Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI Joi, 22 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Florin Lepădatu

28 Septembrie 2020
Vizualizari: 109
Comentează add

Bruxelles - Ultima rundă de negocieri între Marea Britanie şi UE, în privinţa acordului Brexit.

Ultima rundă de negocieri între Marea Britanie şi UE

florin-lepadatu

Foto: Arhivă.

Ministrul britanic Michael Gove discută luni la Bruxelles cu vicepreședintele Comisiei Europene, Maroš Šefčovič, despre aplicarea Brexitului, la începutul unei săptămâni în care se reiau negocierile pe tema relațiilor viitoare.

Perioada de tranziție în care Marea Britanie trebuie să respecte regulile comerciale ale Uniunii se încheie la 31 decembrie, dar, potrivit corespondentei RRA la Londra, divergențe majore împiedică încă agrearea unui acord care să guverneze legăturile comerciale între părți.

Corespondenţă din Londra - Reporter: Aura Neag - "Ministrul britanic responsabil de Brexit, Michael Gove este în drum spre Bruxelles, unde are loc în această săptămână ultima rundă de negocieri înainte de summitul Uniunii Europene din octombrie.

În această săptămână vor avea loc atât întâlniri politice, cât și negocieri tehnice; acesta din urmă sunt programate să înceapă mâine.

Neînțelegeri semnificative par să existe încă între Marea Britanie și Uniunea Europeană, mai ales în privința competiției și a pescuitului.

Oficiali britanici au declarat, înaintea acestei noi runde de negocieri, că s-ar fi înregistrat progrese, dar că rămân încă multe aspecte de clarificat.

Din partea blocului comunitar, un purtător de cuvânt pentru Michel Barnier declarat că negociatorul șef european "nu este nicio optimist, nici pesimist, dar este hotărât să se ajungă la o înțelegere".


Europenii sunt însă profund nemulțumiți de un proiect de lege inițiat de Guvernul lui Boris Johnson care modifică unilateral acordul Brexit și care a primit deja un vot important în Camera Comunelor.

Bruxelles-ul cere ca acest proiect să fie retras, însă mâine el reintră în dezbaterea Parlamentului de la Londra.

Se așteaptă ca soarta negocierilor pentru un acord comercial post Brexit să fie decisă în următoarele câteva săptămâni.

Marea Britanie va părăsi Piața comună și Uniunea vamală ale Uniunii Europene la sfârșitul acestui an, indiferent dacă se ajunge sau nu la o înțelegere."

 

Etichete UECEBREXIT

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live