Ascultă Radio România Actualitaţi Live

UE transmite mesaje semnificative de reconciliere Iranului

După vizita de marți la Teheran a şefei diplomaţiei europene Federica Mogherini, miercuri în capitala iraniană s-a aflat ministrul francez de externe, Laurent Fabius.

Articol de Laurenţiu Văduva, 30 Iulie 2015, 08:15

Uniunea Europeană transmite mesaje semnificative de reconciliere Iranului, la două săptămâni după semnarea, de către Teheran şi marile puteri, a acordului pe teme nucleare.

După vizita de marți la Teheran a şefei diplomaţiei europene Federica Mogherini, miercuri în capitala iraniană s-a aflat ministrul francez de externe, Laurent Fabius.

Primul semnal politic major în relansarea relaţiilor dintre Uniunea Europeană şi Iran a fost transmis de Înaltul Reprezentant European pentru Politica Externă şi de Securitate Comună, Federica Mogherini, care s-a întâlnit la Teheran cu şeful diplomaţiei iraniene Mohammad Javad Zarif.

Audio: Europa la zi. Euranet Plus.

La conferinţa de presă comună, Federica Mogherini a evocat importanţa relaţiilor Uniunii cu Iranul şi a arătat că după ridicarea sancţiunilor economice internaţionale, Teheranul va intra în atenţia investitorilor europeni.

Şefa diplomaţiei europene a amintit însă marea prioritate a momentului:

"Aceasta este ceea ce avem de făcut acum. O activitate consistentă, substanţială pentru a începe implementarea Acordului. Îmi voi menţine rolul cheie în acest proces, rolul de coordonare a Comisiei Comune în viitor si sunt sigură că vom continua să lucrăm în acelaşi mod angajat, dedicat şi corect care ne-a condus la acest acord", a declarat Federica Mogherini, ieri la Teheran.

Miercuri s-a parafat reconcilierea Iranului cu Franţa, cu ocazia vizitei la Teheran a ministrului francez de externe Laurent Fabius.

"Dacă ar fi să rezum în două cuvinte sensul şi starea de spirit în care întreprind această vizită, aş spune: respect şi relansare' - a declarat ministrul francez.

Şeful diplomaţiei iraniene a precizat că dialogul politic bilateral va viza în special 'lupta împotriva terorismului şi a traficului de droguri'.

Laurent Fabius este primul şef al diplomaţiei franceze care s-a deplasat în Iran în ultimii 12 ani.

El i-a transmis preşedintelui iranian Hassan Rohani invitaţia omologului francez Francois Hollande de a vizita Parisul, în luna noiembrie.

Fabius a anunţat totodată vizita în luna septembrie a unei delegaţii economice şi comerciale franceze.

Şeful diplomaţiei franceze s-a întâlnit miercuri şi cu ministrul iranian al petrolului, Bijan Namdar Zanghaneh, potrivit căruia companiile franceze vor participa şi la proiecte în domeniul petrochimiei.