Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL Marţi, 11 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Simina Botar

14 Octombrie 2017
Vizualizari: 1211
Comentează add

La Strasbourg, s-au încheiat lucrările Adunării Parlamentare a Consiliului Europei

Ultima sesiune a APCE a abordat subiecte fără precedent

simina-botar

 Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei foto: Arhivă

Ultima sesiune a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei de anul acesta a fost foarte plină şi cu subiecte fără precedent. Fără să le împart pe categorii, pentru că, vă veţi da seama, să amintesc: delegaţia României obţine introducerea pe ordinea de zi în dezbatere de urgenţă a temei impedimentului major pentru studiul in limba maternă pentru minorităţile naţionale creat de noua lege a educaţiei din Ucraina. După o muncă asiduă şi dezbateri furtunoase, rezoluţia adoptată reflectă în proporţie de 98 la sută planurile iniţiale ale delegaţiei noastre. După ce Comisia de la Veneţia îşi va exprima opinia şi va emite recomandări în legătură cu legea ucraineană, acestea vor trebui să fie aplicate şi legea va trebui să fie cel mai probabil modificată.   

Parlamentarii români au participat cu amendamente la cele mai importante puncte din agenda Adunării Parlamentare a Consiliului Europei sau au fost coraportori, ca în cazul Raportului privind instituţiile democratice din Azerbaidjan, prin deputatul Cezar Preda.

Raportul a fost foarte apreciat şi vine după un raport precedent, respins de Adunarea Parlamentară şi ai cărui autori sunt sub anchetă acum, cu acuzaţia de corupţie, o situaţie fără precedent în această organizaţie.

Noua preşedintă a Adunării Parlamentare, parlamentarul cipriot Stella Kyriakides, ne-a spus că rezultatele anchetei, deşi au termen la sfârşitul acestui an, ar putea obţine o prelungire de una, două luni, dar nu mai mult. Însăşi noua preşedintă a fost aleasă după ce predecesorul ei s-a retras după acuzaţiile de pierdere a încrederii legate de o vizită a sa întreprinsă în Siria în compania unor parlamentari ruşi şi sponsorizată de Rusia.

Rusia este un subiect larg dezbătut în comisii şi în plen. Parlamentarii ruşi nu au drept de vot din 2014, după anexarea Crimeei - atunci au decis să se retragă din activitatea Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, în semn de protest, spun ei, sau pentru a evita umilirea prin prelungirea sancţiunilor, comentează ziariştii. În această vară, au anunţat aripa ministerială a Consiliului Europei că nu-şi mai plătesc cotizaţia, deşi activitatea lor pe partea guvernamentală continuă şi au angajaţi în stafful Consiliului Europei.

Secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, spunea în plen că achitarea cotizaţiei este un angajament pe care şi-l asumă fiecare ţară care face parte din această organizaţie, că refuzul de a plăti cotizaţia înseamnă că ţara respectivă nu mai doreşte să fie parte din organizaţie. Iată ce ne-a spus senatorul Titus Corlăţean, şeful delegaţiei României: 

Titus Corlăţean: "Am avut dezbateri foarte serioase în diferitele comitete legate de poziţia Rusiei practic de a încerca să blocheze activitatea Consiliului Europei şi de a nu-şi transmite cota de buget pe care trebuie s-o plătească la bugetul general al Consiliului Europei, ceea ce ar provoca dificultăţi importante comisiei, în încercarea de a şantaja practic organizaţia, pentru a ceda anumite chestiuni în faţa presiunii ruseşti. Ştim foarte bine că şi Consiliului Europei a adoptat o poziţie de avertizare foarte serioasă a Federaţiei Ruse după anexarea ilegală a Crimeei. Deci este un joc al nervilor şi mesajul secretarului general al organizaţiei, şi noi l-am împărtăşit, este că, dacă până în ianuarie Rusia nu-şi va plăţi cota-parte din cotizaţia organizaţiei, ea va înceta să mai fie membră începând cu luna ianuarie a  acestei organizaţii. Este o situaţie complicată". 

Cotizaţia Rusiei reprezintă aproape 10 la sută din bugetul Consiliului Europei. Este printre cele mai mari, alături de cea a Turciei şi a Azerbaidjanului. După cum spunea preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, aici, în hemiciclu, Rusia luptă împotriva unora cu tancurile, împotriva altora cu fake news, cu ştiri false.

Pe coridoarele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, circulă zvonuri privind posibile vizite ale noului preşedinte al APCE în Rusia sau privind modificări la regulamentul de funcţionare al APCE, care să facă imposibilă suspendarea sau excluderea unui membru. Preşedinta Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, doamna Stella Kyriakides, a spus calm: "Păstrăm deschise căile de comunicare"


Etichete APCEStrasbourgCezar PredaTitus CorlăţeanStella KyriakidesThorbjorn JaglandPetro Poroşenko

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live