Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Bună dimineaţa, România! Luni, 13 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Annamaria Damian, corespondent RRA în Spania

28 Octombrie 2015
Vizualizari: 857
Comentează add

Partidele secesioniste din Parlamentul catalan au prezentat ieri un proiect de rezoluţie privind iniţierea procesului de creare a viitorului stat catalan independent.

Un nou proiect de secesiune a Cataloniei, prezentat în parlamentul spaniol

annamaria-damian-corespondent-rra-in-spania

Foto: captură video.

Partidele secesioniste din Parlamentul catalan, constituit luni, au prezentat ieri un proiect de rezoluţie privind iniţierea procesului de creare a viitorului stat catalan independent, care va fi republică.

Partidele unioniste au anunţat însă că vor vota împotriva rezoluţiei, iar premierul Mariano Rajoy a avertizat că Executivul spaniol este pregătit cu măsuri legale, pentru a pune capăt acestei provocări.

Încă de la primele puncte ale rezoluţiei, care va fi dezbătută în următoarele zile, se afirmă că mandatul obţinut la alegerile din 27 septembrie, are obiectivul de a transforma Catalonia într-un stat independent şi că se urmăreşte începerea procesului de constituire a acestuia.

La Madrid, şeful Executivului, conservatorul Mariano Rajoy, a avertizat într-o declaraţie de presă, că cine doreşte să rupă Spania trebuie să ştie că nu va reuşi, astfel, premierul a anunţat că dacă această iniţiativă va fi aprobată, Guvernul va utiliza toate instrumentele legale, pentru a o anula.

Este de aşteptat ca Executivul să ceară Tribunalului Constituţional suspendarea Rezoluţiei catalane, dacă aceasta va fi aprobată de Parlamentul de la Barcelona.

Potrivit Constituţiei spaniole, Guvernul poate pune în aplicare şi suspendarea autonomiei şi preluarea administraţiei regionale, de la Madrid, această opţiune este însă ultima pe lista actualului Executiv al Spaniei. 


Etichete SpaniaCataloniapartide secesionistestat independentproiectMadridpremierul Mariano RajoyTribunalul Constituţional

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live