Ascultă Radio România Actualitaţi Live

UE vrea reducerea cât mai rapidă a emisiilor globale de hidrofluorcarburi

Uniunea Europeană doreşte reducerea cât mai rapidă a emisiilor globale de hidrofluorcarburi - gaze cu puternic efect de seră.

UE vrea reducerea cât mai rapidă a emisiilor globale de hidrofluorcarburi

Articol de Laurenţiu Văduva, 27 Septembrie 2016, 10:44

Uniunea Europeană doreşte reducerea cât mai rapidă a emisiilor globale de hidrofluorcarburi - gaze cu puternic efect de seră.

Comisarul European pentru Combaterea Schimbărilor Climatice şi Energie, Miguel Arias Canete, a semnat zilele acestea, în numele Uniunii Europene, Declaraţia de la New York a Coaliţiei pentru Amendarea Protocolului de la Montreal în sensul reducerii drastice a acestor emisii.

AUDIO: Europa la zi. Euranet Plus.

Gazele fluorurate cu efect de seră sunt folosite din anii 90 ca înlocuitori pentru anumite substante care diminuau stratul de ozon.

Hidrofluorocarburile (prescurtat HFC) sunt cele mai întâlnite gaze de acest tip si sunt folosite ca agenti de refrigerare în congelatoare, instalatii de aer conditionat si la pompele de caldura, dar si în alte aplicatii.

Desi nu diminueaza stratul de ozon, gazele fluorurate au un înalt efect de seră şi dacă nu vor fi controlate, vor ajunge genereze 20% din încălzirea globală în anul 2050.

Aplicat din 1989 pentru reducerea emisiilor care distrug stratul de ozon, Protocolul de la Montreal este considerat un exemplu exceptional de cooperare internationala, cu rezultate remarcabile.

La 22 septembrie, în marja Adunării Generale a ONU de la New York, peste 100 de state s-au pronuntat pentru amendarea acestui Protocol şi în sensul reducerii emisiilor de hidrofluorcarburi.

Sute de companii si organizatii au cerut masuri mai hotarâte pentru reducerea acestor emisii. Un grup de donori a anuntat totodata intentia de a furniza 80 de milioane de dolari pentru sprijinirea tarilor sarace în implementarea unor masuri de eficienta energetica.

Uniunea Europeana - care are deja regulamente ambiţioase pentru reducerea emisiilor HFC - s-a alăturat coaliţiei acestor state.
Iată un fragment din discursul de la New York al Comisarului European pentru Combaterea Schimbarilor Climatice si Energie Miguel Arias Canete:

"Statele dezvoltate sunt pregatite sa preia conducerea în acest proces, prin începerea cu un prim pas de reducere a acestor emisii în anul 2019. Uniunea Europeana se afla deja pe primul loc în lume în ceea ce priveste restrictionarea gazelor HFC si gasirea de alternative pentru ele.

Am anticipat acest angajament prin adoptarea unei legislatii europene de înghetare în anul 2015 a emisiilor si am facut deja un pas pentru reducerea lor în acest an.

Recunoastem ca tarile în curs de dezvoltare au nevoie de mai mult timp, însa este important sa cadem de acord cu privire la o data limita cât mai aproape de anul 2020, pentru a evita cresterea rapida a gradului de folosire a acestor gaze în lume. "

Comisarul Canete a arătat că omenirea are o şansă imediată de a amenda Protocolul de la Montreal - la Kigali, în Rwanda, unde părţile semnatare se vor reuni în luna octombrie.