Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: OAMENI CARE MIŞCĂ ROMÂNIA Marţi, 31 Martie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Iolanda Bădiliţă

11 Aprilie 2010
Vizualizari: 1652
Comentează add

Clasa politică şi-a pus toate speranţele în Tratatul de la Lisabona, noua biblie europeană care promite blocului comunitar un loc în arena greilor planetei.

UE-un nou rol pe scena globală UE-un nou rol pe scena globală - Conține audio

iolanda-badilita

Anul 2010 a inceput cu sperante mari si pentru Uniunea Europeana.

Clasa politica si-a pus toate sperantele in Tratatul de la Lisabona, noua biblie europeana care promite blocului comunitar un loc in arena greilor planetei.

Uniunea s-a echipat cu un presedinte, cu un Inalt reprezentant pentru Politica externa si de securitate iar Parlamentul are acum un cuvant decisiv in alocarea fondurilor necesare devoltarii unei politici externe si de securitate comune. 

Sunt insa Tratatul de la Lisabona si aplicare lui cu sfintenie de ajuns?

"In momentul de fata in UE actioneaza cel putin doua motoare cu forte centrifuge- multipolaritatea si criza.

"Aceste doua motoare obliga tarile sa fie mai egoiste in politica lor externa", este de parere vicepresedintele Comisiei de Afaceri Externe din Parlamentul European, Ioan Mircea Pascu.

In capitalele europene se poarta negocieri intense pentru formarea noului Serviciu de Actiune Externa.

Toate statele membre ar dori sa controleze aceasta noua structura diplomatica din care ar urma sa faca parte 8000 de oameni.

Spre deosebire de UE, in ultimii 10 ani bugetele de aparare ale SUA, Chinei, Indiei sau Rusiei au crescut constant.

Cele mai importante 5 mari puteri din UE, aduna un total al cheltuielilor militare de 40% din cel al SUA.

Si, potrivit Inaltului Reprezentant pentru politica externa si de securitate, Catherine Ashton, toate acestea conteaza cand vorbim de influenta globala.

"Este nevoie sa ne adaptam. Daca nu vom fi flexibili si uniti, altii vor decide pentru noi" a spus in fata plenului Parlamentului European, Catherine Ashton.

Insa in afara problemelor de coeziune interna si de constructia institutionala UE trebuie sa aiba in vedere si repozitionarea fata de parteneri strategici ca Rusia.

Nu doar schimbarile in harta de securitate, alta fata de acum 20 sau 30 de ani, dar si nevoile energetice ale Uniunii cer o astfel de repozitionare.

Dar cat de flexibila, cat de radicala trebuie sa fie aceasta repozitionare? De pilda, in proiectul unui raport privind strategia de securitate a UE se prevedea ca noua versiune a scutului antiracheta american sa se realizeze in dialog cu Rusia.

Majoritatea membrilor Parlamentului European au gasit exagerata o astfel de formula.

Apoi si in domeniul apararii UE se pregateste sa se doteze cu un intreg evaintai de institutii, de la un Consiliu de aparare in cadrul Consiliului de afaceri externe la un centru permanent de operatiuni militare.

Asadar institutii vom avea, insa asa dupa rezulta din documentarul audio pe care il puteti asculta mai sus, problemele reale nu vor fi rezolvate de institutii ci in capitalele europene.


Etichete Tratatul de la LisabonaUniunea EuropeanăIoan Mircea PaşcuCatherine Ashton

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live