Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal (Continuare) Miercuri, 08 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

EuranetPlus

Autor

Arina Petrovici

9 Aprilie 2013
Vizualizari: 857
Comentează add

ntrodusă prin Tratatul de la Lisabona, Inițiativa Cetățenească Europeană a beneficiat de metodologie încă din februarie 2011.

Un an de la lansarea Iniţiativei Cetăţeneşti Europene Un an de la lansarea Iniţiativei Cetăţeneşti Europene - Conține audio

arina-petrovici

EuranetPlus.

La Bruxelles, se aniversează marţi un an de la lansarea Iniţiativei Cetăţeneşti Europene.

Ziua Inițiativei Cetățenești Europene 2013 constituie, pentru Executivul de la Bruxelles, un bun prilej de a analiza rezultatele primului an de activitate, de a culege experiențele organizatorilor și de a începe pregătirile pentru următoarea evaluare.

La conferința organizată de Comitetul Economic și Social European, vor participa atât factori de decizie și experți, cât și organizatorii inițiativelor în curs. Iar jurnaliștii vor avea ocazia de a se întâlni cu aceştia și de a afla poveștile care stau la baza inițiativelor cetățenești europene.

Introdusă prin Tratatul de la Lisabona, Inițiativa Cetățenească Europeană a beneficiat de metodologie încă din februarie 2011, dar statele membre au solicitat amânarea punerii în aplicare până la 1 aprilie 2012, pentru a dispune de timpul necesar pregătirilor administrative la nivel național.

Audio: Inițiativa Cetățenească Europeană.

Cum se poate lansa o astfel de iniţiativă?

Organizatorii, care formează un comitet compus din cel puțin șapte cetățeni ai Uniunii Europene cu reședința în cel puțin șapte state membre diferite, au la dispoziție un an de la înregistrarea inițiativei pentru a strânge declarațiile de susținere necesare.

De exemplu, termenul-limită pentru primul grup de inițiative cetățenești europene este 1 noiembrie 2013, astfel că procesul de strângere a semnăturilor este în plină desfășurare.

Numărul declarațiilor de sprijin trebuie certificat de către autoritățile competente din blocul comunitar. Iar Comisia Europeană are la dispoziție trei luni pentru a analiza inițiativa și a decide modalitatea de acțiune aferentă.

Totodată, Bruxelles-ul nu va lua nici o decizie înainte de le oferi organizatorilor ocazia de a explica în detaliu problemele ridicate.

La rândul lor, organizatorii vor avea posibilitatea de a-și prezenta inițiativa în cadrul unei audieri publice, organizate la Parlamentul European.

În cazul în care Executivul comunitar decide să nu acționeze pe baza unei inițiative, va trebui să explice clar motivele, într-o comunicare oficială.


Etichete Bruxellesziua iniţiativei cetăţeneştiTratatul de la LisabonaUEEuranetPlusParlamentul European

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live