Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Ultimele declaraţii şi pregătiri înaintea referendumului

Duminică, peste 18 milioane de alegători sunt aşteptaţi la urne, în cele 18.548 de secţii de votare, dintre care 306 în străinătate. 33 de mii de angajaţi MAI vor asigura ordinea.

Ultimele declaraţii şi pregătiri înaintea referendumului
Foto: Agerpres.

Articol de Ioana Dogaru, 27 Iulie 2012, 19:07

Preşedintele interimar Crin Antonescu a declarat, vineri, că, deşi campania pentru referendum a fost una "intensă" şi într-o atmosferă de tensiune publică, aceasta s-a desfăşurat în termeni normali din punct de vedere democratic.

Preşedintele interimar a ţinut să mulţumească tuturor participanţilor dintr-o tabără sau alta, organizatorilor de manifestaţii publice şi tuturor forţelor de ordine care au concurat la "păstrarea unui cadru legal, civilizat, democratic al acestor manifestaţii de susţinere, într-o direcţie sau alta".

Cât despre îndemnul la vot, Crin Antonescu a menţionat că "referendumul este o consultare a întregii naţiuni într-o chestiune concretă care este considerată a fi de interes naţional" şi le-a spus cetăţenilor că "fiecare dintre noi avem dreptul de a alege, de a alege dacă folosim sau nu acest drept, de a alege ce şi cum votăm, dacă decidem să-l folosim".

Crin Antonescu a menţionat că România este un stat în care comportamentul democratic este matur şi "nu suntem cu nimic mai prejos de partenerii noştri din UE"

Preşedintele interimar a mai transmis, în preajma încheierii campaniei şi înainte de votul din 29 iulie, un mesaj destinat tuturor oamenilor care lucrează în instituţii publice, cu responsabilitate în desfăşurarea corectă a referendumului.

"Cer tuturor acestor instituţii să îşi facă datoria în integralitate, să respecte, să apere şi să impună acolo unde este cazul legea şi numai legea", a transmis Crin Antonescu.

Acesta a apreciat că guvernul României şi toate instituţiile implicate au luat toate măsurile necesare pentru buna desfăşurare a acestui referendum.

Traian Băsescu se teme de fraudarea referendumului

Preşedintele suspendat a enumerat, în cadrul unei conferinţe de presă, elementele legate de acest referendum care îl îngrijorează.

Traian Băsescu a declarat că niciodată în tradiţia votului în România nu s-a depăşit ora 21, iar acest referendum se va desfăşura până la ora 23.

Preşedintele suspendat a afirmat că suspiciunea pe care o are legată de fraudarea referendumului este strâns legată şi de faptul că nu există niciun reprezentant PDL în comisiile electorale.

Traian Băsescu a mai spus că listele suplimentare nu apar evidenţiate separat în procesele verbale.

"Acest lucru face imposibil de detectat votul multiplu", a adăugat preşedintele suspendat.

Traian Băsescu a mai spus că nu este normal să existe secţii de votare la cabane, restaurante sau apartamente particulare.

"Pentru prima dată nu se stabileşte numărul de ştampile dintr-o secţie de votare. Mai mult decât atât, ştampilele nu sunt personalizate pentru secţiile de votare", a mai spus Traian Băsescu.

Acesta a făcut apel la români să nu participe la referendum, în spatele căruia se ascunde "o lovitură de stat"

"Le cer românilor să nu fie părtaşi la o gravă decapitare a conducerii statului. Le cer românilor să nu fie părtaşi la o gravă decapitare a conducerii statului", a mai spus Traian Băsescu.

Fostul preşedinte, Ion Iliescu, face apel la români să participe la referendum

Fostul preşedinte al României Ion Iliescu afirmă că participarea masivă a cetăţenilor la referendumul privind demiterea preşedintelui suspendant Traian Băsescu este necesară pentru stabilitatea ţării.

Într-o postare pe blogul său, Ion Iliescu critică decizia susţinătorilor preşedintelui Băsescu de a boicota referendumul de duminică, precum şi declaraţiile acestora despre presupusa lovitură de stat din România.

Fostul preşedinte al României a subliniat că apelul la referendum, deci la consultarea cetăţenilor, este o procedură eminamente democratică.

Preşedintele PDL îi îndeamnă pe români să nu participe la referendum

Preşedintele PDL, Vasile Blaga, îi îndeamnă pe alegători să nu participe la referendumul de duminică, întrucât spune că dreptul la vot nu este o obligaţie.

Vasile Blaga a acuzat USL că "a măsluit regulile pentru referendum" şi că "pregăteşte o fraudă uriaşă" la referendumul de demitere a preşedintelui suspendat.

"Guvernul Ponta a refuzat să asigure camere de luat vederi în secţiile înfiinţate, aţi văzut şi astăzi, în cârciumi, hoteluri, locuinţe ale unor membri de-ai lor, vestiare ale unor echipe de fotbal.

"Au refuzat separarea listelor de vot suplimentare de listele permanente ale alegătorilor, să poată fi cât mai greu depistat votul multiplu, securizarea ştampilelor de vot, declaraţiile pe propria răspundere ale celor care votează pe listele suplimentare. PDL a asigurat la cererea lor, în 2009, toate aceste condiţii", a declarat Vasile Blaga.

Vicepreşedintele PNL, Relu Fenechiu, a acuzat din nou, vineri, presiunile pe care le fac susţinătorii preşedintelui suspendat pentru a-i împiedica pe românii cu drept de vot de a participa la referendumul de duminică privind demiterea lui Traian Băsescu.

"Există deja multe indicii privind tentative de reţinere a buletinelor cu care oamenii pot participa la vot de către reprezentanţi ai PDL. Dragi colegi, fiţi cu toţii cu ochii pe ei! Nu uitaţi, ei reclamă o lovitură de stat, dar lovitura de stat este tocmai împiedicarea exercitării dreptului de vot de către români.

"Auzim că Traian Băsescu a fost suspendat de către 256 de parlamentari. Trebuie să-i arătăm lui Traian Băsescu că va fi demis de peste 10 milioane de români", spune Relu Fenechiu.

Ultimele pregătiri pentru referendum

În ţară se fac ultimele pregătiri pentru referendum de duminică, la care cetăţenii cu drept de vot sunt chemaţi să decidă asupra demiterii preşedintelui suspendat Traian Băsescu.

Vineri este ultima zi de campanie, care se va încheia sâmbătă la ora 7:00.

Duminică, aproximativ 18 milioane 300 de mii de alegători sunt aşteptaţi la urne, în cele 18.548 de secţii de votare, dintre care 306 în străinătate.

Cetăţenii care participă la referendum urmează să se pronunţe prin "DA" sau "NU" la întrebarea înscrisă pe buletinul de vot: "Sunteţi de acord cu demiterea preşedintelui României, domnul Traian Băsescu?".

Demiterea este aprobată dacă a întrunit majoritatea voturilor cetăţenilor care s-au prezentat la urne, însă pentru a fi validat referendumul la scrutinul din 29 iulie trebuie să se prezinte jumătate plus unu din numărul total al alegătorilor, adică 9.146.258 români.

Secţiile de votare se deschid duminică la ora 7:00 şi se închid la ora 23:00.

Alegătorii pot vota la orice secţie de votare, doar dacă nu se află în localitatea de domiciliu.

În caz contrar, cetătenii îşi pot exercita dreptul de vot numai la secţia la care sunt arondaţi - informează Biroul Electoral Central.

33.000 de angajaţi ai ministerului de interne au fost mobilizaţi pentru buna desfăşurare a referendumului de duminică.

Transportul buletinelor de vot către primăriile din ţară a început vineri şi se face sub pază.

Autorităţile atrag atenţia că votul fraudulos se pedepseşte, conform legii, cu închisoare de la şase luni la cinci ani.

Pentru preîntâmpinarea turismului electoral, în mai multe judeţe vor fi organizate filtre ale poliţiei rutiere.

Procurorul general, Laura Codurţa Kövesi, a dispus ca acţiunea penală să se pună în mişcare din oficiu în cazul eventualelor infracţiuni, cum ar fi mita, pentru a determina alegătorul să voteze sau nu, ori împiedicarea exercitării dreptului la vot.

Eventualele nereguli şi fraude pot fi anunţate la un număr de telefon cu acces gratuit: 0800070100 şi pe siteul alegericorecte.ro, puse la dispoziţie de Asociaţia Pro Democraţia.

Audio: Ultima ediţie a emisiunii "Referendum 2012 - Opinii pro şi contra". Emisiunea i-a avut ca invitaţi pe Sever Voinescu, vicepreşedinte PDL şi pe Victor Alistar, profesor universitar la SNSPA.

Ajutor din partea Guvernului pentru românii surprinşi de inundaţiile din Dubai
România 19 Aprilie 2024, 22:06

Ajutor din partea Guvernului pentru românii surprinşi de inundaţiile din Dubai

22 dintre românii surprinşi de inundaţiile din Dubai au fost preluaţi de reprezentanţii Consulatului General al României.

Ajutor din partea Guvernului pentru românii surprinşi de inundaţiile din Dubai
Cătălin Cîrstoiu susține că nimic din ce a făcut nu-l pune în stare de incompatibilitate
România 19 Aprilie 2024, 20:34

Cătălin Cîrstoiu susține că nimic din ce a făcut nu-l pune în stare de incompatibilitate

Liderii PSD și PNL au declarat că până când doctorul Cîrstoiu nu va explica toate aspectele apărute în spațiul public privind...

Cătălin Cîrstoiu susține că nimic din ce a făcut nu-l pune în stare de incompatibilitate
Reacție a ministrului Justiției la declaraţiile unui cunoscut preot
România 19 Aprilie 2024, 19:15

Reacție a ministrului Justiției la declaraţiile unui cunoscut preot

Într-o conferinţă susţinută acum două zile la Constanţa, preotul, cunoscut pentru actele de caritate, spunea că şi fetele ar...

Reacție a ministrului Justiției la declaraţiile unui cunoscut preot
Schimb de replici între oficiali de la Bucureşti şi Moscova
România 19 Aprilie 2024, 18:50

Schimb de replici între oficiali de la Bucureşti şi Moscova

Interzicerea de la difuzare în cinematografele publice din ţara noastră a două filme ruseşti a generat acest schimb de replici.

Schimb de replici între oficiali de la Bucureşti şi Moscova
Medicamentele expirate vor putea fi predate la spitalele
România 19 Aprilie 2024, 18:31

Medicamentele expirate vor putea fi predate la spitalele

Ministerul Sănătăţii a publicat recent instrucţiunile privind modalitate de gestionare a acestor deşeuri periculoase, precum...

Medicamentele expirate vor putea fi predate la spitalele
Încă trei avioane F-16,  la Câmpia Turzii
România 19 Aprilie 2024, 18:04

Încă trei avioane F-16, la Câmpia Turzii

Cele trei aeronave F-16 achiziţionate din Norvegia au aterizat la Baza 71 Aeriană de la Câmpia Turzii.

Încă trei avioane F-16, la Câmpia Turzii
Peste o mie de magazine implicate în Colecta Naţională de Alimente
România 19 Aprilie 2024, 16:49

Peste o mie de magazine implicate în Colecta Naţională de Alimente

Magazinele îşi invită clienţii să doneze alimente neperisabile pentru copiii din centrele de zi şi de plasament, pentru...

Peste o mie de magazine implicate în Colecta Naţională de Alimente
Cristian Popescu Piedone şi-a depus candidatura pentru Primăria Capitalei
România 19 Aprilie 2024, 15:43

Cristian Popescu Piedone şi-a depus candidatura pentru Primăria Capitalei

Săptămâna viitoare va înscrie la Biroul Electoral şi lista pentru Consiliul General, pentru că aşteaptă eventuale negocieri...

Cristian Popescu Piedone şi-a depus candidatura pentru Primăria Capitalei