Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL Vineri, 21 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alexandru Beleavski, Moscova

1 Iulie 2020
Vizualizari: 461
Comentează add

Cel mai discutat amendament îi permite lui Vladimir Putin să candideze la alte două mandate prezidențiale, ceea ce teoretic îi permite să rămână la putere până în 2036.

Ultima zi a referendumului constituțional în Rusia

alexandru-beleavski-moscova

Palatul Kremlin, sediul președinţiei Federaţiei Ruse        Foto: Arhivă.

 În Rusia este ultima și cea mai importantă zi a referendumului privind modificarea Constituției.

Adoptarea amendamentelor i-ar permite lui Vladimir Putin să își consolideze controlul asupra puterii și să rămână președinte până în 2036 şi totodată ar consfinți anexarea Peninsulei ucrainene a Crimeii și a Insulelor Kurile, care sunt revendicate și de Japonia.

Există de asemenea o serie de prevederi care țin de agenda creștin conservatoare și reduc influența legislației internaționale.

Amendamentele sunt incluse într-o singură lege adoptată deja de parlamente și promulgată de președintele Putin, care a decis însă că schimbările vor intra în vigoare numai dacă vor fi aprobate plin plebiscit, respectiv să obțină 50% plus un vot din cele exprimate. Nu există un prag obligatoriu al prezenței.

Cel mai discutat amendament îi permite lui Vladimir Putin să candideze la alte două mandate prezidențiale, ceea ce teoretic îi permite să rămână la putere până în 2036.

Putin a declarat deja că, în cazul aprobării amendamentelor, nu exclude această posibilitate. Este prevăzută de asemenea creșterea atribuțiunilor Parlamentului și Guvernului, președintele statului menținându-şi însă controlul asupra acestora.

Se interzice înstrăinarea teritoriilor Rusiei, ceea ce vizează direct Crimeea şi Kurilele de Sud, și se instituie preeminenţa Constituției ruse asupra legislației internaționale la care Rusia este parte.

Alte amendamente prevăd garantarea unor drepturi sociale importante, ca indexarea pensiilor, conțin în premieră o referire la Dumnezeu, referiri la rolul limbii ruse, protecția copiilor și familiei, căsătoria ca uniune între un bărbat și o femeie, apărarea și promovarea culturii, ştiinței și memoriei istorice.

Conform sondajelor, amendamentele vor fi aprobate. Opoziția rusă, pe de altă parte, a denunțat amendamentele ca destinate să prelungească pe termen nedefinit guvernarea lui Vladimir Putin și a chemat populația să boicoteze plebiscitul sau să voteze împotrivă.

(RS)


Etichete rusiareferendum(RS)constitutieVladimir Putinopozitie

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live