, ca urmare a alunecărilor de teren, ele fiind cazate în locuinţe ale rudelor.

De asemenea, au fost inundate 27 de locuinţe din trei judeţe, 310 anexe gospodăreşti din opt judeţe.

Au fost afectate două drumuri naţionale: DN7D pe patru tronsoane în judeţul Vâlcea şi DN57 în judeţul Mehedinţi. De asemenea, au fost afectate 23 de drumuri judeţene şi 32 de drumuri comunale din opt judeţe.

În urma inundaţiilor au avut de suferit 102 poduri şi podeţe în nouă judeţe şi au fost inundate 7.398 de hectare de teren agricol în 11 judeţe, 4.082 hectare de păşuni în nouă judeţe şi 553 hectare de pădure în patru judeţe.

Pentru limitarea efectelor inundaţiilor au acţionat 971 de persoane din cadrul forţelor specializate, dintre care 810 de la MAI şi 161 de la alte structuri.

Au fost utilizate 356 mijloace de intervenţie specializată, a precizat Gabriel Oprea.

Tăierea pădurilor, "cauza inundaţiilor"

1500 de oameni izolaţi, zeci de case şi gospodării afectate, mii de hectare de teren agricol inundate, pagube materiale importante în sud-vestul ţării.

AUDIO: Reportaj realizat de Cristina Moise la inundaţiile din Buzău.

Acesta este bilanţul ploilor din ultimele zile.

Inundaţii la Lopătari, Buzău. Foto: Cristina Moise.

Sunt efectele tăierilor necontrolate de pădure.

Ministrul delegat pentru ape, păduri şi piscicultură, Lucia Varga, crede că după ce omul a tăiat pădurea, nimic nu mai stă în calea viiturilor când plouă mai mult.

"Foarte multe dintre relele care ni se întâmplă sunt datorită defrişărilor necontrolate. Cursurile de apă sunt colmatate, datorită aluviunilor care vin de pe dealurile dezgolite şi trebuie să luăm măsuri aspre împotriva celor care taie pădurea şi care provoacă, până la urmă, prin acţiunile lor, aceste fenomene" spune Lucia Varga.

Specialiştii menţin codul roşu de inundaţii pe Jiu, în judeţul Dolj şi pe cel portocaliu, în 26 de judeţe, până la ora 16:00.
Pod rupt la Lopătari, Buzău. Foto: Cristina Moise.
Pe mai multe râuri din judeţele Satu Mare, Caraş Severin, Gorj şi Mehedinţi a fost prelungit codul portocaliu, iar pe Dunăre, în porţiunea dintre Calafat şi Zimnicea, din cauza creşterii debitului fluvial, ar putea fi instituit codul portocaliu.

În judeţul Buzău, unde de peste 24 de ore, aproximativ 1500 de oameni din două sate sunt izolaţi, au început lucrările de refacere, transmite corespondenul Radio România, Cristina Moise.


A analizat amploarea pagubelor provocate de viituri şi secretarul de stat Cătălin Chiper. Foto:Cristina Moise.

Secretarul de stat Cătălin Chiper a spus că pentru zona Lopătari se impune un proiect de lucrări majore.

Sunt necesare sume mari de bani, pentru că în această zonă a judeţului Buzău sunt extrem de multe puncte de alunecări de teren care au cuprins şi case.

Aici s-a început devierea albiei pârâului Slănic, astfel încât să se facă o lucrare provizorie, prin care să se redea traficul spre satele izolate Berca şi Ploştina.

Nu se lucrează însă ca într-o situaţie de urgenţă, adică alert, ci deocamdată, la Lopătari sunt aşteptate utilaje de mare capacitate.

Între timp, oamenii pot trece de pe un mal pe celălalt cu maşini 6x6 doar în caz de urgenţă.

Ministrul secretar de stat Cătălin Chiper se îndreaptă spre o altă zonă afectată, Nereju, din judeţul Vrancea, unde s-a impus stare de alertă.

Foto: Cristina Moise.

Risc însemnat de producere de avalanşe la peste 1.800 de metri altitudine în Munţii Făgăraş, la Bâlea Lac
România 26 Aprilie 2024, 17:38

Risc însemnat de producere de avalanşe la peste 1.800 de metri altitudine în Munţii Făgăraş, la Bâlea Lac

Meteorologii avertizează că este risc însemnat, de gradul trei din cinci, de producere de avalanşe la peste 1.800 de metri...

Risc însemnat de producere de avalanşe la peste 1.800 de metri altitudine în Munţii Făgăraş, la Bâlea Lac
Ajutorul de restructurare a TAROM va permite salvarea companiei de la faliment
România 26 Aprilie 2024, 17:33

Ajutorul de restructurare a TAROM va permite salvarea companiei de la faliment

Ajutorul de restructurare a TAROM de 80 de milioane de euro, pe care Comisia Europeană îl va aproba în câteva zile, va...

Ajutorul de restructurare a TAROM va permite salvarea companiei de la faliment
ANSVSA a intensificat în ultima perioadă controalele specifice sărbătorilor
România 26 Aprilie 2024, 17:13

ANSVSA a intensificat în ultima perioadă controalele specifice sărbătorilor

Autorităţile sanitare ne îndeamnă să fim atenţi la ce produse cumpărăm pentru masa de Paşte, deoarece, din neatenţie, putem...

ANSVSA a intensificat în ultima perioadă controalele specifice sărbătorilor
Nu vor fi restricţii sau lucrări pe A2 Autostrada Soarelui în următoarele zile
România 26 Aprilie 2024, 17:09

Nu vor fi restricţii sau lucrări pe A2 Autostrada Soarelui în următoarele zile

Nu vor fi restricţii sau lucrări pe A2 Autostrada Soarelui în următoarele zile - când se aşteaptă un trafic mai aglomerat...

Nu vor fi restricţii sau lucrări pe A2 Autostrada Soarelui în următoarele zile
42 de persoane evacuate din blocurile aflate în apropiere de surparea din Slănic Prahova
România 26 Aprilie 2024, 16:38

42 de persoane evacuate din blocurile aflate în apropiere de surparea din Slănic Prahova

Fisurile din pereții unei grădinițe s-au accentuat, după ce o stradă din Slănic, Prahova, s-a surpat ieri, formând un crater...

42 de persoane evacuate din blocurile aflate în apropiere de surparea din Slănic Prahova
3 milioane de elevi și preșcolari intră în vacanța de primăvară
România 26 Aprilie 2024, 16:27

3 milioane de elevi și preșcolari intră în vacanța de primăvară

Pe 8 mai se revine în sălile de curs pentru ultimul modul al acestui an școlar.

3 milioane de elevi și preșcolari intră în vacanța de primăvară
Următoarea ședință de guvern va avea loc la Brașov
România 26 Aprilie 2024, 15:24

Următoarea ședință de guvern va avea loc la Brașov

Proiectul care vizează construirea cu fonduri europene a lotului de 5 km de autostradă dintre localitățile Cristian și Codlea...

Următoarea ședință de guvern va avea loc la Brașov
Complexul Energetic Hunedoara face o nouă tranşă de angajări
România 26 Aprilie 2024, 14:39

Complexul Energetic Hunedoara face o nouă tranşă de angajări

Interesul pentru posturile scoase la concurs este foarte mare.

Complexul Energetic Hunedoara face o nouă tranşă de angajări