Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI (politice, economice, sociale, culturale * Meteo * Sport) Sâmbătă, 24 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Gabriel Bucur

20 Noiembrie 2018
Vizualizari: 932
Comentează add

Este ultima seară cu meciuri din grupele Ligii Națiunilor, competiție care a suscitat foarte multe controverse, în această toamnă.

Ultimele meciuri din grupele Ligii Națiunilor UEFA

gabriel-bucur

  Sursa foto: UEFA

Liga Națiunilor, competiția născocită de UEFA pentru a înlocui meciurile amicale internaționale cu unele cu miză, este aproape de final. A fost o toamnă care a testat, pe rând, curiozitatea, răbdarea, matematica și imaginația microbiștilor. Însă potențialul Ligii Națiunilor, eclipsat parcă de regulamentul alambicat, va putea fi judecat doar coroborat cu preliminariile propriu-zise ale Europeanului din 2020, calificări care vor porni în primăvara anului viitor.

În această seară se vor disputa ultimele confruntări din faza grupelor Ligii Națiunilor, de la 21 și 45 de minute (ora României): Portugalia-Polonia (din Liga A), Suedia-Rusia (din Liga B), Muntenegru-România, Scoția-Israel și Serbia-Lituania (din Liga C), precum și Kosovo-Azerbaijan și Malta - Insulele Feroe (din Liga D, ultima din ierarhia valorică).

Înainte să ne amintim care au fost cele mai importante aspecte din această primă ediție a competiției, trebuie punctat că cele 4 finaliste, respectiv câștigătoarele grupelor din Liga A, se vor întâlni în Portugalia, la începutul lunii iunie, pentru a-și disputa supremația în Liga Națiunilor. Vorbim despre Anglia, Olanda, Elveția și Portugalia.

Totodată, ne permitem să subliniem numele selecționatelor care fie deja au promovat în altă ligă, fiind fruntașe în grupele lor, fie au retrogradat, clasându-se pe ultima treaptă. Au urcat în Liga A Bosnia și Herțegovina, Ucraina și Danemarca, în Liga B – Finlanda și Norvegia, iar în Liga C – Macedonia, Georgia și Belarus. Totodată, pentru că au ieșit câștigătoare în grupe, aceste echipe și-au asigurat prezența în barajul de calificare pentru Euro 2020, indiferent de prestația pe care o vor arăta în preliminarii.

De cealaltă parte, naționalele care deja au retrogradat în Liga Națiunilor sunt Croația, Polonia, Germania și Islanda (coborâte, din următorul sezon, în Liga B), Irlanda, Irlanda de Nord, Slovacia și Turcia (în Liga C), Slovenia, Estonia și Lituania (în Liga D).

Surprizele au apărut încă din primele meciuri ale turneului. Șocul inițial putem spune că a fost victoria la scor de tenis, 6-0, obținută de Spania, acasă, în fața proaspetei vicecampioane mondiale, Croația, care a făcut deplasarea cam cu aceiași fotbaliști care au înfruntat Franța în finala din vară de la Moscova. E adevărat că, zilele trecute, Modric și ai lui au pansat orgoliul rănit al croaților, prin revanșa luată, la Zagreb, respectiv victoria cu 3-2.

Revenim în septembrie, când Elveția a câștigat, pe teren propriu, tot cu 6-0, împotriva Islandei, o echipă care, concluzionăm acum, și-a pierdut jocul și spiritul războinic ce au făcut-o cunoscută la Europeanul de acum doi ani. Drept dovadă, „vikingii” nu au obținut nici măcar un punct în grupa împărțită cu Elveția și Belgia.

Remarcăm și că, în primul său meci, Portugalia a învins Italia fără Cristiano Ronaldo, care a preferat să nu ia parte la meciurile din Liga Națiunilor. O alegere inspirată, ținând cont că lusitanii au dominat fără probleme grupa.

O altă surpriză este prestația Olandei, echipă care nu s-a calificat la turneul final din Rusia, dar a obținut patru puncte din meciurile cu Germania și o victorie cu 2-0 contra campioanei mondiale, Franța, iar calificarea în semifinalele Ligii Națiunilor a venit după remiza de ieri cu Germania, reușită în minutele de prelungire.

Din Liga B putem spicui doar contraperformanța Turciei, condusă de Mircea Lucescu, echipă care a terminat pe ultimul loc în grupa sa, în spatele Suediei și Rusiei.

În Liga C, lăsând deoparte evenimentele din grupa României, pe care suporterii le-au întors pe toate fețele, toamna aceasta, rămânem cu promovarea Finlandei, care și-a făcut loc pragmatic printre Ungaria, Grecia și Estonia, câștigând toate meciurile, mai puțin pe cele jucate în deplasare la Atena și Budapesta.

Liga D a propulsat-o pe Georgia, care a adunat cele mai multe puncte din întreaga competiție, 16. Foarte bine a arătat și jocul Luxemburgului, aproape să promoveze cu 10 puncte strânse și 11 goluri marcate într-o grupă cu Belarus, Republica Moldova și San Marino. Însă surpriza a venit din partea celei mai tinere reprezentative europene, Kosovo, afiliată la FIFA și UEFA în 2016, care a dominat grupa fără să piardă vreun meci. În plus, kosovarii află dacă promovează după duelul din seara asta cu Azerbaijan.


Etichete liga natiunilor

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live