Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: COLECTIA DE MUZICĂ - SUCCESELE MUZICII ROMÂNEŞTI (R) Luni, 08 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cerasela Rădulescu, Bruxelles

29 Ianuarie 2015
Vizualizari: 1319
Comentează add

Miniştrii de interne europeni se reunesc, joi, în capitala letonă Riga, pentru a pune la punct detaliile unui plan de luptă împotriva terorismului.

UE va adopta o nouă strategie antiterorism

cerasela-radulescu-bruxelles

Trupe antitero. Foto: Arhivă.

Noua strategie ar putea fi adoptată încă de luna viitoare, iar măsurile ar urma să fie unitare.

Miniştrii de interne discută despre constituirea registrului european de date ale pasagerilor, dar şi despre instituirea la nivel comunitar al unui control sistematic al rezidenţilor Uniunii Europene la intrarea şi ieşirea din Spaţiul Schengen.

Ministrul belgian, Jan Jambon, spune clar, că este urgenţă:

"Cred că trebuie să acţionăm rapid. S-a dovedit existenţa unor ameninţări reale în Belgia şi în Franţa. Problema nu este dacă va avea loc un atac terorist, ci când şi unde, şi cred că putem să acţionăm rapid dacă există voinţă la nivelul statelor membre", a spus Jan Jambon.

La reuniune este prezent şi Gilles de Kerchove, coordonatorul european pentru lupta împotriva terorismului, care declara, că Uniunea Europeană trebuie să acţioneze unitar şi nu la nivelul fiecărui stat, cum face în prezent.

El îşi doreşte propuneri concrete care să fie adoptate de către şefii de stat şi de guvern la summitul din 12 februarie, de la Bruxelles.

Printre acestea, Gilles de Kerchove s-a referit şi la monitorizarea internetului, pentru decriptarea mesajelor jihadiştilor.

Peste 3 mii de cetăţeni europeni radicalizaţi s-ar fi alăturat până acum grupărilor jihadiste din Irak şi Siria şi în jur de 30% dintre ei s-ar fi întors în ţările de origine, potrivit unor date oficiale prezentate de autorităţile europene.


Etichete ministri de interneRigaLetoniaterorismstrategieJan JambonBelgiaFrantaGilles de KerchoveUEjihadistiIrakSirisa

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live