Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: AGENDA GLOBALĂ (R) Marţi, 04 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Costi Dumăscu

12 Noiembrie 2021
Vizualizari: 440
Comentează add

Alegerile de duminică au loc în plină revenire a pandemiei, care a obligat Bulgaria să ceară ajutorul UE.

Ultima zi de campanie electorală în Bulgaria

costi-dumascu

      Foto: Arhivă.

Este ultima zi de campanie electorală în Bulgaria, înaintea alegerilor prezidenţiale şi parlamentare de duminică. Sondaje de opinie recente arată că mai puţin de jumătate din electorat este hotărât să voteze în această a treia rundă de alegeri legislative organizate într-un an de instabilitate politică şi de criză sanitară.
 
După masivele demonstraţii anticorupţie din 2020, care au vizat guvernul conservator condus de Boiko Borisov şi după două runde de alegeri anticipate neconcludente, Partidul GERB al fostului premier rămâne preferatul alegătorilor siguri, cu aproximativ 24% din intenţiile de vot.
 
Analiştii citaţi de AFP remarcă însă că formaţiunea lui Boiko Borisov va găsi cu greu parteneri de guvernare. Într-o competiţie strânsă pentru locul al doilea sunt socialiştii, marii rivali ai conservatorilor şi un partid anticorupţie nou creat. Potrivit radioului public bulgar, situaţia în alegerile prezidenţiale este mai clară.
 
Preşedintele Rumen Radev, care candidează pentru un al doilea mandat, este cotat cu aproape 20% peste principalul său oponent. Alegerile au loc în plină revenire a pandemiei, care a obligat Bulgaria să ceară ajutorul UE.
 
Dezinformarea şi neîncrederea în autorităţi ţin rata de vaccinare la cel mai scăzut nivel din UE, iar politicienii bulgari s-au ferit să vorbească în campanie despre înăsprirea măsurilor sanitare. Un alt subiect absent din dezbateri a fost politica externă, după cum constată site-ul de informaţii Novinite.

Etichete GERBBulgariaBoiko Borisov

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live